• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

İşletmeler veri toplama sistemi kuracak

İşletmeler veri toplama sistemi kuracak
Kabotaj hat izni almak suretiyle taşımacılık faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişileri, liman işleticileri ve acenteler denizcilikle ilgili tüm istatistikleri düzenli ve doğru şekilde vermekle yükümlü olacak.

Kabotaj hat izni almak suretiyle taşımacılık faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişileri, liman işleticileri ve acenteler denizcilikle ilgili tüm istatistikleri düzenli ve doğru şekilde vermekle yükümlü olacak. Kabotaj hattında taşımacılık yapan işletmeciler ile liman işleticileri, verilerini anlık olarak kaydedebilecekleri elektronik veri toplama bilgi sistemlerini ve bu sistemlerle bağlantılı elektronik altyapı sistemlerini 6 ay içerisinde kurmak zorunda olacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Deniz Ticareti İstatistiklerini Düzenleme Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, deniz ticareti ve filosuna ait istatistiklerin Türkiye denizciliğine yön verebilmesi için doğru, yansız, güvenilir, zamanlı, güncel ve süratli bir şekilde derlenmesi ve yayımlanması, uluslararası karşılaştırılabilir istatistikler üretilmesi, sorumlu tüm ilgililerin söz konusu istatistikleri düzenli ve doğru şekilde Bakanlığa vermelerinin sağlanmasına yönelik usul ve esasları belirledi.
 
Yönetmelik, denizcilikle ilgili tüm istatistikleri düzenli ve doğru şekilde vermekle yükümlü işletmeci, liman işleticileri ve acenteleri kapsıyor. Düzenli ve doğru şekilde verilmesi zorunlu istatistikler şöyle:
 
"Limanlarımızda yük sınıflandırmalarına göre yapılan elleçleme; deniz yoluyla yapılan taşıma; deniz yoluyla yapılan konteyner taşıma; Türk limanları arasında yapılan kabotaj taşımalarına ait istatistikler; limanlara gelen kruvaziyer gemi ve yolcu, gemi, Ro-Ro taşıma istatistiklerini; Türk boğazlarındaki deniz trafiği istatistiklerini; deniz ve iç sulardaki liman ve benzeri kıyı tesisleri istatistiklerini; deniz ticaret filosu istatistiklerini; gemi inşa sanayi istatistiklerini, kabotaj taşımacılığında kullanılan yakıt istatistiklerini, limanlarda, tersanelerde, gemilerde, gemi işletmeciliğinde ve acentelerde istihdam edilmekte olan insan kaynakları istatistiklerini; deniz ticaretiyle ilgili olabilecek diğer istatistikleri."
 
Denizcilik konusunda gerekli olan istatistiklerin derleneceği tüm kamu kurumları bu Yönetmelik kapsamı dışında olup, istatistiki verilere erişim, derleme yöntemi ve kullanılacak sınıflamalar, Bakanlık ile bu kamu kurumları arasında yapılacak protokolle belirlenecek. İşletmeciler; elektronik ortamda Bakanlığın veri tabanına aktarılabilecek uygun yazılım ve donanım alt yapısını sağlayarak, taşınan araç ve yolcu sayısı ile yük miktarına ilişkin istatistikleri, belirlenen sınıflamalara uygun olarak doğru ve zamanında sisteme girmeyip verileri sehven eksik, hatalı veya gecikmeli olarak göndermeleri halinde öncelikle uyarılarak aksaklığın sebebi sorgulanacak. Mücbir ve geçerli sebeplerden kaynaklanan sorun varsa giderilmesi için otuz güne kadar süre tanınacak. Aynı yıl içerisinde mücbir sebep olmaksızın iki defa aksama yaşanırsa Deniz Yolu ile Yapılacak Düzenli Seferlere Dair Yönetmelik çerçevesinde idari yaptırımlar uygulanacak. Kabotaj hattında taşımacılık yapan işletmeciler ile liman işleticileri, verilerini anlık olarak kaydedebilecekleri elektronik veri toplama bilgi sistemlerini ve bu sistemlerle bağlantılı elektronik altyapı sistemlerini 6 ay içerisinde kurmak zorunda olacak. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim