• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

İran'a yapılan yaptırımlar askıya alındı

İran'a yapılan yaptırımlar askıya alındı
Koruma ve Tazminat (P&I) Kulüpleri Uluslararası Grubu, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’a yönelik yaptırımlarını 20 Ocak 2014 tarihi itibariyle geçici olarak askıya aldı.

Koruma ve Tazminat (P&I) Kulüpleri Uluslararası Grubu (International Group of Protection-and-Indemnity Clubs), Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’a yönelik yaptırımlarını 20 Ocak 2014 tarihi itibariyle geçici olarak askıya almasının, P&I Kulüplerinin sigorta sağlamaya ilişkin tutumlarını esnetebilecekleri anlamına geldiğini; fakat denizcilik endüstrisinin konuya ilişkin temel uyarıları dikkate almaları gerektiğini vurguladı.

Yaptırımlar 6 aylık bir süre için askıya alınacak olup (20 Ocak 2014 - 20 Temmuz 2014), yaptırımların durdurulması ile petrol ve petrol ürünleri taşımacılığı yapan AB menşeli (kökenli) ve bandıralı olan / olmayan gemilere sigorta kulüpleri tarafından sigorta sağlanmasına izin verilecek.

Bununla birlikte, söz konusu uygulama, ABD Ulusal Savunma Yetki Yasası (US National Defence Authorisation Act – NDAA) yaptırımlarından muaf olan ülkelere sevk edilmeyen petrol ve petrol ürünleri taşımacılığı ve ilgili sigorta aktivitelerini eski haline getirmiyor ya da bu faaliyetlere müsaade etmiyor.

Halihazırda NDAA’da yer alan yaptırımlardan muaf olan ülkeler; Çin, Hindistan, Güney Kore Cumhuriyeti, Tayvan ve Türkiye’dir. Dolayısıyla, İran’dan NDAA yaptırımlarından muaf olmayan bir ülkeye petrol ve petrol ürünleri taşımacılığı yapan bir gemi sahibi ve bu taşımacılığı sigorta kapsamına alan bir sigortacı AB ve ABD yaptırımlarını ihlal etmiş olacak.

Yaptırımların askıya alınması ayrıca, İran Ulusal Tanker Kurumu (National Iranian Tanker Co.) gibi belirli kişi ve varlıklara yönelik sürmekte olan ticaret yasaklarını ve İran petrollerinin ve petrol ürünlerinin AB tarafından alınması ya da ithal edilmesi yasağını kapsıyor. Yaptırımlar, İran’ın Ortak Eylem Planı’ndaki (Joint Plan of Action) nükleer tedbirlere uyum sağladığına dair Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (International Atomic Energy Agency) verdiği onay sonrasında esnetildi.

P&I Kulüpleri Uluslararası Grubu, Ortak Eylem Planı’ndaki yükümlülükler ve taahhütlerin yerine getirilmemesi durumunda yaptırımların yeniden yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim