• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İzmir Metrosuda sefer sıklığı 90 saniyeye düşüyor

İzmir Metrosuda sefer sıklığı 90 saniyeye düşüyor
İzmir Metrosu, hızla artan yolculuk talebine yanıt vermek için mevcut işletme sıklığını 3,5-4 dakikadan 90 saniyeye indirecek sinyalizasyon sistemi hazırlığına başladı.

Seferler 18 ay sürecek yazılım, donanım ve test ataşaması sonrasında 90 saniyeye düşecek. İZBAN’da ise TCDD’nin hat seferleri nedeniyle sefer sıklığı henüz 10 dakikanın bile altına düşmedi.

İzmir’de raylı sistem taşımacılığı, metro, banliyö hattı ve yeni güzergahlarla ilgili projeler yapımı devam eden tramvaylar, toplu ulaşımın belkemiği olacak. Özellikle aktarmalı ulaşımla birlikte her geçen gün artan yolculuk talebi raylı sistemde yeni atılımlara neden oldu. İzmir Metrosu da mevcut işletme sıklığını daha da artırmak için sinyalizasyon sistemini daha da geliştirecek.

Fahrettin Altay -Evka-3 arasındaki mevcut hatta, 90 saniye sefer sıklığında işletme yapılabilecek sinyalizasyon hazırlıkları başladı. Sinyalizasyon sistemi yaklaşık 18 ay sürecek bir yazılım, donanım ve test aşamasından sonra hayata geçecek.

İzmir Metrosu’nun ilk seferlerin başladığı 2000 yılında 45 olan vagon saylısı 2011 yılından sonra alınan 42 vagon ile 87’ye yükseldi. Sinyalizasyon altyapısı 2.5 dakikada bir sefere uygun olan İzmir Metrosu, bu filo ile 3.5-4 dakika sefer sıklığında işletmeyle yolcu taşıyor. Yolcu sayısı günde 80 binlerden, 350 bine ulaşan metroda, iki kat artan vagon sayısına ek olarak filoya 95 yeni vagon alınması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ihale yaptı. Bu vagonların üretilmesiyle birlikte vagon sayısı ilk seferlere başlanan 2000 yılından 15 yıl sonra yüzde 400 artarak 182’ye ulaşacak. Vagon sayısı da 90 saniyede bir sefere yetecek.

İzmir Metro Genel Müdürlüğü yetkilileri bu çalışmaların, hızla yolculuk talebi artan ve ulaşım entegrasyonu ile tramvay ve İZBAN’ın büyümesinden de etkilenecek olan İzmir Metrosu’nun yakın geleceği için yapıldığını söyledi. Yeni metro araçlarının gelmesi ile sefer sıklıklarını artıracak olan İzmir Metrosu’nun, 90 saniye sefer sıklığı projesi hazırlıkları sırasında mevcut işletme şartlarının olumsuz etkilenmeyeceğini belirten yetkililer, sinyalizasyonla ilgili yatırımın 7 milyon Euro olacağını ve ihaleyi kazanan şirket “Bombardier Signalling” tarafından gerçekleştirileceğini açıkladı.

İZBAN 10 DAKİKANIN ALTINDA SEFER YAPAMIYOR

Metro’da sefer sıklığı 1.5 yıl sonra 90 saniyede bir olacak. Ancak, Metro ile entegre olan İZBAN hattı henüz 10 dakikanın altında bir sürede sefer yapamıyor. TCDD’nin bölge ve yük trenlerinin aynı hat üzerinde çalışması nedeniyle sefer sıklığı arttırılamadı.

Büyükşehir Belediyesi, yük trenlerinin gece çalışması, yolcu trenlerinin ise Menderes ve Menemen’de son durak yapmasını, yolcuların İZBAN veya otobüslerle taşınmasını önerdi. TCDD henüz bu konuda olumlu bir karar vermedi. Kısa süre sonra Aliağa-Menderes arası 80 kilometrelik hatta yolcu taşıyan İZBAN, Torbalı hattının açılmasıyla 30 kilometre daha uzayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim