• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Japonya'dan ada ülkesi Samoa'nın tek ticaret limanı Apia'ya dev yatırım

Japonya'dan ada ülkesi Samoa'nın tek ticaret limanı Apia'ya dev yatırım
Japonya, bir ada devleti olan Samoa’ya yatırım yapmaya hazırlanıyor. Samoa’nın tek ticaret limanı olan Apia Limanı’ndaki liman güvenliği geliştirme projesinin Ocak 2016’da başlaması planlanıyor. Projenin bitiş tarihi olarak ise, Eylül 2017 gösteriliyor.


Japonya, Pasifik Okyanusu’nda bulunan ada devleti Samoa’nın tek ticaret limanı olan Apia Limanı’na hibe adı altında 3.4 milyar Japon Yeni (28.3 milyon dolar ) yatırımda bulunacak. Yardımın amacı ise, ülkenin tek ticaret limanı olan Apia’daki güvenlik unsurunu daha üst seviyeye getirmek.

2016 yılının Ocak ayında başlaması planlanan liman güvenliği geliştirme projesi kapsamında; limandaki navigasyon sisteminin geliştirilmesi, yanaşma-stoklama alanlarının yenilenmesi ve konteynır terminalinin rehabilitasyonu gibi bir dizi yenilikler gerçekleştirilecek. Projenin bitiş tarihi ise, 2017 yılı Eylül ayı olarak öngörülüyor.

Ülkedeki dış ticaret ve kargo taşımacılığının yüzde 97’si Apia Limanı’ndan gerçekleşiyor. 
Apia Limanı, aynı zamanda ithalat ve denizyolu ile ulaşım kanalı olarak da ülkenin hayati önemde bağımlı olduğu bir liman niteliği taşıyor.

Yeni Zelanda, Avustralya gibi Güney Pasifik ülkeleriyle bağlantı sağlayan Apia Limanı, daha çok Ro-Ro ve konteynır gemilerince Avrupa, Amerika ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu Uzakdoğu ülkelerinin de ziyaret ettiği önemli bir liman.

Ayrıca kruvaziyer turizmi açısından da değer taşıyan Apia Limanı, bu bağlamda yılda birkaç kez de olsa uluslararası kruvaziyer gemilerinin Güney Pasifik’te ki uğrak noktalarından birisi olarak dikkat çekiyor.

Apia Limanı’nın ana iskelesi 1966 yılında konvansiyonel kargo taşımacılığı yapılması amacı ile inşa edilmişti. O dönemde inşa edilen bu ana iskele, 12 metre derinliğinde 185 metre uzunluğunda iken, 2003 yılında yapılan bir yenileme çalışması ile bu uzunluk 166 metre daha arttırılmıştı.

Haber: Berkcan YİĞİT – Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim