• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Irak ve Kuveyt arasında sınır krizi çıktı

Irak ve Kuveyt arasında sınır krizi çıktı
Saddam Hüseyin'in Kuveyt'e girmesine neden olan sınır krizi Irak ile Kuveyt arasında yeniden mesele olmaya başladı. İki ülke ilişkileri gerildi.

Irak ve Kuveyt arasında sınır krizi çıktı

Irak ve Kuveyt arasınad Saddam Hüseyin döneminde savaşa neden olan sınır meselesi yeniden gündemde. Kuveyt'in Irak sınırında inşa etmeye çalıştığı "Mübarek Limanı" iki ülke arasında yeniden diplomatik bir krize yol açtı.

Irak Hizbullah hareketi Kuveyt’te yapılan Mübarek Liman projesine karşı çıktı. Kuveyt’te yayın yapan el Enbaa gazetesinin haberine göre, Irak merkezli Şii Irak Hizbullah hareketi Kuveyt’te yapımı devam eden Mübarek Liman çalışmasının durdurulmasını istedi.

Hizbullah hereketi projenin durdurulması amacıyla Irak hükümetine de çağrı yaparak liman projesinin durdurulması için Kuveyt ile ilişkilerin askıya alınması talebinde bulunuldu.

PROJE IRAK-KUVEYT İLİŞKİLERİNİ GERDİ

Kuveyt’in liman proje çalışması Irak ile olan siyasi ilişkilerin de gerginleşmesine neden oldu.

Irak basınında çıkan haberlerde daha önce de Irak Başbakan yardımcısı Salih El Mutlak ve Ulaştırma Bakanı Hadi El Amıri’nin Kuveyt'in Büyük Mübarek Limanı'nı inşa etme girişimlerini reddettiklerini açıklamışlardı.

Basın toplantısında konuşan Mutlak, Mübarek Limanı'nın inşa edilmesinin Irak için kırmızı çizgi olduğunu söyledi. Kuveyt'in Mübarek Limanı'nı inşa etmesine karşı sessiz kalamayacaklarını ifade eden Başbakan yardımcısı, hükümetin Basra'nıın abluka altına alınmasını kabul etmeyeceğini de bildirdi.

Salih El Mutlak açıklamasının sonunda, Birleşmiş Milletler'in aldığı bazı kararların komşu ülkeler tarafından suistimal edilerek, Irak halkına zarar vermeye kalkmasının doğru olmadığını da sözlerine ekledi.

Irak ile Kuveyt arasındaki ilişkiler son yıllarda kısmî ilerleme kaydetse de iki ülke arasındaki deniz ve kara sınırlarının kullanımı nedeniyle çeşitli sorunlar yaşanıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim