• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

İstanbul ve Bursa tsunami tehdidi altında

İstanbul ve Bursa tsunami tehdidi altında
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Marmara Denizi'nde 7-7,5 şiddetinde bir deprem olmasını beklediklerini söyledi.

 

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Marmara Denizi'nde 7-7,5 şiddetinde bir deprem olmasını beklediklerini söyledi.
 
2006'dan beri Kandilli Rasathanesi'nde Marmara depremini araştırdığını belirten Kaneko, Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA işbirliğiyle okullarda düzenlenen tatbikatların yeterli olmadığını ifade etti.
 
Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA arasında 2010'da başlayan 'Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi' kapsamında Bursa, Balıkesir, Bolu Sakarya, Çanakkale, Düzce, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova'da 80 pilot okulu kapsayan proje dahilinde Bursa'nın Yıldırım ilçesi Karapınar Ortaokulu'nda bir tatbikat düzenlendi.
 
ÖĞRENCİLER KAFALARINA KİTAP KOYARAK ÇIKTILAR
 
Sağlık Müdürlüğü, Yıldırım Belediyesi, Kızılay, Sivil Savunma Müdürlüğü ve Bursa itfaiyesinin de destek verdiği tatbikatta, senaryo gereği 30 saniye süren 6,7 şiddetindeki deprem sonrasında kurtarma operasyonları canlandırıldı. Tatbikatı Japonya'dan JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko da izleyip, sık sık not aldı. Deprem sonrası sınıflardaki öğrenciler kafalarına kitap ve defterleri koyarak dışarıya çıktı. Ardından sınıflarda sıkışan öğrenciler uzman ekiplerce kurtarıldı. Sınıfa giren sağlık ekipleri de yaralı öğrencileri muayene etti.
 
TATBİKATLAR YETERLİ DEĞİL
 
Tatbikatı değerlendiren JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, öğrencilerin çok ciddi ve sessiz olmalarının ve tatbikata ebeveynlerin de katılmasının takdire şayan olduğunu söyledi. Tatbikatların yeterli olmadığını belirten Kaneko şunları kaydetti: "Birçok kurumun destek vermesi çok iyi. Ancak yeterli değil, afet yönetiminde 'yeterli' diye bir şey yok. Sürekli bu çalışmaların devam etmesi önemli. Sadece Türkiye için değil Japonya için de önemli. Üç yıldır biz bu projeyi yürütüyoruz."
 
TÜRKİYE'DEKİ BİNALAR YETERSİZ
 
Japonya'da 1995 Kobe Depremi'nin 7,2 şiddetinde olduğunu hatırlatan Kaneko, kaybın büyük olmasının ardından depreme yönelik çalışmaların arttığını dile getirdi. Türkiye'de aynı şiddetteki depremin daha etkili olacağına dikkat çeken Kanoke, "Binadan binaya değişir dağınıklılık, averaj olarak alırsak Japon binaları Türkiye'deki binalara göre iki üç kat daha güçlü diyebiliriz. İstanbul afete sıkı hazırlanıyor. Geçmiş depremleri de araştırmak önemli. Japon deneyimlerini Türk halkıyla paylaşmaktan memnunuz. Daha güvenli ülkeye topluma ulaşmak istiyoruz." diye konuştu.
 
İSTANBUL VE BURSA'DA TSUNAMİ BEKLENİYOR
 
JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul yakınlarında Marmara Denizi'nde bir deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu öne sürdü. Depremin 7-7,5 şiddetinden fazla olmayacağını anlatan Kaneko, can kaybının şehirden şehre göre değişeceğini söyledi. Kaneko şunları kaydetti: "İstanbul yakınlarında birçok bilim adamı yakın zamanda deprem olmasını bekliyor. Yakınlarda olması muhtemel depremin büyüklüğü 7 ile 7,5 şiddetinde olacaktır. Tabi deprem denizde meydana geleceği için tsunami etkisi oluşturacaktır. İstanbul daha çok etkilenecektir, ama Bursa da tsunamiden etkilenecektir. Japonya'da iki sene önceki tsunamide dalgalar 10 metre boyutunu aşmıştı. İstanbul ve Bursa'daki deprem sonrası meydana gelecek tsunamide dalgalar çok yüksek olmaz. Deprem, Marmara Denizi'nde olacağı için dalgalar Bursa'ya çok şiddetli gelmez, İstanbul daha çok etkilenecektir."
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim