• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

İzmir Alsancak Limanı güç kaybediyor

İzmir Alsancak Limanı güç kaybediyor
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ''Bir türlü gerçekleşmeyen yatırımlar sonucu İzmir Alsancak Limanı güç kaybediyor'' dedi.

İzmir Alsancak Limanı güç kaybediyor

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ''Bir türlü gerçekleşmeyen yatırımlar sonucu İzmir Alsancak Limanı güç kaybediyor'' dedi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'in son yıllarda gerek kruvaziyer turizminde gerekse deniz taşımacılığında gelişmekte olduğunu ancak, limanla ilgili gelişmelerin istedikleri hıza ulaşmadığını belirtti. İzmir'in, İstanbul'un ardından kruvaziyer turizmde ikinci liman haline geldiğini bildiren Demirtaş, hedeflerinin Akdeniz'in ilk 5 limanı arasına girip, 3 milyon kruvaziyer yolcusu getirmek olduğunu ifade etti.

Üçkuyular Vapur İskelesinin bulunduğu alanda bir kruvaziyer limanı projesi hazırladıklarını, bu projenin uzadığını hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

''Bir türlü gerçekleşmeyen yatırımlar sonucu İzmir Alsancak Limanı güç kaybediyor. 2004'ten bu yana süren başarısız özelleştirme macerası ve Danıştay'ın karar almada gecikmesi İzmir Alsancak Limanı'nın elini kolunu bağladı. Özel sektör buna karşı Nemrut Limanı gibi yeni arayışlara girdi. Asıl çözüm İzmir Alsancak Limanı'nın eksikliklerinin giderilmesi, kısa-orta ve uzun vadede gerekli yatırımların yapılmasında. Çünkü liman, kentimizin en hayati fonksiyonlarından birisi.''

Bu nedenle kruvaziyer limanı projesi ile birlikte Alsancak Limanı yük ve konteyner taşımacılığıyla ilgili olarak da bir proje hazırladıklarını belirten Demirtaş, 5 yılda tamamlanması öngörülen 3 etaplı proje sonunda Alsancak Limanı'nın 3,5 milyon TEU konteyner kapasitesine ulaşmasının hedeflendiğini bildirdi.

GÖZLERİMİZ SOMUT GELİŞME ARIYOR

Demirtaş, İZTO tarafından İzmir Alsancak Limanı'nın kruvaziyer ve konteyner limanı amaçlı iki projesinde yer alan önerilerini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a ilettiklerini hatırlatarak, ''Toplantının üzerinden 2,5 ayı aşkın süre geçti. Yaptığımız takip yazışmalarına ÖİB Başkanlığı, DLH Genel Müdürlüğü ve TCDD Genel Müdürlüğü olumlu yanıtlar verdi. Viyadüklerin limana indirilmesine ilişkin imar planı değişikliği ÖYK kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak gözlerimiz daha somut gelişmeler arıyor'' dedi.

Alsancak Limanı'nın kısa ve orta vadede yapılacak yatırımlarla imajını düzeltmesi, körfez taramasının da yapılması gerektiğini bildiren Demirtaş, şunları kaydetti:

''Hiçbir adım atılmadı, yine mi geri kalıyoruz endişemiz var. Aldığımız bazı duyumlara göre liman devlet tarafından minimum yatırımla düzlüğe çıkartılmaya çalışılacak ve sonrasında büyük yatırımlarını şart koşmayacak şekilde özelleştirilecek. Böylesi bir yatırım planı İzmir Alsancak limanına makyajdan öte bir şey kazandırmaz. İzmir Limanı tevsii projesinin ilk fizibilitesi 1998 yılında yaptırılmıştır. Üzerinden 12 yıl geçilmesine rağmen somut bir gelişme yok. İzmir Alsancak Limanı bir 12 yıl daha bekleyemez. Hükümetimizin 2023 yılında 500 milyar dolar dış ticaret hedefine inanıyoruz ve bunun en az 100 milyar dolarının İzmir'den yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu hedeflere ulaşılması için en kısa sürede adımlar atılmalı.''

İzmir Körfezinde yapılacak taramadan çıkan malzemenin değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, şunları bildirdi:

''Bu malzemenin kullanımı ile İzmir Körfezi ortasında EXPO için hayal ettiğimiz adacık oluşturulmasını ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu'nun son zamanda gündeme getirdiği körfezde denize girilmesi ve İzmir'in plajları fikri için kullanılmasını öneriyoruz. Çünkü şu anda Urla açıklarındaki Yassıca Ada plaj olarak kullanılıyor. Belediyenin başarılı bir organizasyonu var. Orası İzmir Körfezi değil. Hepimizin hayali körfezde denize girilmesi.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim