• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

İzmir Büyükşehir'in gemi ihalesi KİK'te

İzmir Büyükşehir'in gemi ihalesi KİK'te
İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin, 15 yolcu gemisi ve 28 kalem yedek parça alımına ilişkin ihalenin iptal edilmemesi üzerine, ihale Kamu İhale Kurumu'na (KİK) taşındı.

İzmir Büyükşehir'in gemi ihalesi KİK'na taşındı

Yapılan başvuru üzerine ihale, daha yapılmadan Kamu İhale Kurumu (KİK)'na taşındı. Pazartesi günü itibariyle Gemi Mühendisleri Odası Genel Merkezi, ihale şartnamesine itiraz etti. Oda, şartnamenin düzeltilmesi talebini dile getirmiş, aksi halde KİK'e başvuracağını deklare etmişti.

Yetkililer
, KİK'e yaptıkları itirazın ana konusunun, şartnamenin yerli ile yabancı üreticiler arasında haksız rekabete yol açacak olması olduğunu söyledi. Türk üreticisinin, yabancı ortak olmadan ihaleye katılmasına teknik olarak engel teşkil ettiğine dikkat çeken yetkililer, "Hem idari hem mali kısımlarında birçok engel var. Şartnamede, 'İhaleye katılan firmanın, ihale bedelinin yüzde 10'u kadar bankalarda nakdi ya da gayrinakdi mevduatı olacaktır.' diyor. Bugün yaşanan global kriz nedeniyle bazı holdingler bünyesindeki üreticiler hariç birçok yerli üreticinin, bu kadar nakdi ve gayrinakdi teminatı yoktur. Zaten tersaneler can çekişiyor. Durum böyle olunca da istenen yüzde 10'luk şart zaten sağlanamaz." dedi.

Şartnamede ayrıca ihaleye katılacak firmalardan, geçmişte ihale bedelinin yüzde 25`i kadar işi bir yıllık süre içinde yapmış olmasının istendiğini belirten yetkililer, "Bu da ihale bedeli 300 milyon lira olsa yaklaşık 75 milyon liralık bir rakama denk gelir. Bu kadar işi, hiçbir yerli tersane yapamaz, ancak yurtdışındaki firmalar sağlayabilir. Bu da haksız rekabettir." şeklinde konuştu. Gemilerin karbon elyaflı olmasına da karşı çıktıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Şartnamede, 'Gemi, yılda 5 bin saat çalışacak.' diyor. Bunu 24 saate böldüğümüzde 210 güne ve günde 120 yanaşmaya denk düşüyor. Bu yanaşma sayısı, karbon fiber teknede çok büyük sorun yaratır. Karbon fiber tekneler, yayılı yüke dayanımı iyi olmasına karşın darbe yüküne dayanıklı değildir. İskelelere yanaşmalarda darbe yükü yapar. Dolayısıyla tekneler, bir yıla varmadan sorunlar çıkaracaktır. Körfezde mesafenin kısa olması da teknik açıdan zafiyet doğuracaktır. Yurtdışındaki teknelerin hem gidip geldikleri mesafe fazladır hem de günde maksimum 10 kez yanaşma yaparlar."

Yetkililer, ihalenin tek kalemde değil de bölünmesi halinde daha faydalı olacağını belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu ihale bölünürse, bir istekli değil de birden fazla istekli girerse daha iyi olacaktır. 15 teknenin tamamı bir yerden değil de beş yerden istenirse belki ekonomik olarak Türk firmalar bunu sağlayabilir ama tek başınıza 15 gemiyi birden yapabilmeniz zor." 

Şartnamede öngörülen yedek parçalara da itirazı olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Burada yedek parça değil, yedek sistem isteniyor. Belediye başkanı teknik eleman olmadığı için bunları bilmeyebilir ama alt kadroların kendisini doğru bilgilendirmesi gerekir. Bunu yapmadıklarına inanıyorum." dedi. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim