• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

İran operasyonu için yüzlerce uçak gerekiyor

İran operasyonu için yüzlerce uçak gerekiyor
Wired dergisi, yaptığı analizde olası bir operasyonun çok büyük bir ordu kuvveti gerektiren dev bir operasyon olacağını gözler önüne serdi.

 

ABD’nin nükleer programına son vermesini istediği ancak yaptırımlarla geri adım attıramadığı İran’a olası bir askeri operasyon düzenlemesi, bazılarının düşündüğü gibi birkaç sortiden ibaret olmayacak. Wired dergisi, yaptığı analizde olası bir operasyonun çok büyük bir ordu kuvveti gerektiren dev bir operasyon olacağını gözler önüne serdi. Raporda, ABD'nin deniz, hava, kara ve uzay gücünü kullanması gerektiği ifade edildi.
 
ABD ve müttefikleri, nükleer silah üretmek istediğini öne sürdükleri İran’a her türlü yaptırımı uygulamalarına rağmen Tahran rejimini izlediği yoldan çıkarmayı başaramadı. Wired, ABD’nin en sonunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun çağrılarına ses vererek askeri operasyon opsiyonunu seçmesi haline, topyekün savaşa gireceği bir kuvvet kullanması gerektiğini belirtti. Bu güç bombardıman ve savaş uçağı filoları, çok sayıda komando tugayı, sayısız balistik füze önleyici füze, çok sayıda donanma taarruz birimi, insansız hava uçakları, tanker uçakları ve büyük bir lojistik desteğin gerekeceğini belirtti.
 
İran’ın nükleer tesislerini tahmini 10 yıl devre dışı bırakması beklenen böyle bir operasyonun aslında ne kadar zor olduğu, ABD’li savunma analisti Anthony Cordesman’ın hazırladığı son derece kapsamlı ‘envanterde’ gözler önüne serildi. Washington merkezli Stratejik  ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi adlı düşünce kuruluşunun analisti Cordesman, olası bir operasyonda yer alması gereken savaş uçağından kullanmaları gereken bombaya kadar kapsamlı bir rapor sundu. Cordesman hem ABD hem de İsrail tarafından düzenlenecek operasyonları ve bu operasyonlarda nükleer güç kullanılıp kullanmama opsiyonlarını da inceledi. Ayrıca, İran’ın nasıl bir savunma yapacağını analiz etmeye çalıştı. ABD’li analist, sonuç olarak iki taraflı bir sonuca vardı:
 
İSRAİL OPERASYONU
 
“İsrail’in düzenleyeceği, İran’ın nükleer kapasitesini durdurmaya yönelik saldırılar, bu amaca en fazla bir veya iki yıl hizmet edebilir.” Cordesman’ın bu ifadesi, Tel Aviv’in meydan okumalarına karşın, İsrail’in İran’ın karşısında duramayacağı ve hatta operasyon düzenlemesi halinde İran’ın nükleer programı karşısındaki engelleri tamamen kaldırabileceği yönünde. 
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim