• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

İstanbul'un 'hayalet ağ'ları temizleniyor

İstanbul'un 'hayalet ağ'ları temizleniyor
İstanbul kıyıları, "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında, "hayalet ağ" olarak bilinen terk edilmiş ağlardan temizleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında İstanbul'un denizleri, "hayalet ağ" olarak bilinen terk edilmiş ağlardan temizleniyor.  

Bu yıl 500 bin lira kaynak ayrılan proje, İstanbul'un yanı sıra Balıkesir, İzmir, Mersin, Hatay ve Sinop'ta uygulanacak.

İstanbul'da törenle başlatılan proje kapsamında, Riva açıklarında bir dalgıç, tekneden dalış yaparak, terk edilmiş bir ağı çıkardı. 

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin ikinci yılını İstanbul'da başlattıklarını söyledi. 

Projeyi başlatmak için seçtikleri alanın, önemli bir balıkçılık bölgesi olduğunu aktaran Türkyılmaz, "Gırgır teknelerinin av alanı burası. Çıkardığımız ağ da bir gırgır ağı. Balıkçılık yaparken bu tür ağlar, istem dışı olarak çeşitli nedenlerle kopuyor ve dipte kalıyor. Balıkçılarımız kendi imkanlarıyla bunu çıkaramıyor" dedi. 

Türkyılmaz, Türkiye'nin tüm kıyı illerinde 650 yerde bu tür ağların bulunduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Geçen yıl 150 lokasyonda 3 milyon metrekare alanda çalışma yaptık. Bu sene benzer oranda bu ağları denizden çıkartacağız. Bu tür 'hayalet ağ' dediğimiz bu ağlar, balıkçılığa zarar veriyor. Bu tür alanların bu ağlardan temizlenmesi gerekiyor. Gelecek yıl da bu projeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

"Geçen yıl toplam uzunluğu 29 bin metre olan ağ çıkarıldı"

İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül de proje kapsamında geçen yıl, 75 lokasyonda yaklaşık 29 bin metre ağın denizden çıkarıldığını söyledi. 

Bu yıl ise projenin ikinci ayağı olarak, yaklaşık 45 lokasyonda çalışmaların başlatıldığı anlatan Aygül, "Bunların 29'unda deniz dibi taraması yapılarak, atıkların yerleri tespit edildi. İlkini burada çıkarıyoruz. Ancak çalışmalarımız yıl boyu devam edecek ve bu tespit edilen atıkları temizleyeceğiz" diye konuştu.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim