• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

İstanbul'da uçak rötarları tarih oluyor

İstanbul'da uçak rötarları tarih oluyor
THY Atatürk Havalimanı'nda lodoslu günlerde çıldırtan rötarlara karşı çözümü buldu. Uygulama başladı. Artık uçaklar birbirini beklemeyecek...

İstanbul'da uçak rötarları tarih oluyor

THY Atatürk Havalimanı'nda lodoslu günlerde çıldırtan rötarlara karşı çözümü buldu. Uygulama başladı. Artık uçaklar birbirini beklemeyecek...

Artık uçaklar birbirini beklemeyecek. Peki bu nasıl olacak? İşte yolcuları sevindiren yeni sistemin detayları...

İmza attığı pek çok atılımla dünyanın sayılı havayolu şirketleri arasında yerini alan Türk Hava Yolları (THY) özellikle lodosun sebep olduğu uçak rötarlarıyla imajını zedelemeye başlayınca harekete geçti.

İniş için havada defalarca tur atan ve kalkış için pistte saatlerce uzun kuyruklar oluşturarak bekleyen uçaklar, yolcuları çileden çıkartmakla kalmadı.

Fazladan yakıt sarfiyatının yaklaşık 100 milyon dolarlık bir zarara neden olduğunu THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu açıklamıştı. THY lodoslu günlerde yaşanan rötarlarla istatistiklere 'Avrupa'nın en çok rötar yapan havayolu' olarak girdi. Geceli gündüzlü çalışan THY, dün uygulamaya koyduğu çözümü adım adım şöyle buldu.

DÜNYAYI İNCELEDİLER: Ekip işe  Viyana, Beyrut, Londra, Palermo, Rusya Soçi, Nice Havalimanları'ndaki prosedürleri inceleyerek başladı.
Analiz sonunda 'Miss Approach' yani 'inişten vazgeçme' prosedüründe değişiklik kararı alındı.

İNİŞ-KALKIŞ DEĞİŞİKLİĞİ: Ataköy-Florya yönünde 05-23 pistine uçaklar inişlerini gerçekleştirirken, 17-35 sağ ve sol pistlerinden kalkış verilecek.

BEKLEMEK YOK: Kalkış yapacak uçaklar 05-23 pistine inişe geçen uçakları beklemeden havalanacak.

PAS GEÇME-SOLA DÖN: İnişe geçen bir uçağın olası pas geçme durumunda bu uçağa sola dönüş talimatı verilerek pas geçmesi sağlanacak.

SİMİLASYON BAŞARILI: Simülatör ortamında denenen uygulamada sola dönüş verilen uçak ile 17-35 sağ ve sol pistlerinden kalkışa geçen uçakların rotaları çakışmıyor.

ONLARCA UÇAK KUYRUĞU: Uygulamada eskiden inişe geçen bir uçağın piste teker koyması bekleniyordu. Bu da 30 uçağa kadar varan uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyordu.

UYGULAMA BAŞLADI: Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ ) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türk Hava Yolları üst düzey yöneticilerinin hazırladıkları çalışmayı, dün start verildi.

1 DAKİKA ARAYLA HAVALANACAKLAR

THY yöneticileri, uçakların kalkış prosedürlerinde de bazı değişiklikleri DHMİ üst yönetimine iletti. Buna göre SID-Standart Aletli Kalkış(Standart Instrument Departure) uygulamasında yapılacak bir değişikle 1 dakika arayla iki uçak havalanabilecek. ICAO(Uluslar arası Sivil Havacılık Teşkilatı) normlarına uygun olan değişiklikle üçüncü havalimanı yapılana kadar Atatürk Havalimanı'nın hava trafiğine çözüm bulunmuş olacak.
 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim