• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

İSPARK'tan 4 yeni otopark daha

İSPARK'tan 4 yeni otopark daha
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yıl sonu itibariyle, göreve geldikleri günden bu yana toplam 36 milyar lira yatırım yapmış olacaklarını bildirdi.

İSPARK'tan 4 yeni otopark daha

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yıl sonu itibariyle, göreve geldikleri günden bu yana toplam 36 milyar lira yatırım yapmış olacaklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSPARK tarafından yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan Kağıthane, Taksim Talimhane ve Beyoğlu Cihangir zemin altı otoparkları ile Kadıköy açık otoparkı, düzenlenen toplu açılış töreniyle hizmete alındı.

Kağıthane Emniyetevleri Zemin Altı Otoparkındaki törende konuşan Topbaş, bugün bin 780 araç kapasiteli toplam 25 milyon lira değerindeki 4 otoparkın hizmete açıldığını söyledi.

Yoğun çalışmalar nedeniyle birçok hizmetin açılışını yapmaya vakit bulamadıklarını dile getiren Topbaş, ''Göreve geldiğimiz 6.5 yıldan bu yana, yıl sonu itibarıyla toplam 36 milyar lira yatırım yapmış olacağız'' dedi.

Bankaların kredi vermediği, hizmetin üretilmediği bir şehirden, Türkiye'de devletin, bakanlıkların, valiliklerin, özel idarelerin, belediyelerin yapmış olduğu tüm yatırımların yüzde 26'sını yapan bir belediye haline gelindiğini anlatan Topbaş, ''Türkiye'de 2 bin 951 belediye var. Bunların yılda yapmış oldukları yatırımların yüzde 48'ini İstanbul yapıyor'' diye konuştu.

Topbaş, İstanbul'un, 14 milyon nüfusu ve 5 bin 400 kilometrekarelik alanıyla bir ülke özelliği gösterdiğini vurgulayarak, kentin Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük olduğunu söyledi.

Dünyada hızlı bir şekilde şehirleşme yaşandığını ve dünya nüfusunun şehirlere akın ettiğini aktaran Topbaş, yakın bir gelecekte dünya nüfusunun yüzde 80'inin şehirlerde yaşayacağını, bunun da kentlerde ciddi sorunların yaşanmasına yol açacağını belirtti.

Topbaş, Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı döneminde İstanbul'da 700-800 bin civarında araç olduğunu, nüfusun da 7 milyon olmasına rağmen ''trafikte tek ve çift plaka'' tartışmalarının yaşandığını anımsatarak, 6.5 yıl içerisinde İstanbul'da 767 bin aracın trafiğe çıkmasına ve nüfusun 14 milyona ulaşmasına rağmen bu tartışmaların artık yapılmadığını bildirdi.

Daha önce bir aracın 54 dakika trafikte kaldığını, bunu 43 dakikaya düşürdüklerini belirten Topbaş, bugüne kadar metro çalışmalarına yapılan yatırımın 5.5 milyar lira olduğunu ve 3 milyar lira civarındaki yatırımın da devam ettiğini anlattı.

Kadir Topbaş, bugüne kadar ulaşıma 16.3 milyar lira tutarında çok ciddi yatırımlar yaptıklarına işaret ederek, dünyanın diğer büyük şehirlerinde de trafik sorunlarının yaşandığını, ancak İstanbul'un bu kentlerden daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Topbaş, İETT arsasını 4 yıl önce 1 milyar 56 milyon liraya sattıklarını, ancak birilerinin buna çomak sokarak engellediğini belirterek, ''Yaptıkları bu, bir tane dikili ağaçları yok. Gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz. Dokunmayın, önümüzü kesmeyin. Yurt dışında İstanbul çok farklı takip ediliyor ve bizi takdir ediyorlar'' dedi.

Metrobüs ile günde 700 bin kişinin seyahat ettiğini ve bu sayede günde 40 bin aracın E-5 trafiğinden çekildiğini vurgulayan Topbaş, bunun da günde 613 ton karbondioksit salınımının ortadan kalkması anlamına geldiğini dile getirdi.

''Göreve geldiğimizde İstanbul'da 139 bin araçlık bin 592 otopark vardı, bugün ise 2 bin 408 otoparkta 336 bin araçlık kapasitemiz var'' diyen Topbaş, hedeflerinin İstanbul'da otopark kapasitesini 821 bine çıkarmak olduğunu ifade etti.

-İSPARK'IN DEĞERİ 4 MİLYAR AVRO-

Topbaş, İstanbul'a kısa zamanda modern, kente yakışan bir otopark sistemini kazandırdıklarına dikkati çekerek Topbaş, İSPARK'ın bugünkü değerinin 4 milyar Avro olarak hesap edildiğini bildirdi.

Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu şehre hizmet etmenin gurur ve sevdasını yaşıyoruz. Bizim için onurlu bir iş bu kente hizmet etmek. Bizler gelecek kuşağımızın geleceğini hazırlıyoruz ve İstanbul giderek gelişiyor.

Depremle ilgili dönüşüm çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Bu konuda İstanbulluların destek vereceğine, kimsenin karşı durmayacağına inanıyorum. Sağlıklı yapılar ve sağlıklı alanlar ortaya çıkarmak zorundayız. Kendi kaynağını kendisi üreten, kimseye peşkeş çekmeden vatandaşın kendi imkanlarıyla, kendi kararlarıyla iş adamlarımızla birlike bu işlerin yapılmasını sağlayacak sistemi kurmaya çalışıyoruz. Bu modeli diğer iller de bizden istiyor. Atacağımız her adım Türkiye'ye bir model olacak. Türkiye'nin gelişmesine ve yenilenmesine, nizami bir şehir ortaya çıkmasına sebebiyet vereceğiz.''

Daha sonra otoparkı gezen Topbaş, aynı zamanda haftanın bir günü otoparkta semt pazarının kurulacağını sözlerine ekledi.

-HİZMETE GİREN OTOPARKLAR-

Beyoğlu Cihangir Zemin Altı Otoparkı, 8 bin metrekare kullanım alanına sahip ve 300 araç kapasiteli. İçerisinde yarı otomatik otopark ve fitness salonu bulunan tesisin üstünde ise çocuk oyun parkı ile oturma alanları bulunuyor.

Beyoğlu Taksim Talimhane Zemin Altı Kat Otoparkı, 370 araçlık kapasiteye sahip. Zemin altı otoparkın üstü dükkanlardan oluşuyor. Otoparkın kullanım alanı 16 bin 250 metrekare.

Kadıköy Açık Otoparkı ise yaklaşık 20 bin metrekare bir arazide hizmet verecek. 790 araç kapasiteli otopark bünyesinde bisiklet, motosiklet ve engelli park alanları da bulunuyor. Kadıköy İDO İskelesinin karşısında bulunan ve ''Park Et Devam Et'' hizmeti veren otopark bünyesinde heliport alanı mevcut. Bu alanın içinde modern yolcu bekleme salonu vatandaşlara hizmet verecek.

Kağıthane Emniyet Evleri Zemin Altı Otoparkı da 15 bin metrekare kullanım alanına sahip ve 320 araç kapasiteli.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim