• BIST 9645.02
  • Altın 2414.694
  • Dolar 32.5576
  • Euro 34.6845
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

İsrail'le restleşme yeni bir boyuta taşındı

İsrail'le restleşme yeni bir boyuta taşındı
Türkiye ile İsrail arasındaki restleşme yeni bir boyuta taşındı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 'askerî ilişkileri askıya aldık' açıklamasının ardından, İsrail tarafı da misillemede bulundu...

YENİ KRİZ KAPIDA...

Türkiye ile İsrail arasındaki restleşme yeni bir boyuta taşındı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 'askerî ilişkileri askıya aldık' açıklamasının ardından, İsrail tarafı da misillemede bulundu...

Türkiye'nin 1.5 milyar dolarlık Barış Kartalı projesi kapsamında Amerika'dan aldığı AWACS erken uyarı uçaklarının elektronikdestek sistemi ihalesi İsrail'e verilmişti. 2 sistemi daha önce teslim eden İsrail, yaşanan krizin ardından kalan iki sistemi vermeyeceğini Türk tarafına bildirdi.

Türkiye, proje bedelinin önemli bir bölümünü İsrail'e ödedi. Hava Kuvvetleri'nin Barış Kartalı projesi kapsamında ABD'li Boeing firmasından alınan 4 AWACS (havadan uyarı ve kontrol sistemi) uçağına yeni donanım ve yazılımlar ekleniyor. TAI'nin yürüttüğü 1,5 milyar dolarlık projeye İsrailli IAI-Elta firması Elektronik Destek Sistemi'ni temin ediyor. İsrailli firmanın AWACS için tamamlayacağı sistem, uçak havadayken birtakım karıştırma saldırılarına karşı elektronik olarak kendini koruma sisteminden oluşuyor. İsrail bu sistem için 25 milyon dolar alıyor. Fakat iki ülke arasında yaşanan krizin ardından, İsrail kalan iki sistemle ilgili sorun çıkardı. Teslimatların yapılıp yapılmayacağı belli değil. Projenin akıbetinin ne olacağı ise merak konusu.

Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı Projesi kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme 2003'te yürürlüğe girdi. Türk firmalarından TAI, HAVELSAN, ASELSAN, MİKES, HAVELSAN TEKNOLOJİ RADAR, KALE KALIP, THY ve SELEX proje içerisinde birçok sorumluluk ve role sahip. Şu anda TAI'de 3 uçak bulunuyor.

4. uçak henüz gelmedi. Birinci uçak modifikasyonu ABD/Seattle'da, 2. 3. ve 4. uçak modifikasyonu TAI tesislerinde yapılıyor. Bu yılın başında ve kabul testlerine başlandı. Boeing firmasının tasarım doğrulama ve değerlendirme testleri ise devam ediyor. Testlerin 2011 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. İlk uçak teslimatının 2012'nin ikinci yarısında gerçekleşmesi öngörülüyor. Türk hava sahasının etkinliğini büyük ölçüde artıracak olan AWCS uçakları, gövde üzerinde taşıdıkları özel radar sistemiyle, her türlü hava aracını anında tespit edebilme özelliğine sahip bulunuyor. Radarlar yine Amerikalı şirket Northrop Grumman tarafından üretiliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim