• BIST 9548.09
  • Altın 2490.632
  • Dolar 32.5089
  • Euro 34.4493
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

İzmir Körfezi doğal akıntısına kavuşacak

İzmir Körfezi doğal akıntısına kavuşacak
Su sirkülasyonunu sağlayarak Körfez'in daha hızlı bir şekilde kendisini yenilemesi için çalışmalarını aralıksız sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'e akan 4 derenin denize döküldüğü noktalarda biriken çamuru temizledi.

İzmir Körfezi doğal akıntısına kavuşacak

Su sirkülasyonunu sağlayarak Körfez'in daha hızlı bir şekilde kendisini yenilemesi için çalışmalarını aralıksız sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'e akan 4 derenin denize döküldüğü noktalarda biriken çamuru temizledi.

Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) ile yapılan protokolle, Bostanlı Deresi ile Mavişehir Deresi'nin denize bağlantı noktalarında 9 ay boyunca sürdürülen temizlik çalışmalarında 380 bin ton çamur çıkarıldı. Yapılan protokol kapsamında Körfez'in kuzey aksında su sirkülasyonunu önleyen, dere ağızlarında rüsubat birikimini artıran Ragıp Paşa Dalyanı dip kalıntıları da bu çalışmalar kapsamında kaldırılmaya başlandı.

Bugüne kadar 300 bin ton çamurun çıkarıldığı Ragıp Paşa Dalyanı'nda çalışmaları inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sığlaşmadan dolayı balık üretme özelliğini yitirmiş, Körfez'de su sirkülasyonunu önleyen Ragıp Paşa Dalyanı'nın dip kalıntılarını temizlemeye başladıklarını bildirdi. Yaklaşık 1.5 seneyi aşkın süredir DLH gemisi ile Körfez'in kuzeyine akan derelerde çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, Büyük Körfez Projesi kapsamında yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Körfez'de su sirkülasyon kanalının açılması, dere ağızlarının temizlenmesi, limanın yaklaşma kanalının taranması, ikinci kısım konteyner limanının yapılması için TCDD ile görüşmelerin sürdürüldüğünü kaydeden Başkan Kocaoğlu, “ÇED raporu sürecinin fazla uzamayacağını düşünüyoruz. Yılbaşına doğru Körfez'de neler yapacağımız daha net ortaya çıkacak. Körfez'in sağlığına kavuşması için sirkülasyon kanalı açıp dere ağızlarını temizleyeceğiz. Bu amaçla bir adet gemi ve römorkör alımı için şartname hazırladık. En kısa sürede ihaleye çıkacağız. Çamurları bertaraf edecek son sistemi bu makineler, işimizi çok kolaylaştıracak. Bir saatte 600 ton kuru çamuru, yüzde 15'i çamur olan 4 bin ton malzemeyi 2 kilometre uzağa aktaracak bir makine alacağız. Böylelikle daha seri çalışıp Körfez'de yüzebilme hedefine ulaşacağız” dedi.

2000 YILINDA ÜST DUVARLAR YIKILMIŞTI

10 kilometrelik bir set oluşturarak iç ve dış körfez arasındaki doğal akıntıyı önleyen; zamanla büyüyerek en dar yerinde Körfez'in genişliğinin üçte birini kaplayan; çökelti yığılmalarına yol açan; taş ve beton duvarlarıyla Körfez'e balık girişini ciddi biçimde engelleyen; eski Gediz Nehri ağzındaki Ragıp Paşa Dalyanı'nın üst duvarları 2000 yılı içerisinde yıkılmış, Köfrez rahat bir nefes almıştı. Giderek sığlaşan ve Körfez'de su sirkülasyonunu engelleyen dalyanda İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de dipteki mevcut duvarın yıkmına başladı. Böylelikle Körfez'de doğal akıntının sağlanması hedefleniyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim