• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

İzmir Monoray projesinde anlaşma sağlandı

İzmir Monoray projesinde anlaşma sağlandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü arasında Gaziemir’deki Monoray projesinde yaşanan izin krizi çözüldü.

Geçmiş dönemlerde yaşanan tahsis ve izin krizi nedeniyle ertelenen Monoray projesi için son pürüzler de giderilirken, 2,2 kilometrelik hat için Karayolları Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında anlaşma sağladı. Seçimler öncesinde Ulaştırma Eski Bakanı Lütfi Elvan’ın talimatı üzerine harekete geçen müdürlük projenin hayata geçirilmesi için bürokratik izinleri verirken, belediye toplam 1 milyon 864 bin lira tahsis bedeli ödeyecek.

Gelişmelerle birlikte Fuar İzmir’in ulaşımına katkı sağlayacak ve saatte binlerce yolcu taşıyacak proje için Büyükşehir’in önündeki son engel de kalkmış oldu. Türkiye’de ilk olacak Monoray için proje ve yapım ihalesinin birlikte yapılacak ve 2 yıl içinde tamamlanacak.

BEKLENEN ONAY GELDİ

Merakla beklenen Monoray projesi için Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’nden beklenen onay nihayet geldi. Geçtiğimiz yılın sonunda dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile görüşen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun temasları olumlu sonuç verdi. Mülkiyeti Karayolları’na ait taşıt yolları ve çevresindeki arazilerin kullanım bedelleri belirlenirken, iki kurum arasında önümüzdeki günlerde protokol imzalanması bekleniyor. İmzaların atılması ile birlikte, ihale hazırlıklarını tamamlayacak olan Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 2,2 kilometre uzunluğundaki güzergahta hizmet verecek ulaşım projesine başlamak için düğmeye basacak.

KARAYOLLARI’NA 1 MİLYON 864 BİN TL ÖDENECEK

İZBAN’ın Esbaş istasyonundan başlayacak ve Gaziemir Fuar İzmir’de sona erecek Monoray Projesi, Türkiye’de ilk olacak. Yaklaşık 2,2 kilometre uzunluğunda, tek hatlı, 3 vagonlu 3 tren seti ve atölye binasından oluşacak projede, çeşitli izinler için Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne toplam 1 milyon 864 bin TL ödenecek. Kontrollük hizmet bedeli için 64 bin 368 TL, boyuna geçiş için arazi kullanım izin bedeli olarak 848 bin 989 TL, yol kullanım bedeli için 466 bin 944 TL, enine geçiş için 312 bin 228 TL, yol kullanım bedeli için 171 bin 725 TL ödenecek. Yapılacak protokol kapsamında ödenecek paranın ardından Monoray’ın önünde engel kalmayacak.

FUAR İZMİR’E ULAŞIM İÇİN KRİTİK HAMLE

Yükseltilmiş kolonlara yerleştirilecek kirişler üzerinde çalışacak Monoray sistemi, İZBAN’ın ESBAŞ istasyonundan başlayacak ve Akçay Caddesi’ni keserek Çevreyolu-Gaziemir Kavşağı-Çevreyolu doğrultusunda devam ederek yeni fuar alanına ulaşacak. Çift hat olarak planlanan Monoray sistemi, 2 kilometrelik güzergahta İZBAN ve yeni fuar alanı arasında kesintisiz ulaşım sağlayarak yolcu taşıyacak. Yeni fuar kompleksine gelmek isteyen yolcular, İZBAN ile ESBAŞ istasyonuna geldikten sonra modern ve konforlu Monoray sistemi ile taşınacak.

SAATTE 45 BİN YOLCU TAŞINACAK

Ziyaretçiler, fuar dönüşünde de yine aynı sistemi kullanabilecek. Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulacak olan Monoray, yapılacak ihalenin ardından yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanacak. Saatte 45 bin yolcu taşıma kapasitesine kadar ulaşabilen Monoray sistemi için düzenlenecek ihaleye daha önceden benzer sistemi inşa eden birçok uluslararası firmanın katılımı bekleniyor.

Kaynak: Ege Postası

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim