• BIST 9548.09
  • Altın 2491.062
  • Dolar 32.4591
  • Euro 34.4682
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

İZBAN makinistlerinden yelekli iş güvencesi protestosu

İZBAN makinistlerinden yelekli iş güvencesi protestosu
Demiryol-İş Sendikası’na üye İZBAN A.Ş. makinistleri, “haksız yere işten çıkarmalara ve İZBAN yönetiminin kendileri üzerinde uyguladıkları mobbinge dikkat çekmek amacıyla” üç gün boyunca iş güvencesi istediklerini belirtir yeleklerle çalışacak.

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, sendikaya üye İZBAN A.Ş. makinistlerin, “haksız yere işten çıkarmalara ve İZBAN yönetiminin kendileri üzerinde uyguladıkları mobbinge dikkat çekmek amacıyla” üç gün boyunca iş güvencesi istediklerini belirtir yeleklerle çalışacaklarını açıkladı. 22 binlik CAF tipi trenlerin vagon birleşim noktalarında 121 santimetrelik bir boşluk bulunduğunu ve gözleri az gördüğü anlaşılan bir yolcunun iki vagon aralığından düşerek can verdiğini hatırlatan Ervüz, “Bu olay sonrası İZBAN yönetimi makinist üyemizin savunmasını dahi almadan iş akdini feshetmiştir. Olayı inceleyen savcılık tarafından dahi suçu bulunmayan üyemiz işten atılarak kamuoyuna adeta bir kurban olarak sunulmuştur. İZBAN A.Ş. toplu sözleşmeyi hiçe sayarak, üyemizi yargısız infaz ederek işten atmıştır. Bu yargısız infazın diğer çalışanlara gözdağı vermek olduğunu biliyoruz. Bu mobbingdir” dedi.

121 SANTİMETRELİK BOŞLUK VAR

İZBAN A.Ş. bünyesinde sendika üyesi makinistler tarafından kullanılan Rotem tipi ve CAF tipi trenler hakkında bilgi veren Ervüz, “Rotem tipi tirenlerin vagon ara birleşim noktalarında genel aralık mesafesi 75 santimetre olmasına rağmen, yapılmış düzenlemelerle yolcuların dalgınlık, kasıt veya kişisel özürleri nedeniyle bu aralardan geçmeleri mümkün olmayacak şekilde perdeleme ile bu aralık 18 santimetreye indirilmiş ve daha güvenli bir sefer sağlanmaktadır. Ancak 22 binlik CAF tipi trenlerin vagon birleşim noktalarında halen 121 santimetrelik bir boşluk bulunmaktadır” diye konuştu.

“SAVUNMASI ALINMADAN İŞ AKDİ FESHEDİLDİ”

121 santimetrelik boşluk nedeniyle bir yolcunun iki vagon arasında seyahat ettiğini, görme engelli bir başka yolcunun da arayı kapı zannederek düşüp ve yaralandığını belirten Ervüz, yolcunun açtığı davanın ardından istasyon operatörünün suçlandığını hatırlattı. Ervüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ali Kocataş isimli üyemizin iş akdinin feshedilmesiyle sonuçlanan son olayda, yine gözleri az gördüğü anlaşılan bir yolcu kapıları kapanmış, hareket etmek üzere olan trenin iki vagon aralığını kapı zannederek araya düşmüş ve maalesef feci şekilde can vermiştir. Bu olay sonrası İZBAN yönetimi makinist üyemizin savunmasını dahi almadan iş akdini feshetmiştir. Olayı inceleyen savcılık tarafından dahi suçu bulunmayan üyemiz işten atılarak kamuoyuna adeta bir kurban olarak sunulmuştur. Kapılar kapandıktan 9-10 saniye sonra hareket etmesi an meselesi olan trene binmeye çalışarak hayatını kaybeden yolcunun gözlerinin iyi görmediği kamera görüntülerinden anlaşılmaktadır. İşten çıkarılan üyemizin kazada kusuru olmadığı, tüm kurallara uyduğu, buna rağmen işten çıkarıldığı İZBAN’da çalışan diğer üyelerimiz tarafından bilinmekte ve konuşulmaktadır.”

“YARGISIZ İNFAZLA İŞTEN ATILDI”

İzmir halkına hizmet vermeye devam eden makinistlerin trenleri büyük bir stres ve tedirginlikle kullandığını ifade eden Ervüz, makinistlerin en küçük dikkatsizlik ve hatada kendilerinin de işten atılacağı endişesiyle çalıştığını dile getirdi. İZBAN yönetiminin, Kocabaş’ı işten çıkarma nedenini ise makinist kabininde iki adet incir ve 3-5 adet fındık yemesi olarak gösterdiğini kaydeden Ervüz, “Demiryol-İş Sendikası olarak İZBAN A.Ş. ile imzaladığımız ve Haziran 2016’ya kadar geçerli olan toplu iş sözleşmemize göre arkadaşımıza herhangi bir yaptırım uygulanmadan öncelikle idari kovuşturma yapılması gerekliydi. Sonrasında konunun ilgili kişinin kendi savunmasını yapabileceği iş yeri disiplin kurulunda görüşülmesi gerekirdi. Ancak İZBAN A.Ş. toplu sözleşmeyi hiçe sayarak, üyemizi yargısız infaz ederek işten atmıştır. Bu yargısız infazın diğer çalışanlara gözdağı vermek olduğunu biliyoruz. Bu mobbingdir.”

Sendika binasında yapılan açıklamaya, çok sayıda sendika üyesi de üzerlerindeki iş güvencesi istediklerini belirtir yeleklerle destek verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim