• BIST 9510.34
  • Altın 2488.09
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8262
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

İran-Irak-Suriye'den gaz hattı anlaşması

İran-Irak-Suriye'den gaz hattı anlaşması
İran Petrol Bakanı Yardımcısı Cevad Oji, İran, Irak ve Suriye arasında üçlü İslami Gaz Nakil Boru Hattı için üç ülke bakanlarının hazır bulunduğu bir toplantıda ilk imzanın atıldığının haberini verdi.

İran-Irak-Suriye'den gaz hattı anlaşması

IRNA'nın haberine göre, Oji, transit gaz için İran-Irak-Suriye arasında yeni bir üçlü gaz anlaşması konusunda anlaşmaya varıldığını, geçtiğimiz hafta Bağdat’ta doğal gaz nakli konusunda üç ülke makamlarının görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Oji ayrıca, bu üç ülke arasında varılan anlaşmayla Güney Fars gaz fazlarının İran-Irak-Suriye hattını izleyerek, Lübnan ve Akdeniz üzerinden Avrupa’ya gönderileceğini ve İran-Irak-Suriye arasında gaz ihracı ve nakli konusunda ilk resmi anlaşmanın imzaya hazır hale getirildiğini vurguladı.

İran Milli Gaz Kurumu Genel Müdürü de yaptığı açıklamada, en kısa zamanda bu üç ülkenin doğal gaz ve enerji bakanlarınının gaz ihracı ve nakli anlaşmasını imzalayacaklarını belirtti. 5.600 km uzunluğundaki Güney Fars gaz fazları boru hattının yapımının üç ülkeye ve Avrupa’daki ilgilenen şirketlere arz edileceğini duyurdu.

Petrol Bakanlığı özel ekonomik tedbirler kurulu, boru hattının günlük 110 milyar metreküp doğal gaz taşıma kapasitesine sahip olacağını ve yapım maliyetinin 5-6 milyar dolar olarak tahmin edildiğini belirtti.

Boru hattının mali kaynaklarının bir kısmının temini için yabancı bir şirket ile görüşmeler yapıldığını ve en kısa zamanda uluslararası yabancı bir müşavirle gaz boru hattının yapımına başlanması konusunda resmi anlaşmanın imzalanacağını belirtiliyor.

Haber: Şule Dölek - Deniz Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim