• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Irak'ta akaryakıt plakalara göre dağıtılacak

Irak'ta akaryakıt plakalara göre dağıtılacak
IŞİD'in sebep olduğu kriz nedeniyle petrol sıkıntısı çeken Irak'ta, plakaları tek ve çift rakamla biten araçlara farklı günlerde akaryakıt verilecek.

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Musul'da başlatıp ülkenin geneline yaydığı şiddet sebebiyle başgösteren benzin krizine çözüm aranıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), kentlerinde had safhaya çıkan akaryakıt sıkıntısını gidermek için bir dizi karar aldı.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin başkanlık ettiği toplantıya Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Maliye Bakanı Rebaz Abdullah ile Sülemaniye Valisi Behroz Muhammet Salih, Erbil Valisi Nevzat Hadi, Duhok Valisi Ferhat Etruşi katıldı. Toplantının ardından alınan kararlar, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi tarafından açıklandı. 

Dizayi, akaryakıt krizine karşı alınan tedbirlerin toplantıda ayrıntılı olarak konuşulduğunu söyledi. 

"Kriz, yeni tedbirler almaya zorladı"

Benzin istasyonlarının önünde uzun kuyrukların oluşmasını engellemek için tek ve çift plaka uygulaması getirdiklerini belirten Dizayi, "Musul olaylarından sonra benzin fiyatı, 6-7 kat arttı. Kriz, Kürdistan hükümetini yeni tedbirler almaya zorladı. Plakasının sonu çift rakamla biten araçlar ile tekli olanlar farklı günlerde benzin alacak. Bu durum, sıkıntı giderilene kadar sürecek" dedi. 

"Beci'den yakıt akışı durumca sıkıntı büyüdü"

Kürdistan bölgesinde üretilen petrol miktarının krizden öncesiyle aynı olduğunu dile getiren Dizayi, "Ancak şuan Beci Rafinerisi'nde petrol üretiminin durması nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Zira Beci'den bir miktar benzin, Kürdistan bölgesine geliyordu. Beci'den yakıt akışı durunca ve Irak'ın diğer bölgelerinden tahminlerin üstünde araç, Kürdistan'a gelince benzin sıkıntısı büyüdü" şeklinde konuştu. 

Petrol firmaları da ithalat yapabilecek

"Hükümet, krizin biran önce çözülmesini bir zorunluluk olarak görüyor" diyen Dizayi, "Daha önce sadece Doğal Kaynaklar Bakanlığı benzin ithalatı yapıyordu. Ancak toplantıda petrol firmalarının da bundan sonra dışarıdan rafine edilmiş benzin ve mazot ithalatı yapabileceği kararını aldık" ifadelerini kullandı.

Ülkedeki şiddetten Erbil başta olmak üzere Kürdistan bölgesinin diğer kentlerinin de ekonomik olarak olumsuz etkilendiğini ifade eden Dizayi, yakın zamanda tüm sıkıntıların üstesinde geleceklerini sözlerine ekledi.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim