• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

İstanbul Boğazı'na 4'üncü köprü geliyor

İstanbul Boğazı'na 4'üncü köprü geliyor
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin raporuna göre, Boğaz'a yapılacak yeni köprü, 4'üncü köprünün hazırlığı olacak.

İSTANBUL'A 4'ÜNCÜ KÖPRÜ GELİYOR

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin raporuna göre, Boğaz'a yapılacak yeni köprü, 4'üncü köprünün hazırlığı olacak.

Gündeme geldiği günden bu yana birçok kesimin tepkisini çeken 3. Boğaz Köprüsü Projesi, tartışılmaya devam ediliyor. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, güzergahı açıklanan 3. köprüyle ilgili bir rapor hazırladı. Kentin ulaşım sorununun Boğaz köprüleri bağlamında incelendiği “3. Köprü Projesi Değerlendirme Raporu”nda, 3. köprüyle birlikte 4. köprünün de ön hazırlığının yapılmış olacağı savunuldu. Mevcut araç sahipliği oranın devam etmesi halinde İstanbul’a 2040 yılında 70 Boğaz köprüsü yapılması gerektiği belirtildi.

Çarpıcı örnekler

Raporda köprü ve bağlantı yollarının ardından oluşan nüfus ve yapılaşma baskısına ilişkin örnekler yer aldı. 2. köprü ve TEM bağlantılı yollarının faaliyete geçişini takip eden 10 yılın sonunda, köprü bağlantılarıyla beslenen ilçelerden Gaziosmanpaşa’nın nüfusunun 360 bin, Ümraniye’nin nüfusunun ise 305 bin kadar arttığı ortaya konuldu. Raporda özetle, “2. köprü yapıldıktan sonra Boğaz’dan geçen taşıt sayısı yüzde 1180 artarken, yolcu sayısı sadece yüzde 170 artmıştır. İlk köprüde de yolcu sayısı artışı yüzde 4, araç geçiş sayısı artışı ise yüzde 200 olmuştur. Bu da köprünün insan odaklı geçişler için değil, araç geçişleri için yarar sağladığını ortaya çıkarmıştır” denildi.

Şehir plancılarının raporuna göre, 3. köprü projesiyle yapılaşma ve nüfus etkisi öncelikle 2B alanları ile özel orman alanlarını tehdit edecek. 3 milyon 773 bin kişi, kentin kuzey kesimlerine yerleşecek. Kuzeydeki olası yapılaşma 2023 yılına kadar kente 7.3 milyonluk ek nüfus getirecek. Mikro klima üzerinde serinletici etkisi olan kuzey ormanları tahrip olacak.

2.5 milyon ağaç yok olacak

2.5 milyondan fazla ağaç, 680 hektar SİT ve 931 hektar tarım alanı yok olacak. Projenin gündeme gelmesinden itibaren çeşitli protesto gösterileri düzenleyen çevreciler şu görüşü savunuyor: “Su havzaları kirlenecek, kentte büyük çevre felaketi yaşanacak. Üstüne üstlük nüfus artacak. Oysa trafiği çözmek için daha az maliyetli ve doğa dostu projeler var. Bunların tartışılması engellenerek üçüncü köprünün tek çözümmüş gibi dayatılması, İstanbullular’ın projeler arasında seçim yapma hakkının ihlali demektir.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim