• BIST 9511.06
  • Altın 2492.507
  • Dolar 32.5959
  • Euro 34.8056
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Irak'ta su kuyusundan doğalgaz çıktı

Irak'ta su kuyusundan doğalgaz çıktı
Irak'ın Süleymaniye ile Kerkük kentleri arasındaki bir vadide açılan kuyudan suyla birlikte doğalgazın da çıkması, ilginç görüntülere yol açtı.

Süleymaniye'nin 60 kilometre batısı, Kerkük'ün ise 45 kilometre doğusunda yer alan bir köyde ateşle su yerin altından birlikte çıktı. Kısa sürede yayılan bu bilgiyi öğrenen vatandaşlar manzarayı görmek üzere bölgeye akın etti.

İlgi çekici manzaranın oluştuğu 100 dönümlük arazinin sahibi Merivan Kerim, yaptığı açıklamada, "Bu arazide çiftçilik yapıyordum. Geçen yıl ekini sulamak için kuyu açtım. Kuyunun derinliği 80 metreyi buldu. Birden dışarı şiddetli bir su fışkırdı. Sudan kibrit ve doğalgaz kokusu geliyordu" dedi.

Kuyudan suyla birlikte doğalgaz çıktığını belirten Kerim, bu durumun 3 gündür devam ettiğini ve meraklı vatandaşlar için de tehlike oluşturduğunu belirterek, şu ana kadar 7 kişinin yandığını söyledi.

Tarım faaliyeti yaptıkları bölgede, su yetersizliği nedeniyle kuyu açtıklarını dile getiren Kerim, meydana gelen durum karşısında şaşkın olduklarını ifade etti.

"Bölge doğalgaz ve petrol zengini"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan bir heyetin bölgeyi ziyaret ettiği ve incelemelerde bulunduğunu aktaran Kerim, "Yetkililer çıkan yanıcı maddenin doğalgaz olduğunu ve tehlikeli olmadığını söyledi" bilgisini paylaştı.

IKBY'deki enerji uzmanları da söz konusu bölgede büyük bir doğalgaz rezervinin bulunduğunu ve arazide çıkanın da bunun bir parçası olduğunu belirtiyor.

Süleymaniye Enerji Komisyonu Başkanı Galip Muhammet ise, "Süleymaniye ilinde muazzam doğalgaz ve petrol rezervi var. Petrol yaklaşık 20 milyar metreküp, doğalgaz rezervi ise 4 ila 5 trilyon metreküpe kadar çıkıyor. Bu da toplamda bölgedeki petrolün yüzde 65 doğalgazın ise yüzde 80'ine tekabül ediyor" şeklinde konuştu.

Süleymaniye ve Kerkük'ten çıkan doğalgazın "Ortadoğu'daki en kaliteli gaz" olduğunu iddia eden Muhammet, "Fakat maalesef şu ana kadar işletilemedi ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulamadı. Hükümet bu konuda hızlı ve işlevsel adımlar atmalı. Doğalgaz ve petrolün çıkarılması için ilgili firmalara yetki vermelidir" görüşlerini aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim