• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

İstanbul - İzmir Otoyolu'nda ilk hedef

İstanbul - İzmir Otoyolu'nda ilk hedef
İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Türkiye'nin en büyük otoyol projesi olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nde, Gebze-Orhangazi-Bursa kısmının 3,5 yılda tamamlanmasının öngörüldüğü bildirildi.

Projenin yüklenicileri Göçay, Yüksel, Nurol, Özaltın, Makyol ve İtalyan Astaldi firmalarının bir araya gelerek oluşturduğu OTOYOL A.Ş'nin Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Kocamanoğlu ile Asma Köprü ve Güney Yaklaşım Viyadüğü'nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebil Öztürk, yapımına başlanan Samanlı Dağı Tüneli geçişi ve İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü inşaatındaki çalışmaları basın mensuplarına tanıttı.

 
Kocamanoğlu, gezi sırasında yaptığı açıklamada, otoyolun toplam uzunluğunun 451 kilometre olacağını ve projenin en önemli ayağını Gebze-Orhangazi arasındaki 43 kilometrelik kısmın oluşturduğunu söyledi. İnşaat çalışmalarına öz kaynaklarıyla başladıklarını belirten Kocamanoğlu, şu bilgileri verdi:
 
''Bir asma köprü ile peşine yapılacak güney yaklaşım viyadüğü ve Samanlı Dağı Tüneli ile Gebze-Orhangazi arasındaki çalışmalar projenin en önemli aşamalarıdır. Hem bunların önemi ve süreleri düşünüldüğünde, hem de Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kamulaştırmanın bu tarafta yoğunlaşmasından dolayı bu bölgedeki çalışmalarımıza ayrı bir önem veriyoruz. Çalışmalarımıza konsorsiyumu oluşturan 6 firmanın öz kaynaklarıyla başladık. Hedefimiz Gebze-Orhangazi öncelikli, Bursa'ya kadar olan kesimi 3,5 yılda tamamlayıp hizmete açmak.''
 
Kocamanoğlu, projenin İzmir'e kadar olan kısmını da sözleşmede geçen süreden daha önce tamamlamak olduğunu ifade ederek, ''Bu hedef doğrultusunda ilerliyoruz. Yatırımın toplamı bindirmeleriyle birlikte 9,5 milyar dolardır. Bunun finansmanını peyderpey kredi olarak yurt dışından getireceğiz. Kredi çalışmalarını tamamladık ve anlaşmaları idareye sunduk. Sonuçlanmasını bekliyoruz'' dedi.
 
Güzergah konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Kocamanoğlu, ''Proje ihale edilirken zaten otoyolun nereden geçeceği, hangi güzergahı kullanacağı belliydi. Ancak değişmesi gereken kısımlar olduğunda bu değişiklikleri yine idareye sunuyoruz. Olası güzergah değişikliklerine hazırlıklarımız var ve RAMSAR (Sulak Alanların Korunmasına Yönelik Yapılan Sözleşme) kapsamında olduğundan dolayı Ulubat Gölü'nün güney geçişi iptal olurken, kuzeyden geçiş alternatifleri arasında duruluyor'' diye konuştu.
 
-Nebil Öztürk'ün açıklaması-
 
Asma Köprü ve Güney Yaklaşım Viyadüğü'nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebil Öztürk, proje kapsamında Dilovası ile Hersek arasına yapılacak asma köprünün yaklaşık bin 550 metre orta açıklığıyla dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olacağını söyledi.
 
Öztürk, kenar açıklıklarının 550 metreyi bulacağı köprünün, denizden kaba yüksekliğinin 64 metreye ulaşacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
 
''Köprü yapımında yaklaşık 160 bin metre küp beton imalatı olacak ve 180 bin ton civarında çelik kullanılacak. Kule yükseklikleri Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprülerine oranla yaklaşık 100 metre daha yüksek ayaklara sahip olacak. Dizayn aşamaları tamamlanmış olan köprünün çelik aksamlarının imalatına 2013 yılının ocak ayında başlayacağız. Köprüyü 2015 yılı içinde trafiğe açmayı planlıyoruz. Toplam inşaat süremiz dizayn ile 38 ay olacak. Bu asma köprünün dışında sahanın jeolojik özellikleri nedeniyle, normal dolgu yapma şansımız olmadığı için yaklaşık 1,5 kilometre beton viyadük inşa ediyoruz. Asma köprümüzü bittikten sonra yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki viyadükle otoyola bağlayacağız. Otoyoldan farklı olarak köprü de ücretli olacak.''
 
Tünel Yapım Şefi Kürşat Erol, şubat ayında başlayan çalışmalar neticesinde tünel inşaatı için toplam 920 metre kazı çalışması yaptıklarını, 300'e yakın işçiyle 24 saat esasına göre çalıştıklarını ifade etti.
Erol, tünelin üst toprak kalınlığının 410 metreyi bulduğunu belirterek, ''Biri 3 bin 414, diğeri 3 bin 366 metre olmak üzere toplam 6 bin 780 metre uzunluğunda iki tünel inşa ediyoruz. Şu ana kadar tek tünelde 440 metre ilerledik. Yol kazı genişliğimiz 16 metre, kullanım alanı ise 12 metre olacak. İş sağlığı konusunda tedbirlerimizi elden bırakmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim