• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

İran metrosuna Türk imzası

İran metrosuna Türk imzası
İran metrosuna Türk imzası :İran, en önemli altyapı projelerini Türklere vermeye başladı. Bin 300 kilometrelik otoyol projesinin ardından 850 milyon dolarlık Tebriz Metro Hattı’nı da Ankaralı Bergiz İnşaat yapacak.

Batı’nın yıllardır uyguladığı ambargolar nedeniyle zor günler yaşayan İran, yönetime geçen ılımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yeni bir sürece girdi. Küresel arenada ekonomik işbirliğini artırmak isteyen Tahran yönetimi, önemli projelerini Türkiye ile yapıyor. Bin 300 kilometrelik otoban projesinin ardından İran, şimdi de altyapıda en önemli çalışmasını Türklere emanet etti. İran, Tebriz Metro Hattı projesini Ankaralı Bergiz İnşaat’a verdi. Metro hattının 850 milyon dolara yapılacağını söyleyen Bergiz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Berfu Tutumlu, “Ön mutabakat anlaşmasını imzaladığımız hat, Tebriz Havalimanı’ndan başlayarak kent merkezini geçiyor ve Güney Çevre Yolu’na bağlanıyor. Projeyi 2017′de teslim etmek istiyoruz. Geçtiğimiz hafta Tebriz Eyaleti Vali Yardımcısı’nın öncülüğünde İran’dan bir heyet geldi ve çalışmalarımızı incelediler” diye konuştu.

2 proje 1.8 milyar dolar

Ağustos ayında Ankara merkezli Bergiz İnşaat’ın İran’ın en önemli karayolu projelerinden biri olan Tebriz-Bezirgan otobanının yapımını üstlendiğini hatırlatan Berfu Tutumlu, “İran ile 255 kilometrelik karayolu projesini imzalamıştık. Yap-işlet-devret modeliyle uygulanacak projenin bedeli ise yaklaşık 1 milyar dolar olacak. Metro inşaatıyla birlikte 2 projedeki toplam bedel 1.8 milyar dolara ulaşıyor” dedi.

Yüzde 35′i İran'ın

Tebriz-Bezirgan arasında gerçekleşecek karayolu projesi için Türk ve İran tarafı ortak bir şirket kurdu. Bergiz İnşaat, yeni kurulan firmada yüzde 65′lik paya sahip olurken, geri kalan kısmı ise İran Yol Bakanlığı üstlenecek. 1975′te kurulan Bergiz İnşaat’ın binden fazla çalışanı bulunuyor.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim