• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

İTÜ ekibi Haydarpaşa Garı'nı yenileyecek

İTÜ ekibi Haydarpaşa Garı'nı yenileyecek
İstanbul Teknik Üniversitesi, geçtiğimiz Kasım ayında çıkan yangında büyük hasar gören Haydarpaşa Garı'nı yenilemek için kolları sıvadı.
İTÜ ekibi Haydarpaşa Garı'nı yenileyecek

İstanbul Teknik Üniversitesi, geçtiğimiz Kasım ayında çıkan yangında büyük hasar gören Haydarpaşa Garı'nı yenilemek için kolları sıvadı.

Üniversite bünyesinde oluşturulan danışma kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. İTÜ'nün hasar tespit analizi ise 3 hafta içinde tamamlanacak. İTÜ'den yapılan yazılı açıklamada, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü'nün Haydarpaşa Garı'nın röleve, restitüsyon ve restorasyon çalışması için İTÜ'ye başvurduğu kaydedildi. Haydarpaşa Gar binası ve yakın çevresinin korunması, kültürel ve tarihsel değerinin yaşatılması ve kent hayatına daha etkin katılımının sağlanması amacıyla TCDD'nin talebiyle İTÜ Rektörlüğü tarafından görevlendirilen danışma kurulunun ilk toplantısını gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, toplantıya; TCDD 1. Bölge Müdürü Hasan Gedikli, Ulaştırma Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Adnan Ekinci, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Proje Yürütücüsü İTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Dikbaş ile danışma kurulu üyelerinin katıldığı ifade edildi.

TCDD, YANGINDAN 18 GÜN ÖNCE İTÜ'YE BAŞVURDU

TCDD tarafından İTÜ'ye ilk başvuru yazışmasının yangından 18 gün önce 10 Kasım 2010 tarihinde yapıldığı kaydedilen açıklamada, "Bu yazıdaki talebin amacı; Haydarpaşa Gar binasının, kullanılmadığı için bir çok yapı problemi olan çatı katı başta olmak üzere, giriş ve bekleme holleri gibi gar yolcusuna hitap eden yakın çevresine yönelik iyileştirme çalışmalarının üniversite işbirliği ile başlatılması ve gar binasının istasyon hizmetini daha iyi verebilmesini sağlamak üzere konfor ortamının artırılmasına yöneliktir. 28 Kasım 2010 tarihinde Haydarpaşa Gar binası çatısında meydana gelen yangın, restorasyon sürecini ve İTÜ ile olan işbirliğini hızlandırdı ve çalışmanın kapsamı genişletilerek Haydarpaşa Gar binası için çok önemli bir proje çalışması başlatıldı." denildi.

HASAR TESPİT ANALİZİ 3 HAFTA İÇİNDE SONUÇLANACAK

Toplantıda söz alan proje yürütücüsü ve Technobee Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Attilla Dikbaş, danışma kurulunun Haydarpaşa Garı iskele binası, yanındaki 5 No'lu bina ve yakın çevresindeki yapılarla ilgili çalışma başlattığını söyledi. Dikbaş, "Danışma kurulu olarak yapının özgün mimarisine uygun proje geliştirdik. Özellikle giriş holünün ve yakın çevresinin konforunun arttırılması için çalışma başlattık. Yangın sonrası yapılacak çalışmalar için görüş ve önerilerde bulunduk. Yapısal yangın güvenliği için aktif ve pasif önlemler belirleyerek teknik danışma hizmetine başladık. Helikopterle çatının fotoğrafları çekildi. Hasar tespit analizi 3 hafta içinde sonuçlanacak." dedi.

Haydarpaşa Garı restorasyon çalışma ekibi ise şöyle:

TechnoBee - Danışma kurulu üyeleri: Prof. Dr. Attila Dikbaş, Mimar, Proje Yönetimi, Proje Yöneticisi, Prof.Dr. Afife Batur, Mimar, Mimarlık Tarihi, Çalıştay Temaları Koordinatörü, Prof. Dr. Ahmet Arısoy, Makine Mühendisi, Prof.Dr. Hasan Dağ Elektrik Mühendisi, Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik İnşaat Mühendisi, Doç. Dr. Yegan Kahya Mimar, Restorasyon, Doç. Dr. Aslıhan Tavil Mimar, Yapı Elemanları, Akademik Koordinatör, Y.Doç.Dr. Hüseyin Kahvecioğlu, Mimar, Mimari Tasarım, Dr. Nuri Serteser, Mimar, Yangın Güvenliği, Dr. Meryem Fındıkgil, Mimar, Mimarlık Tarihi, Teknik Koordinatö, Mine Dikbaş, Sanat Tarihçisi, Mimarlık ve Sanat Tarihi, İdari Koordinatör.

Danışma kurulunda görev alan TCDD üyeleri ise;

Hasan Gedikli, TCDD 1.Bölge Müdürü, Birol Sağlam, TCDD 1.Bölge Müdürü Yardımcısı, Süavi Güray, TCDD 1.Bölge Emlak ve İnşaat Müdürlüğü, Ayşe Kablan, TCDD 1.Bölge Emlak ve İnşaat Müdürlüğü, Taha Yüksel TCDD 1.Bölge Emlak ve İnşaat Müdürlüğü, Burak Acil, TCDD 1.Bölge Emlak ve İnşaat Müdürlüğü.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim