• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

İran gemileri ile ilgili toplantı düzenlendi

İran gemileri ile ilgili toplantı düzenlendi
İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Seyyari, İran donanmasına ait iki savaş gemisinin Süveyş Kanalı üzerinden geçerek Suriye'ye gelmesinden korkanlara seslendi.

İran: Gemilerimizden korkan varsa bu onların sorunu

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Seyyari, İran donanmasına ait iki savaş gemisinin Süveyş Kanalı üzerinden geçerek Suriye'ye gelmesinden korkanlara seslendi: "Bu sizin kendi sorununuz." Batı'daki endişeyi anlayamadığını ifade eden Seyyari, "Eğer kimileri bu hareketi kendilerine yönelik bir tehdit olarak görüyorsa bu onların sorunudur. Eğer birileri korku ve endişeye kapılıyorsa bu onların bileceği iş, bizimle hiç bir ilgisi yok." dedi.

Yaklaşık 9 gün önce Süveyş Kanalı'nı geçerek Suriye'ye ulaşan İran donanmasına ait iki savaş gemisi ile ilgili olarak İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Seyyari bir basın toplantısı düzenledi. İran'ın Şam Büyükelçiliğin'de gerçekleştirilen basın toplantısında Seyyari ilk olarak basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir soruya karşılık İran'dan Lazkiye'ye gelen iki geminin selam ve dostluk mesajı taşıdığını ifade eden Seyyari, gemilerin Suriye ile İran arasındaki başta denizcilik alanında olmak üzere iyi ilişkileri gösterdiğini söyledi.

"GEMİLERİN GELİŞİ İLE BÖLGEDEKİ GELİŞMELER ARASINDA BİR İLİŞKİ YOK"

"Gemilerin gelişi ile ilgili kimileri uluslararası bir müdahaleye kapı açmasından endişe ediyor. Bunun İran'ın iç işlerine olumsuz etkisi olur mu?" şeklindeki soruyu ise Seyyari, "İran'ın iki savaş gemisinin Suriye'ye ziyareti bölgedeki gelişmelerle hiç bir ilgisi yok. Tabi ki bölgedeki gelişmelerin İran'ın iç işlerine bir etkisinin olması söz konusu değil. Bildiğiniz gibi İran İslam Devrimi'nin halk içinde çok büyük bir desteğe sahip. Bununla birlikte bölgedeki gelişmelerinde İran ve Suriye arasındaki ilişkilere de hiç bir etkisi yok. Lazkiye'ye gelen her iki geminin bölgedeki gelişmeler ile ilgili hiç bir ilgisi yok. Bu ziyaretinde belirlenmiş hedefleri var." şeklinde yanıtladı.

Konuşmasında İran'ın savaş gemilerinin uluslararası kanunlar ve anlaşmalar çerçevesinde geldiğini ifade eden Seyyari, "Bu ziyaretteki asıl hedef başka bölge ve ülkelere de bu tür ziyaretler yapılacak olması. Ülkelerin ihtiyaçları çerçevesinde bu ziyaretler yapılacak. Her iki ülkenin karşılıklı tecrübelerinden faydalanması ile ilgili konuda ise bildiğiniz gibi her iki ülke karşılıklı olarak eğitim alanındaki tecrübelerinden faydalanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"BATININ ENDİŞESİNİ ANLAMIYORUM"

İran gemilerinin Batı'da endişeye yol açmasına bir anlam vermediğini kaydeden Seyyari, "İster bölge içinden olsun ister bölge dışından olsun bu gemilerin Batı'da neden bu kadar endişeye yol açtığını anlamış değilim." diyerek yapılan değerlendirmelere tepki gösterdi.

"SURİYE İLE TECRÜBE PAYLAŞIMI VAR"

Suriye ile İran arasındaki askeri alandaki işbirliği hakkında bilgi veren Seyyari, "İşbirliğimiz eğitim gibi çeşitli konuları içeriyor. Şu konunun da altını çizmek istiyorum. Her iki taraf da özellikle Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve tecrübe paylaşımını söz konusu. Tabiki karşılıklı tecrübe paylaşımı imzalanan protokolde yer aldı. Bizde bu protokülün uygulanması konusunda bir adım atıyoruz." şeklinde konuştu. İran ve Suriye arasındaki işbirliği konusunda ise Seyyari, "İran ve Suriye arasındaki ilişkiler, siyasi, ekonomik, askeri gibi her alanı kapsıyor. Askeri alandaki ilişkiler her iki tarafın ihtiyaçları çerçevesinde değerlendiriliyor. Askeri alanda özellikle donanma alanında teknik ve eğitim alanında çok iyi bir işbirliği mevcut." dedi.

Gemilerin Suriye'de kalma süresi ile ilgili bir soruya Seyyari, gemilerin planlanan program süresince Suriye'de kalacaklarını, ondan sonra geldikleri ülkeye döneceklerini aktardı. Gemilerde Hizbullah'a gönderilmek üzere füze bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine ise Seyyari gülerek şu cevabı verdi: "Bu ziyaret uluslararası sözleşmeler çerçevesinde gerçekleşti. Sanıyorum ki bu soru yer aldığı bazı basın kuruluşlarından etkilenilerek sorulmuştur."

Mısır'da halk ayaklanması olmasaydı gemilerin Süveyş Kanalı'ın geçip geçmeyeceği yönündeki başka bir soruya ise Seyyari, "Ben konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi bu ziyaretin programı belli bir dönemde yapılmış ve bölgedeki son gelişmelerle herhangi bir ilgisi yok. Biz İran Cumhuriyeti olarak diğer ülkelerin olduğu gibi uluslararası kanalları ve Süveyş Kanalı'nı kullanma hakkımız var. Bu konudaki uluslararası kanunlara bakarsanız bir savaş durumu varsa bir ülke o şekilde savaş gemileri geçişine izin vermez. Ancak bu ziyaret daha önce planlanmıştı bundan sonra benzer ziyaretler olacak." açıklamasında bulundu.

"HİÇ BİR ÜLKEYE YÖNELİK DÜŞMANLIĞIMIZ YOK"

Gemilerin gelişinin Mevlid Kandili'ne denk gelmesinin barış ve sevgi mesajı taşıdığını ifade eden İranlı komutan Seyyari, "Ziyaretteki tüm hedefler gerçekleşti. İran İslam Cumhuriyeti bölgeye barış güvenlik ve istikrar mesajı veriyor. Biz bu mesajın üzerinde özellikle duruyoruz. Aynı şekilde biz İran olarak gücümüzü savunmak için artırdığımızı vurgulamak istiyorum. Bizim başka hiç bir ülkeye yönelik düşmanlığımız yok." diye konuştu.

"BİRİLERİ BU GEMİLERDEN KORKUYORSA BU ONLARIN SORUNU"

Seyyari konuşmasını şu şekilde tamamladı."Eğer kimileri bu hareketi kendilerine yönelik bir tehdit olarak görüyorsa bu onların sorunudur. Eğer birileri korku ve endişeye kapılıyorsa bu onların bileceği iş bizimle hiç bir ilgisi yok. Bazıları bu gemilerden rahatsızlık duyabilir. Ancak biz kararlarımızı kendimiz alırız. Bununla beraber bütün ülkelerle de ilişkilerimizi geliştiririz."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim