• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

İzmit Köprüsü'nde keson batırma töreni

İzmit Köprüsü'nde keson batırma töreni
Dilovası'nda İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprüsü Ayağı Keson Batırma Töreni'nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, suyun dibinde 56'ya 72 ebatlarında temeller olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, 15 metre civarındakinin zaten suyun altında olduğunu, 24 saat içerisine tamamen kaybolacağını ifade ederek, "Bunlar inşallah tarihe kayıt düşecek bir eserdir. Literatüre girecek bu. Dünyada dördüncü, rabia. Türkiye'de bu kadar güzel, bu kadar umut verici gelişmeler yaşanırken, bunları gölgelemeye çalışmak, apaçık şekilde Türkiye'nin kazanımlarını yok etmeye gayret etmektir. İşte Marmaray, 153 yıllık bir hayaldi, gerçekleştirmek bize nasip oldu. Marmaray'ın güneyinde 2 katlı bir tüp geçit, denizin altında onu yapıyoruz. Önümüzdeki yıl o da bitecek. İnşallah açılışı bizlere nasip olacak" diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Dilovası'ndaki İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprüsü Ayağı Keson Batırma Töreni'nde yaptığı konuşmada, proje kapsamında önemli adım attıklarını belirterek, Marmara'nın iki yakasını muhteşem bir köprüyle birbirine bağlayacaklarını söyledi.

Mega projenin kule kesonlarını denize indireceklerini ifade eden Elvan, bunun için mutlu olduklarını kaydetti.

11 yılda yapılan hizmetleri anlattı

Elvan, Türkiye'nin her karışının ulaşılabilir kılınması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan ulaşım hamlesinin bugün devasa projelerin tamamlanmasıyla yeni bir aşamaya geçtiğini dile getirerek, son 11 yılda yapılan hizmetleri anlattı.

Elvan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin önünü açacak,Türkiye'yi gelişmiş ülke konumuna getirecek ve tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği, büyük mega projeleri birbiri ardına hayata geçiriyoruz. Körfez Geçiş Köprüsü'nü de içine alan İzmir- İstanbul Otoyolu Projesi de bunlardan biri. 20 milyar lirayı aşan maliyetiyle dünyadaki 50 ülkenin bütçesinden daha büyük bir proje. Maliyetinin yanında tıpkı Marmaray gibi mühendislik açısından da tüm dünyanın ilgiyle izlediği bir proje. Dünyanın en uzun açıklığa sahip 4. asma köprüsü özelliğini taşıyacak bu anıtsal yapı tamamlandığında Dilovası'ndan Hersek'e bugün feribotla 40 dakika süren seyahat süresi, 6 dakikaya inecek."

"Projede takvimin önündeyiz"

"İstanbul-İzmir otoyolu ile yılda ülke ekonomisine 1 milyar 100 milyon liralık tasarruf sağlanacak" diyen Elvan, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul'u İzmir'le kapı komşusu yapacak bu proje, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik açıdan kalbini oluşturan ve 25 milyon vatandaşın yaşadığı Marmara ve Ege bölgelerini birbirine bağlayacak. Bu iller arasında hızlı, ekonomik ve güvenli seyahat imkanı oluşacak. Bu otoyolla 18 ilimiz ticaret ve sanayi alanında yeni canlanma yaşayacak. Bu otoyol, özellikle sanayi ürünlerinin taşınması, limanlara ulaşıp ihraç edilmesi noktasında da maliyetlerin azalmasına önemli katkı sağlayacak. Projede takvimin önündeyiz. Toplam 4 bin 320 personelimiz, bin 70 iş makine, 24 saat 3 vardiya halinde projeyi söz verdiğimiz tarihte yetiştirmek için canını dişine takarak çalışıyor. Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaşa ayrımı, İzmir kesimlerinde bugün itibarıyla yapım çalışmalarında yüzde 30 fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır. Şimdiden yapılan yatırım tutarı 3 milyar 650 milyon lirayı buldu.

Gelecek yılın sonunda İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün yanı sıra Gebze-Gemlik kesimi ve Kemalpaşa ayırımı İzmir kesimindeki yapım çalışmalarını tamamlamış olacağız."

Notlar

Dilovası şantiyesindeki tören alanına, dev boyutlu Türk bayrağı, Mustafa Kemal Atatürk ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafları ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve yüklenici firmaların logolarının bulunduğu bayraklar asıldı.

Kocaeli Büyükeşehir Belediyesinin bando ve mehteran takımları tören öncesinde dinleti sundu. Mehteran takımı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bestelediği "Dik dur eğilme, inananlar seninle" şeklindeki şarkısını seslendirdi.

Katılımcılar, Başbakan Erdoğan'a AK Parti flamaları ve bayraklarıyla sevgi gösterisinde bulundu. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu. Başbakan Erdoğan, tören alanına helikopterle geldi.

Törene, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca,Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK PartiKocaeli İl Başkanı Mahmut Civelek, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu protokol katıldı.

Törenin ardından Başbakan Erdoğan ve beraberindeki katılımcılar, kürsünün bulunduğu platforma çıktı. Burada gösterilen animasyon filmle keson temellerin inşa ediliş ve bölgeye getirilişi gösterildi. Başbakan Erdoğan, temelin batırma işlemenin bu gece saat 01.00'de tamamlanacağını bildirdi. Erdoğan, katılımcıları, "Elinize, dilinize, aşkınıza, sevdanıza teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun. Ülkemiz için milletimiz için insanlık için hayırlı olsun" diyerek katılımcıları selamladı.

Erdoğan, törenin ardından kendisine "Dik dur eğilme, inananlar seninle" şeklinde tezahüratta bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı ile sohbet etti. Erdoğan, mehteran takımı üyelerine, "Allah yar ve yardımcımız olsun" dedi.

Başbakan Erdoğan, yaşlılığı nedeniyle tekerlekli sandalyeyle törene katılan Gülhanım Kaya ile de bir süre konuştu.

Süre 3,5 saate düşecek

İstanbul-İzmir arasında karoyulu ulaşımını 3,5 saate düşürecek "Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi", tamamlandığında, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi, 95 kilometre kısaltacak. Bu kapsamda 8-10 saatlik ulaşım süresi 3-3,5 saate inecek. Karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanacak. Otomobil ile mevcut yolu kullanarak Körfez'i geçmek 1 saat 20 Dakika, feribot ile geçiş 45-60 dakikayken, planlanan Körfez geçişi ile mesafe 12 kilometreye, ulaşım süresi ise 6 dakikaya düşecek.

Projenin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, bin 550 metre, orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alacak. İzmit Körfez Geçişi'nin Asma Köprü, Kuzey Ve Güney Yaklaşım Viyadükleriyle birlikte toplam uzunluğu 4 bin 540 metre olacak. Köprünün "17 katlı apartman yüksekliğinde" ve yaklaşık 38 bin 400 ton ağırlığındaki keson temelleri Altınova Kaytazdere mevkisindeki ıslak havuzda tamamlandı.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim