• BIST 9524.59
  • Altın 2489.898
  • Dolar 32.5054
  • Euro 34.714
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

İtalya'daki tren istasyonları çaresiz göçmenlerle doldu

İtalya'daki tren istasyonları çaresiz göçmenlerle doldu
Avrupa'nın en çok göçmen akınına uğrayan ülkelerinden İtalya’daki iki büyük şehir; Roma ve Milano’nun büyük tren garları göçmenlerle doldu taştı.


Afrika ve Ortadoğu'daki savaş ve yoksulluktan kaçan çok sayıda göçmenin Avrupa’da geldikleri ilk ülkelerden olan İtalya’nın başkent Roma ve ikinci büyük şehri Milano’nun büyük tren garlarında çaresiz şekilde bekleyen kaçak göçmen sayısının artması tartışma konusu oldu.

İtalya’ya yılbaşından bu yana gelen göçmen sayısı 50 bini aşarken, son günlerde bu yoğunluk, göçmenlerin ilk çıktığı Sicilya Adası'ndan başkent ve kuzeydeki diğer şehirlere yayılmış durumda. Bu arada, göçmenlerin İtalya'da ilk ayak bastığı yerlerin başında gelen güneydeki Lampedusa Adası'ndaki göçmen merkezinin de son gelen göçmenlerle aşırı kalabalıklaştığı bildirildi.

Başkent Roma’da yüksek hızlı trenlerin yanı sıra otobüs terminalinin de bulunduğu Tiburtina İstasyonu ve çevresindeki göçmen hareketliliğine dün polis müdahale etmek durumunda kaldı. Otobüslerle güney bölgelerinden Roma’ya gelen ve amaçları kuzeye gitmek olan çok sayıda göçmen, dün ve bugün polisin müdahalesiyle istasyon ve çevresinden alınarak göçmen merkezine götürüldü. Bununla birlikte, Tiburtina semti ve çevresinde, yeni gelişlerin olması sebebiyle göçmen hareketliliği gözlemlendi.

Milano’daki durum da farksız

Başkentte yaşanan durumun ülkenin kuzeyindeki ikinci kenti Milano’ya da yansıdığını, çoğunluğu Kuzey Avrupa’ya gitmek isteyen pek çok göçmenin çaresiz şekilde istasyon ve çevresinde beklediği öğrenildi.

Milano Merkez Tren Garı’nda göçmenlere gönüllü olarak yardım eden Susy Iovieno, son iki gündür göçmen gelişlerinin bir hayli arttığını ifade ederek, "Gelenlerin yüzde 90'ı Eritreli" dedi. 

Eritrelilerin yanı sıra gelenler arasında Suriye ve Iraklıların olduğu bilgisini de veren Iovieno, göçmenlerle ilgili en büyük sıkıntılarının ise dil olduğunu söyledi. Gelenlerin en temel ihtiyaçlarını sağlamaya çalıştıklarını anlatan yardım gönüllüsü, göçmenlerin sadece Arapça konuştuğunu ve bu nedenle zaman zaman kendileriyle iletişim kurmakta güçlük çektiklerini kaydetti.

Susy Iovieno, göçmenlerin, Sicilya ve Kalabriya’dan geldiğini, kendilerinden hiçbir şey istemediğini ve ne yapacaklarını bilmez bir halde olduklarını aktardı.

Milano Merkez İstasyonu’na gelen göçmenlere yardım etmeye çalışan Milano Belediye Başkanı Giuliano Pisapia da basına yaptığı açıklamada, kurumsal olarak yapmaları gereken yardım neyse onu yaptıklarını ancak bu sorunun hükümet ve Avrupa nezdinde sorumluluk gerektirdiğini söyledi.

Öte yandan, ülkede AB, göçmen ve İslam karşıtı tezleriyle öne çıkan sağcı Kuzey Birliği Partisi de göçmen politikaları nedeniyle merkez sol partinin liderlik ettiği Matteo Renzi’nin koalisyon hükümetini sert şekilde eleştirdi.

Kuzey Birliği Partisi’nden olan Milano’nun da içinde bulunduğu Lombardiya Bölge Başkanı Roberto Maroni, yerel mülki amirlere gönderdiği yazısında daha fazla göçmen kabul etmemelerini istedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim