• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

İstanbul, büyük yatırımlar için start bekliyor

İstanbul, büyük yatırımlar için start bekliyor
İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki yeni çekim merkezi olacak Kartal, altyapı yatırımlarını tamamladı, büyük yatırımlara başlamak için start bekliyor.

İstanbul, büyük yatırımlar için start bekliyor

İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki yeni çekim merkezi olacak Kartal, altyapı yatırımlarını tamamladı, büyük yatırımlara başlamak için start bekliyor. Silivri ise İstanbul’un 3. havalimanı, eğitim, lojistik ve sanayi alanlarıyla atılıma hazırlanıyor.

İKİ YENİ MERKEZ

Bugüne kadar tek bir merkez üzerinde büyüyen 15 milyonluk İstanbul, Başbakan Erdoğan’ın seçim beyannamesi kapsamında açıkladığı proje ile iki yeni merkezi kavuşuyor. Anadolu Yakası’nda altyapı yatırımlarını tamamlayan Kartal kentsel dönüşüm ile hayat bulmayı beklerken Silivri ise eğitim, lojistik ve sanayi ile ön plana çıkacak.

KARTAL TEKNOLOJİ VE KONUT MERKEZİ OLACAK

15 milyonu aşan nüfusu ile tek bir merkez üzerinde gelişen İstanbul artık tam anlamıyla iki yakaya kavuşuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim beyannamesi kapsamında açıkladığı İstanbul’a iki yeni şehir projesi kapsamında Anadolu Yakası’nda yeni merkez Kartal, Avrupa Yakası’nda ise Silivri olarak belirlendi. Kartal, teknoloji, konut merkezi olacak, Silivri ise lojistik, eğitim ve konut ile öne çıkacak.

Kartal’da dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından yapılacak ve 5 milyar dolara mal olması beklenen Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında yer alan çok sayıda arazi büyük holdingler tarafından satın alınmıştı.

BÖLGEDE SUNİ FİYATLAR OLUŞTU

Şirketler iddialı projelere start verilmesi için ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden planların geçmesi bekleniyor. Kartal’da Kentsel dönüşüm projesinin ilk açıklandığı 2006’dan bu yana emlak değerlerinde üç kat artış görülürken emlak uzmanları Başbakan’ın açıklamasının ardından asıl değerlerin ortaya çıkacağını savunuyor. Bölgede suni fiyatların oluştuğunu söyleyen emlak uzmanlarının yanı sıra fiyatların dolara döneceğini öngörenler de var.

ÖN PLANA ÇIKAN ŞİRKETLER

Bölgede Kentsel Dönüşüm kapsamında projeye başlayacak şirketler arasında Eczacıbaşı Holding, Doğuş Gayrimenkul, Kibar Holding, Siemens, Mutlu Akü, Metal Holding ve Exta Export gibi şirketlerin adı ön plana çıkıyor.

Kartal’daki Remax Mega ofisi sahibi Suat Şahin, bugüne kadar bölgede hayata geçirilen önemli projeler kat karşılığı ve hasılat paylaşımı yöntemi ile yapıldığını söyleyerek “Büyük şirketler ise kendi arazileri üstüne proje geliştirecekler. Bugünden sonra yapılacak el değiştirmeler bölgedeki asıl değeri ortaya koyacak. Çünkü özellikle kentsel dönüşüm uzun soluklu bir proje

Bu nedenle bu bölgede dönem dönem umutlarını kaybedenler oldu. Asıl el değiştirmeler ve asıl değerler ise bundan sonra ortaya çıkacak. Başbakan’ın açıklaması siyasi iradenin ortaya konması açısından buradaki yatırımcılar açısından da önem taşıyor” diyor.

Kadıköy Kartal metrosu ile metro bağlantısı, İDO ile deniz seferleri hafif raylı metro gibi altyapı çalışmalarını tamamlayan Kartal’da Adliye Sarayı gibi bölgeyi Anadolu Yakası’nın merkezi durumuna getirecek projeler çevresindeki konut projelerinin de değerini artıracak. Bölgede kentsel dönüşümün adının geçmesiyle birlikte konut, marina, AVM projelerine başlayanların çoğu ise kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı ile projelerini yaptı.

Teknik Yapı, Kartal Uğur Mumcu’da hayata geçirdiği Upcity Residence ile 71 bin ile 224 bin TL arasında fiyatlara daire satıyor. İki blokta 287 konuttan oluşacak proje Mayıs 2012’de teslim edilecek. DAP Yapı’nın ise Kartal Dragos’ta Royal Towers projesi devam ediyor. 4 blokta 212 daireden oluşan projede fiyatlar 600 bin ile 1 milyon 385 bin TL arasında değişiyor.

Alper İnşaat tarafından Kartal’da yapılan Selective Kartal Evleri projesinde satışlar devam ediyor. Çukurova Gayrimenkul, 3 blokta 180 konuttan oluşan AdanusPark Evlerini geçtiğimiz aylarda teslim etti. Propa İnşaat ise Propa Aura Residence ile büyüklükleri 48 ile 72 metrekare arasında değişen konutlar inşa ediyor.

Projedeki fiyatlar 132 ile 265 bin TL arasında değişiyor. FER Yapı Bomonti’deki iTower ve Yenibosnada’ki Altınyıldız projesinin yerine yapacağı projeden sonra üçüncü projesini Kartal’da yapacak. Grup Kartal’da 16 bin metrekare arsa satın aldı.

SİVİRİ'DE ALTYAPI YATIRIMLARI TAMAMLANMADI

Silivri eğitim ve lojistik üssü olacak Avrupa Yakası’nın yeni şehir olacak Silivri ise Kartal’ın aksine hiçbir altyapı yatırımını tamamlamadı. 900 bin dönüm arazisi ile İstanbul’n ikinci büyük ilçesi durumunda olan Silivri’de sadece yüzde 10’luk arazinin işlenmiş olması ise yatırımlar açısından büyük bir potansiyel oluşturuyor.

İstanbul’un üçüncü havalimanına ev sahipliği yapacak olması ise ileride bölgenin geleceği konum hakkında ipuçları veriyor. Teknoloji, eğitim, lojistik ve sanayi alanı olarak planlanan Silivri’de de şirketler şimdiden harekete geçtiler. Doğuş Gayrimenkul, Sinpaş Yapı, Ülker ve Ulusoy bölgede arazilerini şimdiden alan şirketler arasında geliyor. Gruplar yapacaklarını yatırımları açıklamasalar da Ulusoy’un bölgede büyük bir lojistik merkezi için harekete geçtiğini biliniyor.

Silivri’deki Emlak 34 şirketi yetkilisi Sami Unayık, Demirköy’ün lojistik, sanayi ve konut; Gümüşyaka’nın ise eğitim, teknoloji gibi alanlardaki yatırımlarla ön plana çıkacağını söylüyor. Unayık, bölgede tarla vasfındaki arsaların dönümünün 10 bin TL’den 50- 60 bin TL’ye çıktığını söylüyor. Uyanık, eğitim ve bilişim yatırımlarını yapılacağı arazilerin bir dönümünün 50 bin TL’ye, lojistik alanlarında ise bu fiyatın 100-150 bin TL aralığına çıktığını söylüyor.

Eğitim alanı, bölgeye ilginin en fazla olduğu alanlar arasında geliyor. Marmara Üniversitesi, Aydın Üniversitesi ve Türk - Alman Vakfı tarafından kurulacak üniversite için araziler şimdiden alınmış durumda. Uyanık, bölgedeki üniversite sayısının kısa zamanda 4-5’e çıkabileceğini söylüyor. Bunun yanı sıra konut alanında ise Sinpaş ve Doğuş Gayrimenkul’ün adı bölgede arazi alan şirketler arasında geçiyor. Bu şirketlerin projelerine ne zaman başlayacağı ise henüz belli değil.

Kartal'da arazisi olanlar

- Eczacıbaşı Holding
- Doğuş Gayrimenkul
- Kibar Holding
- Siemens
- Mutlu Akü
- Metal Holding
- Exta Export

Silivri'de arazi alanlar

- Ulusoy (lojistik merkezi)
- Sinpaş Yapı
- Ülker
- Doğuş Gayrimenkul

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim