• BIST 9439.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

İsrail, Mavi Marmara raporunu açıklayacak

İsrail, Mavi Marmara raporunu açıklayacak
İsrail’de dokuz Türk’ün ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskını soruşturan Turkel Komisyonu’nun nihai raporunun ilk bölümünü iki hafta içinde sunacağı bildirildi.

İsrail, Mavi Marmara raporunu açıklayacak

İsrail’de dokuz Türk’ün ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskını soruşturan Turkel Komisyonu’nun nihai raporunun ilk bölümünü iki hafta içinde sunacağı bildirildi.

Haaretz gazetesi, Netanyahu hükümetinin, raporun Gazze’ye gemilerin girişini durdurma yetkisinin olduğu iddiasını destekleyeceğini umduğunu belirttiği haberinde başka bir soruşturma yürüten Devlet Denetçisi Micha Linderbrstrauss’un da, kendi raporunu önümüzdeki bir ay içinde sunacağını, raporda operasyon öncesi karar mekanizmasına sert eleştirilerin yöneltileceğinin sanıldığını kaydetti.

Haaretz gazetesi, emekli yargıç Jacob Turkel’in başkanlık ettiği Komisyonu’nun nihai raporunun ilk kısmını iki hafta içinde sunacağını bildirdiği haberinde İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’nin yerine atanan ve Şubat ayında göreve başlayacak olan Tümgeneral Yoav Galant ile ilgili sıkıntılı bir duruma da dikkat çekti. Galant’ın bir kamu arazine el koyduğu gerekçesiyle atamasını bloke etmek isteyen çevrecilerin ise, Turkel’in de başında bulunduğu üst düzey devlet atamalarını inceleyen komisyonun iddiaları ayrıntılı biçimde değerlendirmeden Galant atamasını çabucak onayladığını öne sürdüklerine dikkat çekti.

Bu iddialara ilişkin olarak İsrail Yüksek Mahkeme’nin bu aşamada devreye girmesi halinde Mavi Marmara baskını araştıran komisyonun başındaki Turkel’in itibarının olumsuz etkilenebileceğini savunan Haaretz, şunları da yazdı:

“Turkel Komisyonu, nihai raporunun ilk bölümünü önümüzdeki iki hafta içinde sunacak. Komisyon, bu aşamada iki ana konu üzerinde duracak: İsrail tarafından Gazze’ye uyguladığı ablukanın en ölçüde hukuki olduğu ve dokuz Türk İslamcı aktivistin öldürüldüğü, filoya komando baskının yasal olup olmadığıdır.”

Netanyanu hükümetinin rapora ilişkin beklentilerine yer veren Haaretz “Hükümette, Komisyon’un, çeşitli konularda dile getirdiği eleştirilerin yanı sıra İsrail’in, gemilerin, onay vermediği Gazze’ye girişlerini bloke etmek amacıyla harekete geçmek için tam yetkili olduğu iddiasını destekleyeceği umuluyor. Ancak mesele budur: Yüksek Mahkeme, Turkel’in, Galant konusunda görevini yapmadığını söylerse eğer, (Turkel’in) filo olayına ilişkin nihai bulguları nasıl etkileyecek” yorumunu yaptı.

LİNDENSTRAUSS RAPORU DA TAMAMLANIYOR

Haberde Mavi Marmara konusunda başka soruşturmaların da yapıldığı anımsatılarak Devlet Denetçisi Micha Lindenrstrauss’un da kendi raporunu önümüzdeki bir ay içinde tamamlayarak sunması beklendiğini belirterek “Savunma kurumlarında Lindenstrauss’un, operasyon öncesi hem siyasi hem de askeri düzeylerdeki karar mekanizmasına sert eleştiriler yönelteceğine inanılıyor” denildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim