• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

İzmir’in çevreci gemileri görücüye çıktı

İzmir’in çevreci gemileri görücüye çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Özata Tersanecilik’e sipariş edilen 15 adet katamaran yolcu gemisinden ilkinin gövdesi kızağa oturtuldu. İlk geminin omurga törenine ise İzmir’den 200 kişilik kafile katıldı.
2012 yılının Haziran ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Özata tersanecilik arasında 15 katamaran yolcu gemisinin yapımını içeren bir anlaşma imzalanmıştı. Kızağa oturtulan ilk geminin omurga töreni ise Özata’nın Yalova'nın Altınova İlçesinde bulunan tersanesinde gerçekleştirildi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Özata Tersanecilik Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İMEAK DTO İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh, Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) Başkanı Ziya Gökalp ve çok sayıda davetli  ile birlikte İzmir’den yaklaşık 200 kişilik bir ekip katıldı. 
 
Törende ilk konuşmayı Özata Tersanecilik Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven gerçekleştirdi. Gemilerin inşa ve tesliminde her hangi bir gecikme yaşanmayacağını dile getiren Ataseven, "2012 Haziran ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi içerisinde İzmir Körfezinde hizmet edecek 2 körfez dışı, 13 körfez içinde hizmet edecek katamaran tipi geminin inşası ile ilgili anlaşma imzaladık. Hazırlanan planlamada her hangi bir gecikme yaşanmadan gemilerimizi İzmir halkının hizmetine sokacağız" dedi.
 
Türk Denizciliği yeni segmentte hizmet verecek
 
“İzmir Büyükşehir Belediyesinin karbon kompozit katamaran gemilerin alımı hakkında vermiş olduğu karar, Türk denizciliğinin yeni bir segmentte dünyaya hizmet verebilmesi adına verilmiş en önemli ve isabetli kararlardan biridir.” diyen Ataseven, şunları söyledi : “Üretimimiz ilerledikçe başlangıçta cesurca olduğunu düşündüğüm bu kararın, Türk denizciliğinin geleceği için atılmış, tartışması bile yapılamayacak kadar doğru ve mantıklı bir karar olduğunu anlıyorum.  Bu karar, ayrıca bize de bir misyon yükledi bu misyon gereği, projenin ana yüklenicisi olarak, yerli üreticilerin bu proje içine dahil edilmesini esas görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Bu konuda Gemi Mühendisleri Odası Yerlileştirme Komisyonu ve Gemi Sanayiciler Derneği ile birlikte çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Ben şahsi olarak bu konuya azami derece önem veriyorum.” 
 
İzmirlilere ve misafirlerimize  konforlu hizmet sunacağız
 
Ataseven’in ardından kürsüye gelerek konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise "Biz körfezdeki 4 milyon hemşerimizle İzmir'i ziyarete gelen konuklara konforlu ve süratli ulaşımı sağlayacağız Üstelik Türkiye gemi sanayisinin bir üst seviyeye çıkmasına destek olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu proje sadece 15 geminin alınmasından ibaret değil bir çok yan getirisi var. Ben de böyle bir projeye belediye başkanı olarak katkı vermekten çok mutluyum" diye konuştu. Kocaoğlu, Özata TersaneciliK ile katamaran yolcu gemileri üretmek konusunda işbirliği yapmalarının önemine de değinerek “ Bir çok firma bu konuda elini taşın altına koymadı fakat Özata Tersanecilik, bu çevreci yolcu gemilerini üretmek için bir adım attı ve şimdi ilk omurgayı kızağa oturttu. İnanıyorum ki yakında 15 yolcu gemimizin denize indirme töreninde de buluşacağız” ifadelerini kullandı.
 
Her iki tarafı da kutluyorum
 
GESAD Başkanı Ziya Gökalp de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilecek 15 katamaran yolcu gemisi ile ilgili Deniz Haber Ajansı’na bir değerlendirmede bulundu. Gökalp, Kocaoğlu ve Ataseven’in çok önemli ve tarihi bir adım attıklarını belirterek “Türk denizciliği bundan sonra farklı bir noktaya taşınacak. Hem çevreci hem de konforlu bu gemiler ülkemiz adına gerçekten önemli bir gelişme. Üstelik engelliler açısından da büyük kolaylık sağlayan bu gemiler toplumun tüm kesimlerinin rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanmış. Her iki tarafıda bu isabetli kararları için kutluyorum.” dedi.
 
Konuşmaların ardından kızağa konan omurganın açılış kurdelesini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Özata Tersanecilik Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven birlikte kesti. İzmir'den gelen ekiple birlikte gemi omurgasını gezen Kocaoğlu, Ataseven ve  tersane yetkililerinden geminin inşa süreci ile ilgili bilgi aldı.
 
İmzalanan protokol gereğince Özata Tersanesi 2013’ün sonlarına doğru başlayarak her 3 ayda bir 39 metre boyunda ve 37 metre enindeki katamaran cinsi gemilerden birini  İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edecek.
 
KATAMARAN GEMİLERİN ÖZELLİKLERİ
 
Özata Tersanecilik San ve Tic. Ltd. Şti tarafından üretilen gemiler hafif özgül malzeme (karbon kompozit) ile üretilerek yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlayabilecek katamaran gövde tipinde olacak ve böylece işletme verimliliği sağlanarak yakıt vb. maliyetler azaltılacak. Katamaran gövde tipi, yüksek ve konforlu manevra kabiliyeti ile yolcu salonlarının ferahlığı, konforu ve iniş-biniş kolaylığı sağlaması gibi ergonomik kriterleri ile de öne çıkıyor.
 
İnşası gerçekleştirecek yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı. Gemiler, günümüzün en ileri teknolojisi kullanılarak üretilecek. Gemi yapım malzemesi olarak karbon kompozit kullanımı ve ses izolasyonunda mükemmelliyetin çok yüksek tutulması ile yeni gemiler, mevcut gemilere göre daha "sessiz" olarak çalışacak. Gemilerde internet erişimi ve TV yayını da bulunacak. Gemilerdeki koltukların ergonomisi ve konforu ile uçak koltuğu rahatlığı sunulacak. Egzoz gazı emisyonu minimum düzeyde olacak. Engelli vatandaşlar da gemilerden rahatça faydalanabilecek. İskeleler, alınacak yeni gemilere göre yeniden yapılandırılarak modernize edilecek.
 
 
Omurga töreninden kareler….
 
ozata-2.jpg
 
ozata-3.jpg
 
ozata-5.jpg
 
ozata-6.jpg
 
ozata-8.jpg
 
ozata-10.jpg
 
ozata-12.jpg
 
ozata-13.jpg
 
ozata-14.jpg
 
ozata-16.jpg
 
ozata-17.jpg
 
ozata-20.jpg
 
Haber ve Fotoğraflar: Cevat ZORBA - Deniz Haber Ajansı
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim