• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

İzmir Körfezi eski canlılığına kavuşacak

İzmir Körfezi eski canlılığına kavuşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD İzmir Körfezi'nin sığlaşmaktan kurtarılması ve liman kapasitesinin arttırılması konusunda el ele vererek harekete geçti.

İzmir Körfezi'nin sığlaşmaktan kurtarılması ve liman kapasitesinin arttırılması konusunda el ele veren Büyükşehir Belediyesi ile TCDD, tıpkı Aliağa-Menderes hattında olduğu gibi Türkiye'ye örnek bir işbirliği modeli ortaya koyacak. Büyükşehir Belediyesi ile TCDD, İzmir Körfezi için ikinci defa işbirliği masasına oturdu.

Körfezin kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açmak ve dere ağızlarını devamlı temizleyerek sığlaşmayı önlemek isteyen belediyeyle Alsancak Limanı'nı genişleterek kapasitesini arttırmayı hedefleyen TCDD, aylardır sürdürdükleri çalışmalarda önemli bir noktaya geldi. TCDD, İzmir Körfezi ve İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi kapsamında ÇED raporun hazırlanması ve ÇED kararlarının alınmasına yönelik danışmanlık hizmeti verecek firmayla sözleşme imzaladı. Yeni işbirliği için biraraya gelen İZSU, TCDD ve DLH yetkilileri, yürütülecek çalışmalar ve yöntemlere ilişkin görüş alışverişinde bulundu. İZSU Genel Müdürlüğü'ndeki toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Büyük Körfez Projesi'nin, İzmir iç körfezinin hayatiyetini sürdürmesiyle doğrudan ilgili olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "Körfeze derelerden alüvyon akışı oluyor. Bu alüvyonlar, giderek körfezi sığlaştırıyor ve dolduruyor. 20 yılı aşkın bir çalışmayla başlayan Büyük Kanal Projesi'ni, son iki yıldır temizlik ve ilave hat yapımı gibi çalışmalarla ciddi anlamda revize ettik. Yaz sonunda hizmet vermeye başlayacak tarama gemisiyle İzmir Körfezi'nin dere ağızlarında ve belli bölümlerinde derinleştirme yaparak, sürekli taranmasını ve gelen alüvyonların bertaraf edilmesini sağlayacağız. Ayrıca kuzey aksında açılacak sirkülasyon kanalı, suyun kalitesini arttıracak ve körfeze canlılık getirecek." dedi.

Kocaoğlu, son dört yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile bu projenin bilimsel zeminini oluşturacak çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, ağır tonajlı gemilerin yanaşamaması sebebiyle limanın her gün kan kaybettiğini, derinliğin arttırılmasıyla şehrin ekonomisinin de güçleneceğini sözlerine ekledi. TCDD yetkilileri ise limanda yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim