• BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

İstanbul-Mekke arası tren seferi başlıyor

İstanbul-Mekke arası tren seferi başlıyor
Hızlı tren dört yıl içerisinde seferlere başlayacak. Kutsal topraklara her yıl 2 milyon kişi taşınacak

24 saatte İstanbul'dan Mekke'ye trenle yolculuk

Hızlı tren dört yıl içerisinde seferlere başlayacak. Kutsal topraklara her yıl 2 milyon kişi taşınacak.

Türkiye Gazetesi'nden Mehmet Koca'nın haberine göre, İstanbul-Hicaz hızlı tren hattı 2 bin 241 km uzunluğunda olacak. İstanbul'dan hareket eden tren Adana ve Osmaniye'yi geçerek Halep'e ulaşacak. Ardından, Hama, Humus ve Dera'dan Ürdün'e geçecek. Yolculuk Medine'de son bulacak.

KESİNTİSİZ ULAŞIM

Türkiye demir yolu taşımacılığında önemli bir projeyi yeniden hayata geçirmeye hazırlanıyor. İstanbul-Hicaz Demiryolu 100 yıllık aradan sonra bir defa daha yapılıyor. 1 Eylül 1900 tarihinde ilk temeli atılan ve 1904 yılından itibaren aşama aşama hizmete giren İstanbul-Mekke hattı canlandırılacak. Abdülhamid Han'ın en önemli projelerinden biri olan hattın yeniden devreye girmesiyle İstanbul Mekke arası hızlı trenle 24 saate inecek. Yılda iki milyon yolcunun taşınacağı hızlı demir yolu şebekesi daha sonra Cidde ve Medine'yi de kapsayacak.

4 ÜLKEDEN GEÇECEK

Dört ülkeyi kapsayan projenin Ürdün ve Suriye ayakları Arabistan demiryolu ağına entegre edilecek. Suudi Arabistan hükümeti de İstanbul Mekke Hızlı Demiryolu Projesi'ne büyük önem veriyor. Proje sayesinde bölge ülkeleri arasındaki ticaret hacminin daha da artacağını belirten yetkililer, Edirne'den kesintisiz Medine'ye ulaşabilecek. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Mimar ve Mühendis Dergisi'ne yaptığı açıklamada proje kapsamında yürütülen rehabilitasyon çalışmasının sürdüğünü belirterek, Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan'da da aynı projeyle ilgili benzer çalışmaların yapıldığını kaydetti.

1918'DE SON SEFERİNİ YAPTI

Son sefer 1918'de yapıldı. O tarihten sonra İngilizlerin tahrip ettiği demir yolu günümüze kadar bir daha kullanılamadı. O güne kadar 40 günde aşılan Şam-Medine arası da, 3 günde katedilmeye başlanmıştı.

DEMİRYOLU'NUN HAZİN ÖYKÜSÜ

Hicaz Demiryolu'na 1 Eylül 1900 tarihinde Şam'da yapılan resmi bir törenle fiilen başlandı. 1 Eylül 1904'de hat 460. kilometrede bulunan Maan'a ulaştı. Hicaz Demiryolu'nun Akdeniz'e bağlantısını sağlayacak Hayfa hattı ise Eylül 1905'de bitti. Yapılan başka tali hatlarla birlikte 1918'de Hicaz Demiryolu'nun uzunluğu 1900 kilometreyi aşmış idi. Hicaz Demiryolu işletmeye açıldıktan sonra Hayfa ile Şam arasında her gün, Şam ile Medine arasında haftada üç gün karşılıklı yolcu ve ticari eşya katarları çalışıyordu. Daha önce Şam-Medine güzergâhı develerle 40 günde katedilirken Hicaz Demiryolu ile aynı mesafe 72 saate (3 gün) inmişti. Üstelik hareket saatleri namaz vakitlerine uygun şekilde tanzim edilmişti. 1911'den itibaren başlatılan bir uygulama ile dini ve milli bayramlarda özel tren seferleri düzenlendi. 1918 sonrasında işgal kuvvetlerinin demir yolunu tahrip edip bölgeyi ele geçirmesiyle ulaşım günümüze kadar yapılamadı.

İSTANBUL'DAN MEKKE'YE HIZLI TRENLE YOLCULUK

Projeye hızlı tren istasyonlarıyla başlayan Türkiye, Hicaz Demiryolu'nun tekrar canlandırılması için öncelikle İstanbul-Ankara-Konya yüksek hızlı demiryolu hattı inşaatını tamamlama aşamasına getirdi. Ankara-Konya Yüksek Hızlı Hattı hizmete alındı. Konya-Karaman-Adana sınır rehabilitasyon projesi sürüyor. Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan'da da benzer çalışmalar var. 2012-2015 tarihlerinde projelerini tamamlayacak. Proje bittiğinde İstanbul'dan yola çıkan bir tren, 24 saatte Mekke'ye ulaşacak. Yılda en az 2 milyon yolcu kapasiteli olacak sistemi Marmaray Projesi ve İstanbul-Edirne Hızlı Tren Projesi de tamamlandığında Avrupa ulaştırma ağı içerisine dahil edilecek.

HAREKET SAATLERİ NAMAZ VAKİTLERİNE GÖRE AYARLANDI

Hicaz'a giden trenlerin hareket saatleri namaz vakitlerine uygun şekilde tanzim edilmişti. Tren, istasyonlarda yolcular namazlarını kılacak kadar bekletiliyordu. Vagonda günün beş vaktinde hacılara müezzinlik yapan bir görevli de bulunuyordu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim