• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

İskenderun Limanı çekim merkezi olacak

İskenderun Limanı çekim merkezi olacak
Devlet Demiryolları'na ait İskenderun Limanı'nın 36 yıllığına 372 milyon dolara Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri AŞ'ye verilmesi, Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgeleri için yeni bir ekonomik kalkınmanın kapılarını araladı.

İskenderun Limanı çekim merkezi olacak

Devlet Demiryolları'na ait İskenderun Limanı'nın 36 yıllığına 372 milyon dolara Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri AŞ'ye verilmesi, Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgeleri için yeni bir ekonomik kalkınmanın kapılarını araladı.

Bölgenin deniz taşımacılığında gelişmesi, yeni yatırımları da beraberinde getirecek. Türkiye'nin en büyük beş limanından biri olan, ancak gerekli alt yapı ve modernizasyon çalışmaları yapılmadığı için yeterince hizmet vermeyen İskenderun Limanı'nın özelleşmesi, Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinin gelişmesi için yeni bir ivme kazandıracak. Uluslar arası ticarette çok önemli bir yere sahip olan deniz yolu taşımacılığı, limanın hizmete girmesi ile başlayacak. Demiryolu'nun denizyolu ile birleştiği İskenderun Limanı, bölgede yeni yatırımlarla ekonomik kalkınma bakımından ciddi bir hamlenin başlamasını sağlayacak.

İskenderun Limanı'nı bölgenin Ortadoğu'ya açılan penceresi olarak değerlendiren AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, ihale sürecinde firmalar arasında ciddi bir rekabet yaşandığına işaret etti. Bunun da limanın ve bölgenin önemini ortaya koyduğunu kaydeden Karasayar, "Kazanan firma Limak ciddi yatırımlar yapacaktır. Limanın çalışmaya başlamasıyla Türkiye'nin birçok bölgesi ile şehrimizde de müthiş bir ekonomik hareketlilik yaşanacaktır. Limanın özelleştirilmesi hükümetimizce ülkemizde yapılan yatırımların en önemli halkalarından birini oluşturmaktadır." dedi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanvekili Müfit Tennioğlu ise limanın yaklaşık 20 yıldır atıl vaziyette bekletildiğine dikkat çekti. Tennioğlu, Limak'ın yapacağı yatırımların ardından İskenderun'un adeta bir çekim merkezi olacağını, Mersin, Ürdün ve Suriye'ye kayan denizyolu taşımacılığının yeni adresinin artık İskenderun Limanı olacağını kaydetti. "Ülkemizi ve ilçemizi güzel günler bekliyor." diyen İTSO Başkanı, "Limak yetkililerinin de yaptıkları ilk açıklamalarda büyüme hedefli stratejiler benimsemiş olmaları, önemsenmesi gereken bir gelişmedir." ifadesini kullandı.

Sabay Denizcilik sahibi ve Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, "Yıllardır İskenderun Limanı'nın özelleştirilmesi için çaba sarf ettik. İhalede YDA İnşaat-Alp Ateş-Butros Deniz ve Nakliyat A.Ş.-Sabay Denizcilik Ortak Girişim Grubu olarak ihaleye dahil olduk. Son ana kadar kazanmak için mücadele verdik. Kazanan Limak oldu. Kendilerini tebrik ediyoruz. Limak'ın önemli projelere imza atacağına ve limana aktiflik kazandıracağına inanıyoruz. Önemli olan limana yatırım yapacak ve işlerlik kazandıracak firmanın kazanmasıydı. Limak tüm bunları yapacak ve başaracak güçte." değerlendirmesinde bulundu.

Körfez İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği (KİSİAD) Başkanı Tamer Eker ise limanın özelleşmesi ile özellikle nakliye sektörünün canlanacağını belirtti. Eker, "İskenderun'dan Kuzey Irak'a kadar bölümün otoban olması, Adana ve Hatay havaalanlarının da limana çok yakın olması bu bölgedeki kara ve hava nakliyesini de artıracaktır." tespitini yaptı. KİSİAD Başkanı Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)'ın devreye girmesi ile başta Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve çevre illerdeki mahsullerin sevkiyatının da İskenderun Limanı'ndan yapılacağına dikkat çekerek, bunun nakliye sektörünü hareketlendireceğini vurguladı. İskenderun esnafının dört gözle limanın çalışmasını beklediğini sözlerine ekleyen Eker, "Limanın özelleşmesi ve hareketlenmesi ile sanayi esnafından otelcisine, berberinden kebapçısına kadar tüm esnaflar çalışacak, bölgede istihdam oluşacak ve işsiz vatandaşlarımıza iş imkanı doğacak." ifadesini kullandı. CHP İskenderun Belediye Meclis Üyesi Zeki Aytaş, ihale ile 372 milyon doların Hazine'ye kazandırıladığını ifade etti.

DP İskenderun Belediye Meclis Üyesi Ali Kılıç Çirkin haftalardır bugünü beklediklerini kaydederek, "İskenderun Limanı'nın yıllardır yeterli düzeyde çalışmaması dolayısıyla pek çok firma Mersin'e gitti. İskenderun Limanı'na gerekli yatırımlar yapıldıktan sonra aktiflik kazanacak ve milli ekonomiye ciddi katkı sağlanacaktır." diye konuştu. Petrolcü işadamı Kazım Gökmen de liman ihalesinde rakamın 400 milyon dolara kadar çıkmasını beklediklerini ifade etti. "Bu medeni cesaretlerinden dolayı böyle bir külfetin altına girdikleri için Limak yetkililerini tebrik ediyorum." diyen Gökmen kazananın Türkiye olduğunu söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim