• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

İran tankerinden Shell'e 1,5 milyon varil

İran tankerinden Shell'e 1,5 milyon varil
Bir haftadır Singapur yakınlarında demirli İran tankeri Royal Dutch’daki Shell’in rafinerisine yanaştı. Gemi burada Shell’e ait rafineriye 1,5 milyon varil ham petrol boşaltacak.

Bir haftadır  Singapur yakınlarında demirli İran tankeri  Royal Dutch’daki  Shell’in rafinerisine yanaştı. Gemi burada Shell’e ait rafineriye 1,5 milyon varil ham petrol boşaltacak.

İran Ulusal Tanker şirketi (NITC - National Iranian Tanker Co.)’ne ait Delvar isimli gemi geçtiğimiz salı günü Shell’in günde 500 bin varil işlem yapan rafinerisinin bulunduğu Bukom adasına geldi. Konuyla ilgili sorulara e-posta ile yanıt veren Shell yetkilileri “Ticari aktivitelerimiz hakkında yorum yapmıyoruz.  Shell geçerli yaptırımlar içerisinde çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

Gemiden gemiye transferlerin yapıldığı (STS) Asya’nun en büyük yakıt ticareti noktası Singapur’un  en uç noktası olan Karimun adasının karasularına 270,000 tonluk Delvar, 23 Şubat tarihinde girdi. Ancak bu rota NITC gemileri tarafından kullanılan bir rota değil.

Kondansat kargonun bir kısmını daha küçük Çin’e bağlı bir tankere boşalttıktan sonra gemi 26 şubat tarihinde Singapur sularına girdi.
Çine bağlı 60,000 tonluk küçük gemi Xuan Wu HU, Huizhou’da bulunan Çin Ulusal Açık deniz Petrol Şirketi(China National Offshore Oil Corp - CNOOC) ve Royal Dutch Shell’in ortak olarak kullandığı petrokimyasal tesisine bağlı.
 Dünyanın en büyük beşinci petrol üreticisi olan İran, sertleşen Amerikan yaptırımları ve 1 Ocak’ta başlayan AB ambargosu yüzünden ham petrolünü satmakta zorluk çekiyor.

İngiliz – Hollanda ortaklığı ile kurulmuş olan major Shell İran ham petrolünün en büyük tüketicilerinden biri,  Avrupya ve Showa Shell ile yapılmış olan ve martta sona erecek olan anlaşma ile günde 100,000 varil ham petrol alıyor.

2 Şubat tarihinde kazançları açıklarken Shell’in CEO’su Peter Voser, şirketin hala ne kadar İran ham petrolü aldığını bildirmedi.
Singapur, geçtiğimiz yıl günde 20,000 varil İran ham petrolü aldı, konuyla ilgili resmi kayıtlar ise mevcut değil.

Kaynağa göre, Shell’in Bukkom rafinerisi ise petrol firmasının en büyük rafinerisi ve Shell’in petrol hacminin en büyük bölümünü oluşturuyor.

Deniz Haber Ajansı- Ahmet ÖZDÜZGÜN

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim