• BIST 9452.22
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

İstanbul'a bin 500 yerli üretim otobüs

İstanbul'a bin 500 yerli üretim otobüs
Küresel krizde satışları düşen yerli otobüs üreticileri, Otobüs AŞ'nin alacağı 1.500 araç için yerli üretim olma şartı kararını sevinçle karşıladı. Alımın toplam tutarı yaklaşık 270 milyon Euro.

İstanbul'a bin 500 yerli üretim otobüs alınacak

Küresel krizde satışları düşen yerli otobüs üreticileri, Otobüs AŞ'nin alacağı 1.500 araç için yerli üretim olma şartı kararını sevinçle karşıladı. Alımın toplam tutarı yaklaşık 270 milyon Euro.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün "kamu alımlarında yerli üretimin tercih edilmesi" yönündeki görüşü yerli üreticiyi umutlandırdı.

Toplam tutarı yaklaşık 270 milyon Euro. Yerli üretimin tercih edilmesi piyasayı olumlu yönde hareketlendirecek.

İETT ve Halk Otobüsü işletmeciliği dışında üçüncü bir toplu taşıma sistemi olarak faaliyete geçecek olan ve ilk etapta 172 yeni otobüsle taşımacılık yapacak Otobüs AŞ, araçların Türkiye'de üretilmesini şartnameye koydu. Ayrıca, yeni otobüslerin İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasında tam donanımlı yetkili teknik servisinin de bulunması isteniyor. Araçların yolcu taşıma kapasitesi oturan 26-32 kişi arasında, buna bağlı olarak ayakta yolcu adedi de en az 60 kişi olacak. Teknik şartnamede araçları "Euro 5 Motor, Türkiye'de üretilmiş araç" şartı olması gözleri Euro 5 Motorlu araç üreten firmalara çevirdi. Ülkemizde hali hazırda BMC, Mercedes, Temsa, Otokar, M.A.N. ve Güleryüz, Euro 5 Motorlu Otobüs üretiyor. Firmalar ihaleyi kazanan halk otobüsü işletmecilerine şartnameye uygun otobüsleri üretebilmek için önümüzdeki günlerde hızlı bir çalışma temposuna girecek. Önümüzdeki günlerde hat kiralama ihalesi de tamamlanarak otobüs alımlarına başlanacak. Otobüs AŞ, 172 otobüsle mayıs sonuna kadar İstanbullulara hizmet vermeye başlamayı hedefleniyor.

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, yerli üreticiler olarak Avrupa standartlarında otobüs üretebildiklerini söyledi. Akgül, "İhale ve şartname sektöre hareketlilik getirecek. Sayın Bakan'ın yerli malı alımı açıklamasına tam destek veriyoruz; ama biz bir adım daha ileriye giderek tamamen yüzde 100 Türk sermayeli şirketlere verilmeli diyoruz." şeklinde konuştu.

Temsa'nın ilk özel halk otobüsü bayisi Coşkunlar Otomotiv Genel Müdürü Kani Coşkun, yerli malı alım şartının yerli firmalar açısından ciddi bir hareketlilik getireceğini söyledi. Yerli malı otobüslerin Avrupa'dan gelen araçlara oranla fiyat ve kalite açısından hiçbir eksiği bulunmadığını belirten Coşkun, "Yerli üretici bu ihale sonucu hem rahatlayacak hem de rahatlıkla önünü görecektir. Kalite daha üst düzeye çıkacak. 172 otobüs 3-4 firmanın ihaleye girmesi ile mayıs sonuna kadar rahatlıkla teslim edilir." dedi. Küresel krizde satışları düşen otobüs üreticileri, Otobüs AŞ'nin 1.500 araç alımındaki yerli üretici şartı kararını sevinçle karşıladı. Kurumun mevcut ve yeni açacağı hatlarda kiralama yöntemiyle 1.500 yeni otobüsün hizmete alınması kararı pazarı hareketlendirdi. Ekonomik kriz sebebiyle sıkıntılı bir dönem geçiren otobüs üreticileri, piyasa değeri yaklaşık 180 bin Euro olan otobüslerin kiralanmasıyla rahat bir nefes alacak. Toplam tutarı yaklaşık 270 milyon Euro olacak otobüslerden ilk etapta 172 tanesi sisteme dahil edilecek. Otobüsler 0 kilometre, düşük tabanlı, klimalı ve konforlu olacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim