• BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

İstanbul Boğazı'na deniz radarı kuruluyor

İstanbul Boğazı'na deniz radarı kuruluyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Deniz Radarları Sistemini (HF-DENRAD) hayata geçirmeye hazırlanıyor.

İstanbul Boğazı'na deniz radarı kuruluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Deniz Radarları Sistemini (HF-DENRAD) hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Hayata geçirilmesi planlanan sistemle alakalı değerlendirmelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Deniz Radarları 50 km'ye kadar olan uzaklıkta akıntı vektörleri, 30 km kadar olan uzaklıkta dalga yüksekliği ve rüzgar vektörleri üretecek. Deniz radarlarının kurulmasının düşünüldüğü yer, İstanbul Boğazı-Karadeniz çıkışı olarak tespit edildi. İki adet Deniz Radarı sistemi bu yerleşkede, 10-20 km uzaklıkta iki noktaya yerleştirilecektir. Bu sistemden elde edilecek bilgiler sayesinde denizlerimizde sefer yapan gemilerin yanında balıkçılarımız, yatçılar ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait deniz araçları daha güvenli olarak vazifelerini yapabilecek" dedi.
 
Söz konusu sistemin, meteorolojik hizmetlerin yanı sıra çevre, turizm, savunma ve ekonomi için önemli yarar ve katkılar sağlayacağını ifade eden Eroğlu, deniz radarları ile elde edilen bilgiler; askeri ve sivil maksatlı hedef tesbiti, arama kurtarma çalışmaları, deniz kirliliğinin takibi, petrol ve doğalgaz aramaları çalışmalarında da kullanılabileceğini ifade etti. Teknolojiyi yakından takip eden bir bakanlık olduklarını dile getiren Bakan Eroğlu, "HF-DENRAD sistemi ile ülkemizi denizcilik meteorolojisi alanında da gelişmiş ülkeler kategorisine yükselteceğiz. Bakanlık olarak hizmet alanlarımızda kendimize büyük hedefler belirledik. Belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, deniz meteorolojisine ilişkin ihtiyaç duyduğu bazı verileri geniş alanda, yüksek çözünürlükte ve gerçek zamanlı olarak elde etmek maksadıyla gerçekleştirilecek olan radar sistemi, açık denizde geniş bir alanda deniz meteorolojisi ile alakalı değerlerin uzaktan algılama metoduyla tespit edilmesini sağlayacak.
 
Denizciler için son derece önemli olan dalga yüksekliği, akıntı hızı ve yönü ile rüzgarın hızı ve yönü bilgileri, bu sistem sayesinde ölçülerek denizcilerin hizmetine sunulacak. Sistem, meteorolojik hizmetlerin yanı sıra çevre, turizm, savunma ve ekonomi alanlarında da hizmet verecek.

www.UlasimOnline.Com 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim