• BIST 9511.06
  • Altın 2492.507
  • Dolar 32.5959
  • Euro 34.8056
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Japonya, gemi kaptanını serbest bırakmalı

Japonya, gemi kaptanını serbest bırakmalı
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, Japonya tarafından alıkonan Çinli kaptanın koşulsuz olarak derhal serbest bırakılması talebini yineledi.

Japonya, gemi kaptanını serbest bırakmalı

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, Japonya tarafından alıkonan Çinli kaptanın koşulsuz olarak derhal serbest bırakılması talebini yineledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang, düzenlenen olağan basın toplantısında, olayın Çin-Japonya ilişkilerine ciddi ölçüde zarar verdiğini ifade etti. İki ülke arasında çeşitli kademelerdeki temasları olumsuz yönde etkilediğini belirten Çinli yetkili, bunun sorumluluğunun Japonya'ya ait olduğunu kaydetti. İlişkilerin daha da gerginleşmesini önlemek için Japonya'nın kaptanı derhal şartsız olarak serbest bırakması gerektiğini ifade eden sözcü Jiang, ikili ilişkilerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için çaba harcanması gerektiğini ve sorunu çözebilecek anahtarın Japonya'nın elinde olduğunu vurguladı.

Öte yandan Japonya, geçtiğimiz pazar günü Çinli kaptanın gözaltı süresinin 10 gün daha uzatıldığını açıklamıştı. Açıklama üzerine Çin devlet medyasında yer alan bildiride, Japonya ile bütün üst düzey hükümet görüşme ve iletişimin durdurulduğu duyurulmuştu. Çin balıkçı gemisi ile iki Japon devriye gemisinin 7 Eylül'de 40 dakika arayla Doğu Çin Denizi'ndeki egemenlik tartışması olan bir bölgede çarpışması, iki ülke arasında diplomatik kriz çıkarmıştı. 41 yaşındaki Zhan Qixiong adlı kaptanı 'kamu görevini engellemek ve gemilere kasten çarpmak' suçundan gözaltında tutan Japonya, balıkçı teknesinin 14 kişilik mürettebatını serbest bırakmıştı. Egemenlik hakları tartışmalı olan takımadalara Japonya Senkaku, Çinliler ise Diaoyu adını veriyor. Doğu Çin Denizi'ndeki söz konusu kazanın olduğu yer Japonya kontrolünde, ancak hem Çin hem de Tayvan, bu bölge üzerinde hak iddia ediyor. Daha önceleri de Çin ile Japonya arasında Diaoyu adaları ile ilgili olarak birçok defa sorun yaşanmıştı. Japonya da geçmişte çok kez, Çin gemilerinin bu adalara fazla yaklaşması nedeniyle Pekin'e protesto notası vermişti. Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı bölgede petrol arama çalışmaları ile ilgili sorunlar ise halen devam ediyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim