• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

İthal enerjinin yarıdan fazlası ulaştırmaya

İthal enerjinin yarıdan fazlası ulaştırmaya
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin 54,1 milyar dolarlık enerji kalemleri ithalatının yüzde 63′lük bölümünü ulaştırma sektörünün kullandığını belirtti.

 

Bakan Yıldız, bu yıl 4′üncüsü gerçekleştirilen “Yeşil İş / Green Business 2012 Konferansı”nda yaptığı konuşmada, doğumların ölümlerden 1,5 kat fazla olduğunu, 1,2 milyon insanın temiz suya ulaşmadığı, 1,4 milyon insanın da elektrik ile tanışmadığı bir dünyada yaşandığını kaydetti.
 
1,3 milyon kişinin sıtmada öldüğü dünyada ve yine 1,8 milyon kişinin de ishalden hayatını kaybettiği bir ortamda olunduğuna işaret eden Yıldız, bu rakamların çevre faktörünün, temiz enerji ile birlikte ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini anlattı.
 
Bakan Yıldız, son 40 yılda yoksul ülkelerin zengin ülkelerden daha da fazla uzaklaştığını dile getirerek, global krizle uğraşan ekonomilerin de yeşil enerji ile ilgili yapılacak her yatırımı külfet olarak gördüklerini söyledi.
 
Dünyada petrol ve doğalgazdan elde edilen kaynaklarla elde edilen enerji miktarının hala yüzde 50′ler, kömürden elde edilen kaynağın ise yüzde 30′lar civarında olduğunu ifade eden Yıldız, geriye hareket alanı olarak yüzde 20′lik bir pay kaldığını ve bu alanın değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Yenilenebilir enerji kaynakları ile yerli kaynakların ön plana alındığı bir ortamda çevreye duyarlı olunması gerektiğine vurgu yapan Yıldız, konunun bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Yıldız, dünyanın büyük çoğunluğunun her yaptığı teknolojik yatırımının bedelini çevre ile ödediğine de dikkati çekti.
 
Son 10 yıldır hükümet olarak çevre konusunda hassasiyetlerini ön plana aldıklarını dile getiren Yıldız, “Bir yandan teknoloji ile alakalı hususları Türkiye’ye transfer ederken, global krizin gölgesinde bulunduğumuz coğrafya, AB ve kısaca Avrasya enerji sektöründe yüzde 0,5 civarında küçüldü ama biz 9,2′ler civarında büyüdük” dedi.
 
Türkiye’nin enerji alanındaki yapısının çok iyi etüt edilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları ile alakalı Türkiye’nin çok ciddi atağı olduğunu söyledi.
 
Yıldız, aynı zamanda Türkiye’nin enerji politikalarında yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar, su ve güneş gibi kaynakların da ön plana alındığını ifade etti.
 
Türkiye’nin bu konuda çok ciddi mesafeler kat ettiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği enerji miktarının gerek Avrupa Birliği, gerekse dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarında elde ettiği enerji miktarından çok daha önünde olduğunu belirtti.
 
Bakan Yıldız, Türkiye’nin yüzde 25′ler civarında yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik olduğunu, bu rakamın Avrupa Birliği’nde yüzde 13,5′lar civarında olmasının kendileri için önemli olduğunu anlattı.
 
Yıldız, “Türkiye’nin 54,1 milyar dolarlık enerji kalemleri ithalatının yarısından daha fazlasını, yani yüzde 63′lük bölümünü ulaştırma sektörü kullanıyor. Kullandığımız araçların sayısı 16 milyon adete çıktı. Bu aynı zamanda petrol ve türevlerinden yararlanmadığımız enerji sektörünün ulaştırma sektöründe daha fazla büyüdüğünü görüyoruz. Ulaştırma sektöründe kullanılan petrolün kullanımı, enerji sektöründe kullanılandan daha hızlı büyüyor” diye konuştu.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim