• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Jamaika’nın cennet adalarına Çinli talip

Jamaika’nın cennet adalarına Çinli talip
Uzun yıllar koruma altında olan Jamaika'nın “Keçi Adaları, Çinli bir şirkete satılıyor. Çinliler bölgeye liman ve endüstriyel bölge kuracak

Jamaika’nın zengin biyolojik farklılığı , kuşları, bitkileri ve deziz yaşamıyla tüm dikkatleri üzerinde toplayan, uzun yıllar koruma altında olan “Keçi Adaları”, artık bu özelliğini korumakta zorlanacak gibi görünüyor.

Nitekim Jamaika hükümeti, Keçi Adaları’nı Çinli bir şirkete satmaya hazırlanıyor. Çinliler ise bu bölgeye liman ve endüstriyel bölge kurma hevesinde. Doğal yaşamıyla, özellikle de iguanalarıyla şöhretli bu bölgenin satılığa çıkarılması ve buranın, sahip olduğu özellikleri kaybetme olasılığı , şimdiden tartışmalara yol açmış dourumda. Jamaika hükümetinin adayı satmayı planladığı China Harbour Engineering şirketinin, bu adada mega yük gemilerinin de yanaşabileceği bir limanın yanında endüstriyel park demek oluyor ki pek çok fazla üreticinin ortam alacağı bir bölge inşa etme planları olduğu bildiriliyor. Bununla beraber şirketin, Dolandırıcılık ve Yolsuzlukları Önleme Politikası kapsamında Dünya Bankası’nın “kara listesi”nde bulunduğuna da dikkat çekiliyor.

Daha değişik planlar Bahsi geçen bölgenin ve buradaki nesli tükenmekte olan sürüngenlerin korunması için senelerdir çok büyük mücadele veren Kenroy Williams, “Korunması lazım gelen ne varsa hepsini yok etmeye çalışıyorlar” ifadesini kullanıyor. Booms, 24 senelik çabalar ve milyonlarca dolar harcamaya karşın özellikle Jameika iguanalarının tümünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da vurgulayarak, “Şu an kalanların sayıları 100’ü dahi zor buluyor” diyor. Tabii bu reaksiyonlar , aslında yapılmak istenenlere ait planların bununla da sınırlı olmamasından kaynaklanıyor. Nitekim resmi makamların verdiği verilere göre bu kısımda dip taraması, toprağın tarıma elverişli hale getirilmesi için dönüşüm ve kömürle işleyen bir santral kurulması gibi ekstralar da var. Bütün bunların yeni iş yaratacağını ve ülkeye katkı sağlayacağını savunurken, Jameika, 2012 senesinde turizmden 4 milyar dolar kazanmış. Projeye karşı çıkanlar ise, eko turizmin geliştirilmesi gerekmekde olduğunu , bunun, ülke için eşi bulunmaz fırsat olacağını vurguluşyor. Sonuç ise, şimdilik belirsiz.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim