• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

İsail'den Malev Air uçağına engel

İsail'den Malev Air uçağına engel
Gazze'ye Özgürlük-2 filosundaki aktivistler, Yunan makamlarının limandan ayrılma izni vermemesi üzerine Yunanistan'ı terk etmeye başlarken, İsrail'in ablukasına dikkat çekme amaçlı hava filosu da başarısız oldu.

Malev Air'e binmek isteyen 8 yolcuya engel

Gazze'ye Özgürlük-2 filosundaki aktivistler, Yunan makamlarının limandan ayrılma izni vermemesi üzerine Yunanistan'ı terk etmeye başlarken, İsrail'in ablukasına dikkat çekme amaçlı hava filosu da başarısız oldu.

İsrail, ‘Filistin’e Hoşgeldiniz’ hareketi çerçevesinde ülkenin tek uluslararası havaalanı olan Tel Aviv yakınındaki Ben Gurion Havaalanı’na gelip Filistin topraklarına geçmeyi planlayan aktivistleri engelledi. ABD’nin yanı sıra farklı Avrupa ülkelerinden yola çıkan tam 200 aktivist ya uçağa bile bindirilmedi ya da Ben Gurion’a inişlerinde gözaltına alınarak sınırdışı edildi. Bunda, İsrail Göçmen İdaresi’nin, Alman Lufthansa, İtalyan Alitalia, İsveçli Swiss Air ve Macar Malev gibi büyük havayolu şirketlerine gönderdiği ve 342 ‘muhtemel aktivistin’ isimlerini içeren ‘kara liste’ büyük rol oynadı. 

 

‘Ablukaya dünyanın ilgisini çektik’

 

Dün Ben Gurion’a inen iki Amerikalı kadın gözaltına alınıp sorgulandıktan sonra sınırdışı edilirken, önceki gün de Paris’teki Charles de Gaulle (Roissy) Havalimanı’ndan Macar Havayolu şirketi Malev uçağına binmek isteyen 8 kişi engellendi.

 

İsrailli yetkililerin hazırladığı ‘keyfi istenmeyen kişiler’ listesi dışında başka hiçbir geçerli neden olmadan uçağa binmelerinin engellendiğini, bunun ‘seyahat özgürlüklerinin kısıtlanması’ olduğuna dikkat çeken aktivistler, İsrail’in sınır kontrollerini Avrupa’ya kadar genişlettiğini savundu.

 

Aktivistler, havaalanında düzenledikleri eylemde, ‘Filistin’e özgürlük’ ve ‘Charles de Gaulle, İsrail işgali altında’ diye slogan atıp havayolu şirketlerini de ‘İsrail işbirlikçisi’ olmakla suçladı. ‘Filistin’e Hoşgeldiniz’ hareketinden yapılan açıklamada da, İsrail, ‘provokasyon ile şantaja başvurarak yasadışı davranmakla eleştirildi. Ancak yine de amaçlarına ulaştıklarını düşünen aktivistler de vardı. ‘Filistin’e Hoşgeldiniz’ hareketi sözcüsü Nadine Lumley, “Tel Aviv’deki İsrailliler bile ülkeye alınmamız için gösteri yapıyor. Neden gelmemizi istemiyor sunuz? Ama bence kamuoyunun dikkatini çekmeyi başardık. Sadece Gazze’nin değil tüm Filistin’in kuşatma altına olduğunu gösterdik” dedi.

 

Geri götürme maliyeti hesaplandı

 

Düzenlemeler uyarınca havayolu şirketlerinin, taşıdıkları yolcular varış ülkesine alınmadığı takdirde, bu yolcuları ücretsiz olarak geldiği ülkeye geri götürmek zorunluluğu var. Nitekim İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld de, “Havayolu şirketleri, listedekilerin İsrail’e alınmayıp sınırdışı edileceğini anladı ve bu riski göze almaya mali olarak değmeyeceğini hesap etti” açıklamasını yaptı.

 

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim