• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

İran'dan VLCC filosunu büyütme kararı

İran'dan VLCC filosunu büyütme kararı
İran’ın ham petrol ihracatı uluslararası ambargodan etkilenmesine rağmen İran Milli Tanker Şirketi’nin Asya’dan gelen talepleri karşılamak üzere yeni tankerler aldığı açıklandı

İran’ın ham petrol ihracatı uluslararası ambargodan etkilenmesine rağmen İran Milli Tanker Şirketi’nin (National Iraninan Tanker Company – NITC) Asya’dan gelen talepleri karşılamak üzere yeni tankerler aldığı açıklandı. İran, Clarkson Brokerlik Şirketinden alınan bilgiye göre, NITC 2012 yılının sonunda 317.554 dwt’luk çift cidarlı ‘Carnation’ tankerini Shangai Waigaqiao tersanesinden teslim aldı. Bunun yanı sıra, bu yıl İran’ın iki adet büyük ebatlı petrol tankerini (VLCC – Very Large Crude Carrier) de filosuna kattığı gelen bilgiler arasında. Ancak bunun gerçek olup olmadığı henüz bilinmiyor..

Başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin İran’a nükleer programını durdurması için uyguladığı ambargo, ülkenin petrol üretimini ve ihracatını azalttı. İran’ın petrol üretimi 2011’de başlayan ambargodan önce 2.2 milyon varilken, şu anda bu rakamın yarıya indiği ileri sürülüyor. Bu durum ise bir çok kurum ve kuruluş tarafından İran tanker filosundaki gemilerin sayısının azalacağı yönünde yorumlanmıştı. Fakat, Çin, Hindistan ve Japonya’dan gelen yüksek petrol talepleri dolayısı ile İran filosunun büyümeye devam ettiği belirtiliyor.

Orta Doğu’nun en büyük petrol üreticisi konumundaki Suudi Arabistan’ında dış baskılar olmaksızın, petrol üretiminde indirime gitmesi, Büyük Ebatlı Petrol Tankerleri (VLCC) için taşınacak yükü azalttı. Ortadoğu Körfezi’nden Asya’ya olan ana petrol rotası mevcut gemi sayısının fazlalığından dolayı armatörlere kazanç sağlamamakta.  Büyük ebatlı petrol tankerleri (VLCC) filosundaki büyümenin bu yıl yüzde 3.5 civarında olması beklenirken, geçtiğimiz yıl bu rakam yüzde 5.9 civarındaydı. RS Platou Şirketi analistleri filonun kullanım oranlarının 2014 yılından itibaren artmaya başlayacağını belirtti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim