• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

İstanbul'da trafik karmaşası çözülüyor

İstanbul'da trafik karmaşası çözülüyor
16 milyon nüfuslu iki kıtaya yayılmış şehirde Büyükşehir Belediyesi'nin rakamlarına göre trafiğe her gün 479 araç ekleniyor.

İstanbul'da trafik karmaşası çözülüyor

16 milyon nüfuslu iki kıtaya yayılmış şehirde Büyükşehir Belediyesi'nin rakamlarına göre trafiğe her gün 479 araç ekleniyor.

Bütçenin üçte biri yollara dökülecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbulluları canından bezdiren trafik meselesine çözüm için altı yılda 17.1 milyar TL harcamış. Bu bütçenin 9 milyarı karayolu projelerine, 6 milyar 633 milyonu raylı sistem projelerine gitmiş. Yıllardır ihmal edilen ve verimli bir şekilde kullanılmayan deniz ulaşımını geliştirme projeleri bütçeden yine en düşük payı almış: 785 milyon TL. 2011 yılında Büyükşehir Belediyesi 6.7 trilyonluk bütçesinden ulaşım yatırımlarına 2.66 trilyon ayırmış durumda. Yatırımlar en çok yılların ihmali raylı taşıma projeleri üzerine yoğunlaşıyor. Belediye'nin 2013 yılı raylı sistemde kilometre hedefi 205, 45 km. Bu projelerden en büyüğü olan Ulaştırma Bakanlığı'nın inşa ettiği Marmaray'ın bitiş tarihi olarak da 29 Ekim 2013 öngörülüyor.

Aralarında Boğaz'dan teleferikle geçme gibi epeyce fantastik olanları da var. İşte yeditepeli İstanbul'u bekleyen, ilginç ulaşım projeleri...

1- Karaköy Limanı: Sultanahmet Arası Turistik Ekspres Tramvay Projesi Karaköy Limanı’ndan Cruise gemileri ile gelen turist yolcular turistik tramvayla Sultanahmet’e taşınacak. 4 km’lik mesafe maksimum 10 dakika sürecek. Tramvay vagonları yaklaşık 500 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Projeyle hem hem Karaköy Limanı’ndaki hem de Sultanahmet Meydanı’ndaki turist otobüsü kaosu sona erecek.

2- RO-RO Projesi Marmara’nın Kuzey-Güney destinasyonuna yap-işlet-devret yöntemiyle RO-RO hattı kurulacak. TIR ulaşımını rahatlatmayı amaçlayan hatla karayoluyla 6 saat süren yol deniz yoluyla 3 saate düşürülecek. Projeyle günde 3.500 kamyon ve 2.500 TIR’ın denizden taşınması, böylece trafiğe çıkmalarının engellenmesi hedefleniyor.

3- Boğaz’a ve Haliç’e Teleferik Projesi Fizibilite çalışmaları süren projeyle Boğaz’da iki noktadan karşıdan karşıya teleferik geçirilmesi planlanıyor. Bu hatlar Zincirlikuyu-Altunizade-Çamlıca Tepesi ve Rumeli Hisarı-Otağtepe arası. Haliç’te de karşıdan karşıya teleferikle geçilecek. Teleferik Eyüp’te Rami Kışlası’ndan Sütlüce’ye gidecek . 6- Havaray Belediye Monoray ya da Havaray’ı “1.5 metre sütunlar üzerinde caddeyi işgal etmeden kurulan yapılar” olarak tanımlıyor. Taşıyacağı yolcu sayısı daha düşük. Metrobüs saatte 40 bin yolcu taşırken, Havaray en fazla 15 bin yolcu taşıyabilecek. Düşünülen hatlar şöyle: Kartal-D 100, Ataşehir-Ümraniye, Zincirlikuyu- Beşiktaş-Rumeli Hisarüstü, Sabiha Gökçen- Formula, Maltepe-Başıbüyük, 4.Levent-Levent, Sefaköy- Havalimanı.

4- Da Vinci Köprüsü: Leonardo Da Vinci’nin 1502 yılında Haliç için tasarladığı köprünün Eyüp-Sütlüce arasında yapılması planlanıyor. Köprünün bir ayağı Haliç’teki adaya basacak ve böylece yayalar Haliç’in iki yakası arasında yürüyerek geçiş yapabilecek.

,

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim