• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

İzmir'de meslek odaları liman için toplandı

İzmir'de meslek odaları liman için toplandı
İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı ve Dalgakıran Projeleri değerlendirme toplantısı, İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.

İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı ve Dalgakıran Projeleri değerlendirme toplantısı, İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. İzmir’deki Meslek Odaları ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği temsilcilerinin katıldığı toplantıda, projeler hakkında ortak görüş oluşturma çalışması yapıldı ve oluşturulan görüşlerin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na iletilmesi kararı alındı.

Meslek Odalarının, kruvaziyer limanıyla ilgili özellikle ulaşım, yoğunluk ve otopark konularında önerileri dile getirildi. Toplantıya, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Nehir Yüksel, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Özay Yerlikaya, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Sayman Üyesi Muhammet Aydoğdu, Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Müge Bağırgan ve İESOB Genel Sekreteri Özcan Kılkış katıldı.

Toplantıda, ilk olarak İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı Projesi ile ilgili bilgi verildi. İzmir’in Brookings Enstitüsü’nün raporuna göre dünyada en hızlı gelişen 4. Metropol olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “İzmir bu başarıyı, kruvaziyer turizm ve buna bağlı olarak ticaretin gelişmesi sayesinde yakaladı. Dolayısıyla bu trend devam etmeli. Bizim, 500 bini üçe dörde katlayacak potansiyelimiz var. Bu süreçte kruvaziyer limanımızın bir tıkanmaya yol açmadan inşa edilmesi çok önemli. Ama bunu yaparken de İzmir için doğruyu yapmamız gerekiyor. Meslek Odalarımızın duyarlı olduğunu biliyoruz. Bu konularda ortak görüş oluşturup İzmir için doğru olanın yapılması konusunda çaba göstereceğiz” dedi

Kruvaziyer Limanı ile ilgili Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Nehir Yüksel, AVM konusu ve ulaşım bağlantıları konusundaki endişelerini dile getirdi. Yüksel, parçacı planlama yerine körfez master planının yapılması gerekliliği üzerinde durarak, emsalin yüksek olduğunu ifade etti.

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer de, Kruvaziyer Liman Projesi’nin, İzmir için çok önemli bir proje olduğunu, tarama konusunun mutlaka çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Özay Yerlikaya da, konunun mutlaka peyzaj açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal ise, Kruvaziyer Limanı Projesi için Alsancak Limanı’nın kendileri tarafından da önerilen bir yer olduğunu, yer seçiminin doğru olduğunu düşündüklerini ve limanın yapılması ile İzmir’in turizminin gelişeceğini ifade etti. Ulaşım, ticari kullanım konularının mutlaka değerlendirilmesi ve mia (merkezi iş alanı) ile çelişki yaratmaması gerektiğini belirten Topal, liman önünde bulunan viyadük ayaklarının plan içerisine alınarak mutlaka yıkılması gerektiğinin önemi üzerinde durdu. Topal, ulaşım etüdlerinde tramvay projesinin de yer alması gerektiğini, gar meydanında trafiğin alta alınması ile bir yarılma meydana getirildiğini ve bunların yeniden incelenmesi gerektiğini belirtti.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muhammet Aydoğdu, “ÇED raporu hangi kapsamda ele alınacak, bu önemli. Biz, Oda olarak ÇED Raporu aşamasında daha fazla söz söyleyebiliriz. İnşaat aşamasında çevresel duyarlılığın üst düzeyde olması ve İşletme aşamasında oluşacak atık problemlerinin çözülmesi gerekir.” dedi.

İESOB Genel Sekreteri Özcan Kılkış ise, proje içerisinde yer alan AVM’de esnaf çarşısının da yer almasını istediklerini ifade etti. Meslek Odaları genel olarak, kruvaziyer turizminin İzmir’e vizyon kattığı, dünyadaki yükselen trend nedeniyle doğru iş yapıldığı ve liman yerinin doğru seçildiği ancak planı yapan kurul tarafından endişelerin dikkate alınmasını istediler.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, Cuma günü saat 15.00’de Özelleştirme İdaresi ile randevusu olduğunu ve bu görüşme notlarını Özelleştirme İdaresine aktaracağını ifade etti.

Toplantının ikinci bölümünde ise, İzmir Ticaret Odası’nın, icradan satışla kazandığı Dalgakıran ile ilgili sunum yapılarak bilgi verildi. Dalgakıran Projesi’ni 2005 yılından itibaren İTO’nun takip ettiğini, Dalgakıran’ın İzmir’in görünen yüzü olduğunu ve İzmir’e kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Meslek Odaları da, bu alanda kesinlikle dolgu yapılmaması ve platformların da dikkatli kullanılması konusundaki görüşlerini dile getirdi. Toplantıda, Dalgakıran Projesi’nin, İzmir’e yakışacak bir proje olduğu konusunda fikir birliği oluştu.

İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, “İzmir’in körfezden daha etkin yararlanması gerektiğini düşünüyoruz. İzmir kenti, önemli ve tarihi bir kıyı kentidir. Şu anda 19. Yüzyıla referans veren tek bölge Pasaport bölgesidir. Dolayısıyla buranın titizlikle korunması, müdahalenin çok dikkatli yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yeni dolgu yapmadan ve kamuya kapatmadan uygulamanın yapılması gerekiyor” dedi.

Kamusal kullanımın ağırlıklı olduğu, mevcut kimliğin korunduğu ama ulaşım yüklerinin ve getireceği fonksiyonlarının biraz daha teknik inceleme gerektirebileceğini dile getiren TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, “Her iki projeye de karşı olmamız mümkün değil. İzmir’in turizmi ve gelişimi için çok önemli projeler. Meslek Odalarının fikirlerinin alınmasının da çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Nehir Yüksel ise, Dalgakıran’ın ise, İzmir’in 1900’lü yılların başına referans veren tek nokta olduğunu vurgulayan Yüksel, “Bu nedenle çok hassas olunması gerekiyor. Buranın kamusallığının korunması bizim için önemli” dedi.

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer de, İzmir’i denizden görmek istediklerini dile getirerek, “Körfezin daha etkin bir şekilde kullanılmasını istiyoruz. Her türlü geminin İzmir’e gelmesini istiyoruz. Kruvaziyer Liman ihtiyacı var. Bu nedenle bizim açımızdan bir sorun yok. İzmir’de denizin kullanması lazım. Şu anda körfezde, denizcilerin tekne indirebileceği bir rampa bulunmuyor” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim