• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

İzmir yeni limanla uçuşa geçecek

İzmir yeni limanla uçuşa geçecek
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, 9 yıllık çaba sonucu kruvaziyer turizminde İzmir'in önemli bir aşama katettiğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 7 Eylül'de ihalesi yapılacak yeni yolcu limanı ve arkasındaki komplekse yönelik projede, korkulacak büyüklükte bir AVM inşaatının olmayacağını tahmin ettiğini, projenin durdurulması ihtimalini çok fazla görmediğini bildirdi.

Yeni yolcu limanı projesiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, 9 yıllık çaba sonucu kruvaziyer turizminde İzmir'in önemli bir aşama katettiğini, İzmir'in 2003 yılından bu yana bininci gemiyi ağırladığını, 2012'de 665 bin yolcu beklendiğini ifade etti.

Kruvaziyer şirketlerinin İzmir'e güvendiğini, talebin arttığını, mevcut limanın yetersiz kaldığını anlatan Demirtaş, yeni yolcu limanı yapımı konusunda hazırlanan proje için ihaleye çıkıldığını, ihale için son teklif verme tarihinin 7 Eylül 2012 olarak belirlendiğini kaydetti.

Demirtaş, "Sorunların çözülmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Şimdi İzmir'in elinde bir fırsat var. Doğu Akdeniz'in en büyük en modern ana kruvaziyer limanı olma şansı bizim elimizde" dedi.

Kruvaziyer turizminde gelinen noktayı anlatan Demirtaş, şöyle konuştu: "2003 yılında başladığımız kruvaziyer turizminde bugün büyük başarılar sağladık. 2003 yılında başladığımız kruvaziyer turizmde bugün toplam 2.3 milyon kişi oldu. Sadece yolunu kaybeden gemilerin geldiği kentimizde 9 yılın sonunda 1000'inci gemiyi ağırladık. Geçen yıl 504 bin yolcu gelirken bu sene 665 bin yolcu bekliyoruz."

İzmir'in sektörün yıldızı haline geldiğini anlatan Demirtaş, şunları söyledi: "Sektörün en büyük oyuncuları MSC ve Costa yeni gemilerini denize indirir indirmez hemen İzmir seferlerine koyuyorlar." Demirtaş, kruvaziyer turizminde yükselişte olmamızın devamını sağlamak için liman eksikliğini gidermek gerektiğini belirterek "liman yetersizliğine rağmen İzmir'de en son 7 Haziran'da 4 gemiyi birden ağırladık.Bunu hergün yapabiliriz" dedi.

ESNAF ENDİŞELİ

Proje ile ilgili esnaf odalarının esnafı olumsuz etkileyeceği endişesi taşıdıklarını söyleyen Demirtaş; dileklerinin bu konunun hukuki boyuta ulaşmaması olduğunu şu sözlerle ifade etti; "avm'lerin esnafı olumsuz etkileyeceği konusunda karşı çıkılıyor.Bu iddialara karşı görüşlerimizi kendilerine aktarıyoruz.İtirazlar nereye kadar gider bilemiyoruz.Limana günlük 5 gemi halinde yanaşmasını diliyoruz.Bu durumun esnaf odalarını istemezükçüler olarak değerlendirilmemesi gerekiyor.Onların tecrübeleri vardır. Başından beri taleplerini aktardık ve onlar için çabalarını engellememek için görüştük. İzmir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ile konuştuk.Oda üyesine karşı sorumluluk duygusu içerisinde bu konuya dikkatle bakıyor.Umuyorum ki görüşleri bu projeyi etkileyecek kadar gitmez."

Kruvaziyer limanı planının önemli olan bir süreç olduğunu söyleyen Demirtaş; İzmir turizminin gelişmesi için kavga değil uzlaşı istediklerini dile getirerek şöyle konuştu: "Burada uzlaşı ortamı ve birlikte bir güç haline gelme çabası gösterdik. Projenin durdurulmaması dava açılmaması içindi bunlar.Projede limanın trafiği tıkanır dendi.Şu an bile bir önlem alınmaz ise yine tıkanıyor zaten.Bu liman vesilesiyle o bölgeninde trafik sorunu çözülecek.Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, 35 projenin içine bu limanın ulaşım problemini çözmek için koyuyorum dedi. Alsancak garının önündeki trafik sorunu böylece çözülmüş oalcak. Ulaşım endişesi artık söz konusu olmayacak.Şu an denize ulaşım projesi elimizde var."

EN BÜYÜK ANA KRUVAZİYER LİMANI ŞANSI İZMİR'İN ELİNDE

İzmir'in turizminin gelişmesi ile ilgili bu projeyi İzmirli gibi sahiplendiklerini anlatan Demirtaş; şunları söyledi: "Sorunların çözülmesi için elimizden geleni yapıyoruz.Şimdi İzmir'in elinde bir fırsat var.Doğu Akdeniz'in en büyük en modern ana kruvaziyer limanı olma şansı bizim elimizde. Devletin bir takım ekonomi ve Mali politikaları neticesinde liman, havalimanı,otoyol ve hatta bazı barajlar dahi Yİ, YİD Modeli ile gerçekleştiriliyor.İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı da bu çerçevede yapılacak ihale.Bu plana göre tüm kamu binaları yatırımcı tarafından yıkılıp 3 yıl içerisinde limanın arka tarafında yeniden yapılacak.Yeni yapılacak kamu bina büyüklüğü 32.000 m2'yi aşıyor.Mevcut iskele yapacak ve aynı anda 5 dev kruvaziyer gemisi yanaşabilecek.Mevcut iskele ya yeniden inşa edilecek ya da güçlendirilecek."

PROJE RÜYALARIMA GİRİYOR

Demirtaş, "Mevcut projenin İzmir'de yapılmasının düşünülmesi dahi insanın rüyasına giriyor.Cıvıl cıvıl bir ortam.Üzerine titrediğim bir proje" şeklinde ifade ederek; İl Özelleştirme Dairesi Başkanı Ahmet Aksu,Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu,Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım'ın desteğiyle bu günlere geldiklerini vurguladı.

Mutlu sona doğru bir sorun yaşamadan yaklaşmak istediklerini anlatan Demirtaş; sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu eser İzmir'i gerçek bir turizm kenti hale gelecektir.İzmir'e cazibe kazandıracaktır.Yüzük taşı gibi bir yer.Bu İzmir'de başka bir yerde yok.İtirazlar herkesin demokratik hakkıdır,saygı duyarım"

Hukuki süreç başlatılsa dahi bu limanın elbet bir gün yapılacağını anlatan Demirtaş; sözlerine şöyle devam etti: "Biz, bu limanın bize yetmeyeceğine inanıyoruz. Benim düşüncem zaman kaybetmeyelim.Şu anda 4 gemi çok ilkel şartlarda yanaşıyor.İzmir'e yakışmıyor.Esas katma değer yolcuları buradan bindirmedir. MSC gemisi 16 bin kişiyi bindireceğini açıkladı."
Daha önce düşünülen kruvaziyer konteyner limanının iptali davasının İzmir'e 1.2 milyar dolarlık kaynak iptaline yol açtığını anlatan Demirtaş, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı;"Keşke olmasaydı. Günün şartları değişmiştir.Körfez'de 11 km uzunluğunda tarama yapılarak, 3 kuşak konteyner gemilerinin yeni nesil kruvaziyer gemilerini sağlayacak tarama limanı değerine artı getirecektir. Bu liman elbetteki yapılacak.Benim düşüncem zaman kaybetmeyelim."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim