• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Japonlardan 'nükleer santral kuralım' teklifi

Japonlardan 'nükleer santral kuralım' teklifi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'nın Türkiye'de nükleer santral kurulması için, Toshiba aracılığıyla teklif sunduğunu bildirdi.

Japonlardan 'nükleer santral kuralım' teklifi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'nın Türkiye'de nükleer santral kurulması için, Toshiba aracılığıyla teklif sunduğunu bildirdi.

Bakan Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki makamında Toshiba firması yetkililerini kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Yıldız, Japon yetkililerin, Japonya Sanayi Ticaret ve Ekonomi Bakanından bir mektup getirdiklerini ve mektupta Türkiye'de enerji alanında yapılabilecek işbirliklerinden bahsedildiğini söyledi.

Bu işbirliği çerçevesinin oldukça geniş olduğunu ifade eden Yıldız, ''Japonya'nın nükleer santrallerin kurulmasıyla alakalı Toshiba aracılığıyla bir teklifi oldu.

Bunu, Türkiye'de alternatif nükleer güç santrallerinin kurulmasıyla alakalı önemli bir teklif olarak değerlendiriyoruz.

Ancak, Güney Kore ile bu konudaki çalışmalarımız tamamlanmadan net cevabımızı şu anda veremeyeceğimizi söyledik'' dedi.

Yıldız, bir soru üzerine de Türkiye'de üçüncü nükleer santral kurulması konusunda bir çalışmalarının bulunmadığını söyledi.

Türkiye ile Güney Kore arasında ikili işbirliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı ile nükleer enerji projelerinde işbirliği yapılmasına yönelik mutabakat zaptı İstanbul ve Seul'de imzalanmıştı.

Yıldız, Güney Kore ile bugün teknik bir görüşme yapacaklarını ve hissedarlık konusunda kısmi bir model değişikliğine gidilebileceğini kaydetti.

Her nükleer santral yapımının Rusya tarzı bir modelle gerçekleştirilmeyebileceğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: "Bunların getiri ve götürülerini değerlendireceğiz. Bizim Rusya ile yapacağımız nükleer santral çok sık uygulanan bir yöntem değil.

Enerji sektörünün kamuya yük olmadığı bir yapılandırma içindeyiz. Eğer biz 20 milyar doları oraya ödesek yüzde 100'ünün bizim olduğu yapıda oluruz.

Bizim talep etmediğimiz bir yapı bu. Kısmi olarak bunu yapabilir miyiz ona bakacağız. Güney Kore ile yapacağımız santralde hisse yapısı bizim de içinde bulunacağımız bir yapıya dönüşebilir.

Nükleer santral için üçüncü bir ortak mı üçüncü bir ülke mi alacağımızı değerlendireceğiz."

Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakatın ardından Mersin Akkuyu'da yapılacak olan Türkiye'nin ilk nükleer santrali ilk aşamada tamamıyla Rus şirketlere ait olacak. Rusya'nın sahip olacağı hisse miktarı en fazla yüzde 51'e kadar düşecek.

Yapılacak santralin 1,400 MW'lik 4 reaktörden oluşması ve toplam kapasitenin 5,600 MW olarak planlandığı belirtiliyor. Santralin elektrik üretimi yaklaşık 45 milyar kWh olacak. Anlaşma imzalandıktan sonra 88 ay sonra inşaatın tamamlanması öngörülüyor. Bu sürenin 34 aylık döneminde Türkiye'deki izinlerinin tamamının alınması ve 54 aylık dönemde de inşaat tamamlanması hedefleniyor.

Kepco geçen yılın sonunda Türkiye ile iki adet APR1400 tipi hafif su reaktörü sağlanması konusunda görüşme yapıldığını açıklamıştı. Basınçlı hafif su kullanan gelişmiş güç reaktörleri (APR), 1,400 MW elektrik üretiyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim