• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

İstanbul’da ‘sürdürülebilir’lik sözü verdi

İstanbul’da ‘sürdürülebilir’lik sözü verdi
Değeri 3 trilyon doları aşan 400 tüketim ürünleri şirketinin biraraya geldiği Tüketim Ürünleri Forumu Küresel Zirvesi İstanbul’da başladı.

3 trilyon dolarlık 400 perakende şirketi İstanbul’da ‘sürdürülebilir’lik sözü verdi

Değeri 3 trilyon doları aşan 400 tüketim ürünleri şirketinin biraraya geldiği Tüketim Ürünleri Forumu Küresel Zirvesi İstanbul’da başladı. Zirvenin Eş Başkanı ve Coca-Cola Company CEO’su Muhtar Kent, “Buradaki şirketler bir ülke olsaydı dünyanın 5’inci büyük ülkesi olurdu. Bu kadar büyük bir ekonomiyi temsil eden şirketlerin sorumluluğu büyük” dedi.

ARALARINDA Coca-Cola, PepsiCo, Carrefour, Tesco, Unilever, Procter & Gamble, L’oreal gibi dünya devlerinin bulunduğu 400 tüketim ürünleri şirketinin yönetim kurulu başkanı, CEO ve üst düzey yöneticileri Tüketim Ürünüleri Forumu Zirvesi’nde (Consumer Goods Forum-CGF) dünya perakende sektörünün yeni trendlerini ve önceliklerini belirlemek üzere İstanbul’da buluştu. Zirve’nin Carrefour CEO’su Lars Olofsson ile birlikte eş-başkanlığını yürüten Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent, zirveye katılan şirketlerin değerinin 3 trilyon doları aştığını, 10 milyon doğrudan ve 100 milyon da dolaylı istihdam sağladıklarını belirterek, “Tüketim Ürünleri Forumu’na üye şirketler biraraya gelerek bir ülke oluştursalardı dünyanın 5’inci büyük ülkesi olurdu. Dünya ekonomisinin büyümesinde bu kadar önemli bir konumu bulunan tüketim ürünleri şirketleri için sürdürülebilirlik artık sadece yıllık raporlara eklediğimiz ‘hoş’ bir yön olmaktan çoktan çıktı ve bir zorunluluk haline geldi. Bundan sonra işini sürdürülebilirlik ilkelerine göre yürütmeyen şirketler başarılı olamayacaklardır” dedi. 

Tutulan söz harika marka
 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımı ile başlayan 3 günlük zirvenin açılış konuşmasında Muhtar Kent şunları kaydetti: “Bu zirve ilk kez iki kıta üzerinde düzenleniyor. İstanbul çok gelişmiş batı dünyası ile yükselmekte olan Asya, Orta Doğu ekonomilerinin buluştuğu bir şehir. İstanbul’un büyümeyi etkileyecek kadar özel bir konumu var. Dünya tarihinin hiç bir döneminde 2 milyar insan birbiriyle iletişim halinde olmadı ve sosyalleşme imkanı bulmadı. Şu anda 2 milyar insan birbiriyle iletişim halinde ve bu kısa zama niçinde 4.5 milyar insana çıkacak. Dolayısıyla artık yeni bir ekonomi var ve buna uyum sağlamak zorundayız. Günümüzde tüketiciler verilen sözlerin tutulmasını bekliyorlar. Markalarımız bizim tüketicilerimize verdiğimiz sözlerdir. Eğer iyi bir marka vaat ise harika bir marka tutulmuş bir vaattir. Tüketiciler vaatlerimizi gerçekleştirmemizi istiyorlar. Tüketiciler bu konularla çok yakından ilgileniyorlar. İnsanlar, sürdürülebirliğe çok önem veriyor.”

‘Altın üçgen’i oluşturmalıyız
 
Dünyadaki refahın artmasıyla birlikte doğal kaynaklar üzerindeki baskının da arttığını belirten Kent, şöyle devam etti: “Bizim kadar çok insanla temas halinde olan başka  bir sektör yok. Dolayısıyla bizim sürdürülebilirlik konusunda sorumluluğumuz var. İnsanlar sadece devlete olan inançlarını değil, okullara, STK’lara hatta dini  kurumlara bile inancını kaybetti. Sürdürülebilirliği sağlamak için devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan altın üçgenin biraraya gelmesi büyük önem taşıyor.”
 
OVP yasalaşmadı ama yasaymış gibi algılandı
 
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, halihazırda dünya ekonomisinin adeta bir ekonomik dehşet dengesi halinde bulunduğunu  belirterek, “Büyük ekonomilerden birinin kamu borçlarını çevirememesi veya  ekonomik bloklar arasında başlayacak bir korumacılık savaşı tüm dünya ekonomisini altüst etme potansiyeline haizdir. Böyle felaket senaryolarından kurtulmanın yolu, gelişmiş, yükselen veya gelişmekte olan tüm ülkelerin aynı güvertede olduklarının bilinciyle daha fazla üretim, ticaret ve yatırım için hep birlikte  hareket etmekten geçmektedir” dedi.
Tüketici Ürünleri Forumu Küresel  Zirvesi’nin açılışında konuşan Gül, şunları söyledi: “Bugün Türkiye, toplam perakende büyüklüğü olarak dünyada 10’uncu, Avrupa’da ise 7’nci sırada. 2011 sonu itibariyle Türkiye perakende sektörünün yaklaşık 175 milyar dolar, organize perakende sektörü cirosunun ise 75 milyar dolar civarında hesaplanıyor. Sadece 2011’deki büyümeyle genel perakende sektöründe yaklaşık 100 bin kişiye, elektronik perakende sektöründe ise yaklaşık 5 bin kişiye yeni istihdam sağlandı. Bu performansla perakende Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu ortaya koydu.”
 
Büyümeye devam ediyor

Avrupa’da yaşanan  derin ekonomik kriz ve Ortadoğu’da cereyan eden büyük halk hareketlerine rağmen,  Türkiye’nin büyümeye, kalkınmaya devam ettiğini belirten Gül, şöyle devam etti: “Bu başarının arkasında sıkı mali disiplin, hızlı büyüme ve güçlü  bankacılık sektörü var. 2001 yılından itibaren hayata geçirilen iktisadi, siyasi ve hukuki reformlarn da katkısı büyük. 2008 yılına geldiğimizde Türkiye, sağlam  bir kamu maliyesi ve güçlü bir bankacılık sistemine sahiptir. 2009 yılında küresel krizin en yoğun olarak yaşandığı dönemde, pek çok Avrupa ülkesinde  hükümetler kamu harcamalarını ve bütçe açığını artırarak krizden çıkmak gibi  çözüm arayışındayken, Türkiye’de bunun tam tersi bir strateji izlendi. 2009 yılında 3 yıllık orta vadeli program açıklandı ve 3 yıl içinde mali disiplinin nasıl güçlendirileceğine ilişkin  bir perspektif ortaya konuldu” diye konuştu.
 
Devlere Türkiye’yi anlattılar, yatırıma davet ettiler
 

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, zirveye katılan 400 şirketin üst düzey yöneticisine Türkiye’nin yatırım ortamı, perakende sektörü ve Türk tüketicisi hakkında önemli ipuçları veren birer konuşma yaptı. Sabancı ve Özyeğin’in konuşmaları özetle şöyle:
 
Güler Sabancı: Tüketicinin kalbindeki pay artmalı
 
TÜRKİYE’nin son 10 yılda yakaladığı büyümeyi, ağırlıklı olarak serbest piyasa ekonomisini benimsemeye borçlu olduğunu belirten Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sağlıklı bankacılık sistemi sayesinde krizden sağlam çıkan Türkiye ekonomisi, KOBİ’lere sağladığı destekle de büyümeyi perçinledi. Girişimciler, risk almaya hazır şekilde büyümeye devam ediyor. 2002 yılında 2.3 milyar lira olan tüketici kredileri, 166 milyar liraya kadar çıktı. Türk perakende sektörü de son 10 yılda yüzde 6.4 oranında büyüdü. Hizmet sektörünün ekonomideki payı da yüzde 66’ya ulaştı. Hizmet sektörü ve sanayi arasında bir denge olması gerekiyor. Şoklara maruz kalmamak için sanayi, yeni teşviklerle desteklenmeli. Yeni paketlerle rekabet gücü artacak.”

Hüsnü Özyeğin: ‘Euro’ya elimi sürmem’ güldürdü

KONUŞMASINA Yunanistan’ın Finansbank’ı satın almak için 3 milyar dolar ödeme yapmasının ardından battığı esprisini yaparak başlayan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, salonu kahkalara boğdu. Özyeğin salonda sessizliğini sağladıktan sonra şunları söyledi: “Evimi ve arabamı satarak açtığım Finansbank’ı alan Yunanistan’ı, benim istediğim yüksek fiyatın batırdığı söyleniyor. Buna inanmıyorum”
Türk yöneticilerin başarı sırrının, gittikleri ülke kültürüne adapte olmakta yattığını ifade eden Özyeğin, “Gittiğimiz pazarlarda oranın yerlisi gibi davranıyoruz” dedi. Özyeğin’in konuşması sırasında kullandığı “Euro birliğinin kurulması, tamamen büyük bir hataydı.
Euro adının geçtiği hiçbir şeye elimi sürmem” ifadesi, salonda uzun süre gülüşmelere neden oldu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim