• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

İstanbul'daki altın dolu uçak sır oldu

İstanbul'daki altın dolu uçak sır oldu
Orta Afrika ülkesi Gana'nın Akra kentinden Dubai'ye giderken Atatürk Havalimanı'na iniş yapan ancak evrak eksikliği nedeniyle 17 gün havalimanında bekletilen altın yüklü kargo uçağının sahte evraklarla Dubai'ye gittiği anlaşıldı.

 

 

Orta Afrika ülkesi Gana'nın Akra kentinden Dubai'ye giderken Atatürk Havalimanı'na iniş yapan ancak evrak eksikliği nedeniyle 17 gün havalimanında bekletilen altın yüklü kargo uçağının sahte evraklarla Dubai'ye gittiği anlaşıldı.
 
Altın dolu uçakla ilgili haberlerin ardından harekete geçen Gümrük Bakanlığı ve savcılığın yaptığı soruşturma sürüyor. Bugüne kadar yapılan incelemeler uçakla ilgili peş peşe dikkat çekici olayların yaşandığını ortaya koydu: 
 
ODA'DAKİ KAYIT SİLİNDİ
 
Türkiye merkezli ULS Havayolları'na ait kargo uçağı Gana'dan Dubai'ye giderken 1 Ocak 2013 günü sabaha karşı İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Mürettebat, Gümrük'e yüklerinin 1500 kilo değersiz maden olduğunu bildirdi. 
 
Durumdan şüphelenen Gümrük Muhafaza ekipleri işlemlere başlanana kadar uçağın mühürlenmesine karar verdi. Kayıtlarda adı geçen Master Sara adlı şirket araştırıldı. Firmanın uçağın inişinden 2 gün sonra 3 Ocak 2013 tarihinde İstanbul Ticaret Odası üyeliğinin iptal olduğu anlaşıldı.
 
ALTIN EKSİLDİ
 
Bu gelişme üzerine mühür kırılarak uçağa yeniden girildi. Yapılan kontrollerde, değersiz maden olduğu bildirilen altının 1500 kilo yerine 1208 kilo olduğu belirlendi. 
 
Uzmanlar, bildirilenle tespit edilen miktar arasındaki 292 kilogram altının yurt dışından mı eksik geldiğini yoksa havalimanında mı eksikliğini araştırmaya başladı.
 
PARK CEZASI ÖDEYİP UÇTU
 
Firma yetkilileri, uçağın inişinden iki hafta sonra gümrük idaresine belge sunup 114 TL idari para cezası ödedi ve 1208 kilo altın aynı uçakla Dubai'ye yine "değersiz maden" olarak gönderildi. 
 
Bedeli 65 milyon dolar olduğu öne sürülen altınlar için şirketin geç beyanda bulunduğu gerekçesiyle 152 lira ceza ödediği, 17 günlük park ücreti olarak da DHMİ'ye 3 bin 400 lira ödeme yaptığı bildirildi.
 
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
 
Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı soruşturma raporu üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da, "Duru Döviz ve Kıymetli Madenler Tic. A.Ş" ve Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hayyam, "Kont Group ve Kozmetik" şirketi ve ortakları Babak Zanjanı ve Soraya Asadı ile "Master Sara Turizm" şirketi ve yönetim kurulu üyeleri Vahid Moradi Moghaddam ve Sima Khorramdel hakkında "sahtecilik suçundan adli soruşturma açtı. 
 
ADRES İRAN
 
Habertürk'te yayımlanan haber üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın görevlendirdiği özel müfettişler soruşturma başlatıldı.
 
ULS Havayolları'nın yaptığı yazışmalara göre altının göndericisinin Omnaye Gold Mining, alıcının ise İran'da bulunan Sorinet Holding adlı şirket ile Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bulunan Duru Döviz adlı şirket olduğu belirlendi. 
 
Alıcı olarak her iki firmanın da aynı irtibat telefonunu kullandığı tespit edildi. Altının 500 kilogramının Sabiha Gökçen Havalimanı'nda indirileceği, geri kalanının ise Tahran'a götürüleceği yönünde beyanlarda bulunulduğu anlaşıldı.
 
'ALTINLARLA İLGİLİ HİÇBİR EVRAK SUNULAMADI'
 
Müfettiş raporlarında, çarpıcı tespitler de yer aldı:
BEYAN YOK: Uçak inmeden 4 saat önce yükü hakkında beyanda bulunmalıydı, yapmadı.
YANILTILDI: Yük değersiz maden bildirerek gümrük görevlilerini yanılttı.
DEĞERSİZ: 1500 kilo değersiz maden yerine 1208 kilo altın tespit edildi.
GÖNDERİLDİ: 1208 kilogram altın, yine "değersiz maden" olarak yurt dışına gönderildi.
EVRAK YOK: Altınlarla ilgili hiçbir evrak sunulamadı
SAHTE: Altın 17 gün sonra sahte evraklarla Dubai'ye gönderildi. 
 
GÜMRÜKÇÜLERE TAYİN RÜZGARI
 
Gümrük görevlileri hakkında da soruşturma başlattı.
Skandal ilgili soruşturma yürütülürken, Gümrükler Genel Müdürlüğü'nde de ani bir tayin rüzgarı esti. Bakanlık Müşavirliğine Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Yusuf Güney, Gümrük ve Ticaret Başmüfettişliğine Personel Dairesi Başkanı Bünyamin Özgür, Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tevfik Usta atandı.
 
GANA'DA 4 TUTUKLAMA
 
Türkiye'de soruşturma sürerken, Gana hükümetinin, yurtdışına izinsiz kaçak altın sevkiyatı yaptıkları gerekçesiyle organize suç örgütü ve gümrük görevlilerine yönelik operasyon düzenlediği, toplam 4 kişinin tutuklandığı öğrenildi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim