• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

İzmir Gemi İhalesi'ne tepki büyüyor

İzmir Gemi İhalesi'ne tepki büyüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Körfezi'nde çalıştırmak üzere, karbon fiberden inşa ettireceği 15 teknenin ihalesi ile ilgili tartışmalar sürüyor.

İzmir Gemi İhalesi'ne tepki büyüyor

İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan Ayı Olağan Meclis toplantısına İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye çıkardığı 15 teknenin ihale süreci ve şartnamesi damgasını vurdu.

Konu ile ilgili söz alan GİSBİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Salih Zeki Çakır, İzmir Belediyesi’nin yapacağı ihale ile ilgili bir komisyon kurdurduklarını ve ön çalışma yaptıklarını belirterek şunları söyledi; "İzmir Belediyesi’nin yapacağı ihale ile ilgili biz Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nde bir komisyon kurdurmuştuk. Bir ön çalışma yapılmıştı. Daha önceki ihale iptaline gerekçe olan ve gerekçe olarak ortaya koyduğumuz hususların sadece bir tanesinin dikkate alındığını öğrendikten sonra çok da bu işin üzerine gitmenin lüzumu kalmadı diye gördük. Biz 7 madde söylemiştik. İhalenin düzgün bir ihale olmadığı yününde 7 tane çekincemiz vardı. Bir tanesi de süreydi. En önemsizi de buydu. 450 günde bu araçların yetiştirilemeyeceği yönündeydi. O zamanki başkan bize ne kadar olsa olur dedi. 600 gün olması lazım demiştim. Bu ihalede sadece bu teslim süresi 550 güne çıkarıldı. Onun dışında ihale şartnamesinde herhangi bir  değişiklik yapılmadı. Bu bakımdan bunu daha da zorlamanın gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Yenilenecek ihalenin başarılı olacağını düşünmüyorum. Bir şekilde bir firma da olursa bu Ülker Gemi İnşa Sanayii’nin aleyhinde bir ihale olacağını tekrar vurgulamak istiyorum. Bu aşamadan sonra fazla bir şey yapılacağını düşünmüyorum ama kamuoyu oluşturma yönünde odamız bir çalışma yapacaksa bence iyi olur. Sadece Gemi Mühendisleri Odası’nın bir itirazı tekrar oldu. Onun dışında biz bir komisyon kurmuştuk GİSBİR’de fakat çalışmaları askıya aldık. Hatta bir dizayn yaptırma yönünde de bir teklifle toplanmıştık. İzmir’e uygun olabilecek bir öneri olsun diye bir dizayn çalışması başlatmıştık ama şartname bu şekilde aynı şartlara çıkınca bu çalışmayı da durdurduk. Şu anda bildiğimiz bir gerçek var Türkiye’de fiber karbon teknolojisi uygulanmaktadır. Fiber karbon tekneler Türkiye’de yapılmaktadır. O zaman sorulan bu teknolojinin olup olmadığı yönündeydi. Bunu yapan birkaç firma var. Bizim itirazımız fiber karbon olmaması yönünde. Taşımacılık için hem mesafeler dikkate alındığında hem yolcu kapasitesi hem de limanlar arası hem hava şartları dikkate alındığında bu teknolojiye ihtiyaç yok. Ama burada mühendis bir arkadaşım sadece ve sadece kendi çapında yaptığı bir araştırmayla doğrularında ezberinde ısrarcı olması. Ezberini değiştirmemesi yönündeki inatı yüzünden bu ihale bu şekilde sürdürülmeye devam edecek. Neticeyi göreceğiz yakın zamanda. Ben bir netice alacaklarını düşünmüyorum" dedi.

Daha sonra kürsüye gelen TOBB Denizcilik Sektör Meclis Başkanı Erol Yücel, Deniz Ticaret Odası ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin inşa ettireceği 15 tekne ile ilgili ihaleye sessiz kalmasının mümkün olamayacağını belirterek, sektörün İzmir Konusunda sesinin yükseltilmesini istedi.

GİSBİR Başkan Vekili Salih Zeki Çakır'ın tavrınıda eleştiren Erol Yücel şunları söyledi; "Tersanecilikle ilgili olarak da sevgili Salih kaptanın tavrınızı hiç beğenmediğimi söyleyeyim. Böyle canından bezmiş, pes etmiş.. nasıl kaptansınız, nasıl denizcisiniz, pes etmek var mı? DTO olarak sesinizi çıkaracaksınız. Bu siyasi mesele değil, bu denizcilik meselesi. Denizcilik krizi geçiyor da  2015’te dünyayı tersane krizi bekliyor. Arkadaşlar tersanecilere söylüyorum; Sesinizi yükseltin 2015te tersaneler işsiz kalacak onun için tersanecilerin daha aktif olması lazım kendi ülkemizdeki bu kadar siparişin başka ülkeye gitmesine izin verilmemesi lazım.  DTO da sessiz sakin kalıyor. Bunu da doğru bulmuyorum. Bana göre sessiz kalınmaması gerek. Sesimizi çıkaralım ve siparişlerin bu ülkede kalmasını sağlayalım. Görünmez savaş gemisini yapan Türkiye 2 feribotu yapamaz diye bir şey yok" dedi.

Haber: Esra SARIKEÇE - Deniz Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim