• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

İşe ilk girişte en yüksek maaşı kim veriyor?

İşe ilk girişte en yüksek maaşı kim veriyor?
PwC Türkiye araştırmasına göre, başlangıç ücretlerinde en yüksek maaşı hukuk ve iş geliştirme pozisyonlarında işe başlayanlar alıyor.

İşe ilk girişte en yüksek maaşı kim veriyor?

PwC Türkiye araştırmasına göre, başlangıç ücretlerinde en yüksek maaşı hukuk ve iş geliştirme pozisyonlarında işe başlayanlar alıyor.

Kamu kurumları, özel kuruluşlara endüstri odaklı denetim, vergi ve danışmanlık hizmeti sunan PwC Türkiye'nin ''Başlangıç Ücretleri ve Yan Haklar Araştırması''na araştırmasına göre, araştırmaya katılan şirketlerin büyük kısmı 2011 yılında yeni işe alım yapacaklarını beyan etti.

21 farklı çalışma alanında başlangıç ücret ve yan haklarının ele alındığı 18 farklı sektörden, araştırmada sermaye yapısı açısından yerli-yabancı-ortak girişim, çalışan sayısı bakımından KOBİ-büyük ölçekli işletme konumundaki 93 şirketin yer aldığı araştırma sonuçlarına göre, başlangıç ücretlerinde hukuk, iş geliştirme, bilgi işlem ve AR-GE konularında çalışacak kişiler en yüksek ücretleri alıyor. Çağrı merkezi, idari işler ve müşteri hizmetleri alanları ise en düşük ücret grubu olarak göze çarpıyor.

PwC Türkiye İK Hizmetleri Kıdemli Müdürü Murat Karakaş, araştırmayla ilgili, katılımcı firmaların çok büyük bir kısmının maaşları Brüt-TL ve 12 maaş olarak öderken, yılda bir defa ücret artışı yaptığını kaydetti.

Ücret artış oranlarında 2009–2010 ve 2011 değerlerine bakıldığında yüzde 0-4 oranlarından yüzde 6-8 bandına kayma olduğunu belirten Karakaş, şu değerlendirmede bulundu:

''2011 yılı için ortalama ücret artış oranı yüzde 8,10 olarak gerçekleşmiş. Başlangıç pozisyonları düşünüldüğünde yemek ve ulaşım olanakları neredeyse standart hale gelmiş durumda. Ulaşım olanaklarında özellikle pazarlama, satış ve tıbbi satış mümessilliği gibi fonksiyonlar için şirket aracı ön plana çıkıyor. Fazla mesai, izin uygulamaları gibi konularda ise kanuni minimum değerler genelde baz alınmış durumda. Sağlık sigortası yaygınlaşmış gibi görünmekle beraber başlangıç pozisyonları için hayat sigortası ve bireysel emeklilik olanakları pek yaygın değil.''

Çalışma hayatında artık hiç olmadığı kadar farklı nesillerin bir arada çalıştığını söyleyen PwC Türkiye İK Hizmetleri Direktörü Murat Demiroğlu da yeni nesil çalışanların beklentilerinin de çok farklı olduğunu, çalışanların giderek daha talepkar ve teknolojinin de yardımı ile beklentilerini dillendirip paylaşmaya hevesli olduğunu kaydetti.

Demiroğlu, ''İşgücü piyasası daha da canlanırken, kurumların çalışanlarını dinleyip anlayarak, hem maddi hem de manevi olarak ihtiyaçlarından haberdar olmaları gerekiyor. Daha fazla sorumluluk, gelişim fırsatı ve çalışanların potansiyellerini kullanabilmelerine yardımcı olacak fırsatların yaratılması/sunulması gibi konular öne çıkıyor. En az maddi olanaklar kadar maddi olmayan ödüller de önemli'' ifadelerini kullandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim