• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

K2 belgesinde ücret indirimi

K2 belgesinde ücret indirimi
Türkiye’deki hafif ticari araç satışlarında yaşanan ciddi düşüş konusunda hükümetten “hafif” bir adım geldi. K2 belgesinin ücreti 879 TL’ye düşürülürken, bu indirimin 7-10 bin fazla satıştan öteye geçmeyeceği belirtiliyor.

Türkiye’nin, Avrupa’nın bir numaralı ticari araç üreticisi konumuna gelmesinden büyük rol oynayan ve toplam üretimde payı yüzde 45 civarında olan hafif ticari araçlar, iç pazarda sürekli kan kaybederken, bu konuda geçtiğimiz hafta içinde küçük bir adım geldi ve taşıma amaçlı kullanılan ticari araçların alımında zorunlu olan K2 belgesinin ücretlerinde indirime gidildi.
Resmi gazete’de 25 Temmuz’da yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle hafif ticari araçlarda şehir içi taşımacılık yapmak üzere alınan 5 yıllık K2 yetki belgesinin 8 bin 796 TL olan, ancak indirimli olarak 2 bin 199 TL’ye verilen belgenin ücreti 879 TL’ye düşürüldü.
Hafif ticari araç satışlarının “kırmızı alarm” verecek düzeye gelmesinde nemli etkenlerden biri olan K2 ücretlerindeki indirimin, satışlarda “küçük” bir fark yaratması bekleniyor. Bununla birlikte satışların ciddi şekilde düşmesine neden olan diğer etkenler arasında hafif ticari araçlara trafikte yapılan sürekli kontroller, belge ve her yıl muayene zorunluluğu gibi farklı uygulamalar da bulunuyor.
Uzun zamandır küçülen hafif ticari araç satışlarının tehlike sınırına geldiği ve gelecekteki yatırımları tehlikeye soktuğu, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından da defalarca belirtilmiş, geçtiğimiz haftalarda da söz konusu kan kaybının durdurulmasına yönelik olarak, ilgili bakanlıklardan olumlu sayılabilecek adımlar beklendiği dile getirilmişti.


‘Eski haline döndürmez’

2011’den bu yana sürekli küçülen, geçen yıl yüzde 15 düşüşle 188 bin 723 adet seviyesine gerileyen hafif ticari araç pazarı, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre temmuzda yüzde 16.2 düşüşle 13 bin 305 adet oldu. İlk 7 ayda ise yüzde 29.5 düşüşle 74 bin 393 adet hafif ticari araç satıldı.
Son alınan kararı Reuters’a değerlendiren ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, bunun, hafif ticari araç satışlarına olumlu yansıyabileceğini, ancak eski günlerine döndürmesini beklemediklerini kaydetti.
Erce, belge ücretlerindeki indirimin, yıllık anlamda satışlara 7 bin ile 10 bin adetlik etkisi olabileceği tahmininde bulundu. OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer de, bu konuda gelişmeleri izleyeceklerini belirtirken, satışlara sağlayacağı katkı konusunda bir tahmin yapmaktan kaçındı.

İlk kampanya Tofaş’tan

K2 belgesinde yapılan indirimin ardından ilk kampanya, Fiat’dan geldi. Fiat, ağustos boyunca ticari araç alımlarında yeni belge alacak esnaf ve KOBİ müşterilerine “K2 yetki belgesi” hediye ediyor. Üstelik esnaf ve KOBİ’lerin yükünü hafifletip, dosya işlemlerini de takip edecek. Bununla birlikte mevcut ve potansiyel müşterilerine, 444 22 55 Fiat Çağrı Merkezi üzerinden, “yetki belgeleri”yle ilgili merak ettikleri her türlü sorunun yanıtını bulabilecekleri danışmanlık hizmeti de sunacak. Buna ek olarak Fiat, Doblo, Fiorino veya Ducato satın alacakların mevcut araçlarını da, markası ne olursa olsun değerinin 1.500 TL üzerinde alıyor. Kampanya dahilinde tüm ticari araçlarını 20 bin TL’ye 20 ay vadeli ve yüzde “0” faizli krediyle sunuyor.

Yetişen alacak son 15 adet kaldı

Dünyanın en güçlü seri üretim süper spor Otomobili olarak çıkan ve pek çok kez dünya hız rekoru kıran Bugatti Veyron, sona yaklaştı. Şirketin üretim adedini 450 ile sınırlandırdığı ve sadece 15 adet kaldığı belirtiliyor.
Yaklaşık 9 yılda, dünya çapında 405 adedinin müşterilere teslim edildiği, 30 adetlik de sipariş olduğu belirtilirken, geriye kalan 15 Veyron müşteri bekliyor. Bu 15 adedin üçüyse, “efsane” isimlere adanan özel serinin son versiyonu “Ettore Bugatti.” Bu üçünün de müşteri bulmakta zorlanmayacağı söyleniyor.
Bugüne kadar 1001 HP ve 1200 HP güçlerde üretilen Bugatti Veyron, hatırı sayılır bir fiyata satılmasına karşın, VW Grubu’nun, her Veyron’dan 6 milyon dolar zarar ettiği öne sürülmüştü.  
2.35 milyon euro’luk efsane
Bugatti’nin “efsaneler serisi”nin son üyesi olan ve kurucusunun adını taşıyan “Ettore Bugatti” de 15 Ağustos’ta tanıtılıyor. Sadece üç adet üretilecek ve 2.35 milyon euro etikete sahip Bugatti Veyron Ettore Bugatti, “Grand Sport Vitesse” versiyonu üzerine geliştirilmiş. Yani 1200 HP. Araçta farklı deri döşemeler, renkler ve özel jantlar kullanılırken, aracın içinde 1932 Type 41 Royale modelinde de kullanılan “dans eden fil” figürü yer alıyor. 

‘Haylaz’ Juke güncellendi

Nissan’ın “şehrin haylazı” olarak tanımladığı B-crossover sınıfındaki modeli Juke, tasarımı, donanımları ve motor seçenekleriyle güncellendi. 52 bin 990 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan Juke’da, farklı donanım seçeneklerinin yanı sıra yeni 1.2 lt benzinli turbo motor dikkat çekiyor. Bu yıl Türkiye’de toplam 3 bin adet Juke satılması hedefleniyor.
Juke’da Nissan’ın “V” şeklindeki belirgin ön ızgara, elden geçirilen ön ve arka tamponlar, iç kısmı yenilenen arka stop lamsaları, standart LED gündüz farlarıyla, dış mekanda dikkati çekenler arasında. LED sinyalli yan aynalarda “çevre görüş kameraları” da yer alırken, panoramik sunroof da sunulmaya başlanmış. Bununla birlikte Juke’da “manyetik sarı” ve “safir mavi” gibi yeni renkler de ilgi çekici.
Aracın “Special Edition” versiyonunda, dış renge uygun kırmızı, siyah, sarı ve beyaz iç mekan parçaları dikkat çekiyor. Spor iç döşemenin bulunduğu bu versiyonda, orta konsol, kapı detayları, direksiyon, vites körüğü, koltuk döşemesi ve deri gösterge siperliği dikişleri renklendirilebiliyor.

Yeni motor seçeneği

Nissan Juke’un 1.6 lt benzinli motor seçeneği, güncellemeyle birlikte yerini 1.2 litre hacimli ve turbo beslemeli DIG-T benzinli motora bıraktı. 115 HP gücündeki motor, çekiş açısından da 1.6 lt benzinli motora göre avantaj sağlarken, düşük yakıt tüketimi sunuyor. “Stop/Start” sisteminin de bulunduğu 1.2 lt DIG-T motor, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 5.6 lt tüketime sahip.
Araçta, “Nissan Güvenlik Kalkanı”, yeni nesil “Nissan Connect” teknolojisi, “Dinamik Kontrol Sistemi” gibi önemli güvenlik ve konfor unsurları da, donanım paketlerine göre bulunabilecek seçeneklerden.

308 de kamera karşısında

Yakın zamanda “Son Üç Gün” (3 Days to Kill) filminde rol alan RCZ ve 208 GTi’ın ardından bir başka Peugeot modeli daha, önemli bir filmde kamera karşısına geçti. “2014 Yılının Otomobili” seçilen Peugeot 308, ünlü yönetmen Luc Besson’un Türkiye’de de vizyona giren “Lucy” filminde Scarlett Johansson ve Morgan Freeman ile birlikte rol aldı.
Yönetmen Besson, 1998 yılında çektiği “Taxi” serisi ve geçtiğimiz mart ayında Kevin Costner ile çektiği “Son Üç Gün”ün ardından yeni filminde de Peugeot’dan vazgeçemedi. 2013 yılındaki lansmanından bugüne kadar toplam 138 bin adetlik siparişe ulaşan Peugeot 308, bu bilim-kurgu filminde de yerini aldı.
Özellikle Paris sokaklarındaki kovalama sahnesinde başarılı bir performans sergileyen 308, Peugeot’nun beyaz perdenin sihrine dönüş yaptığının da bir kanıtı.
“Taxi” filmlerinde de Peugeot 406 başrolü oynamıştı.Peugeot modelleri, geçmişte de pek çok ünlü film ve dizide rol almıştı.

Lassa’dan yerli yeşil lastik’

Lastik sektöründe 40. yılını kutlayan Lassa, sağlamlık, yakıt tasarrufu ve uzun ömür performanslarını bir araya getirerek geliştirdiği ekonomi segmentindeki yeni ürünü “Greenways”i pazara sundu.  Türkiye’nin yerli “yeşil lastiği” olarak da tanımlanabilecek Greenways, düşük yuvarlanma direnci ve yeni teknoloji hafif yapısı sayesinde yakıt tüketimini azaltıyor, çevreye katkı sağlıyor.
Sağlamlık ve ömür testlerinden başarıyla geçen lastik, Türkiye’de geliştirilen özel asimetrik deseniyle, hem kuru hem de ıslak zeminde iyileştirilmiş fren mesafesiyle iyi bir performans sergiliyor. Lassa Greenways, ayrıca düşük yuvarlanma direnci, optimize edilmiş diş derinliği, yeni teknolojilerle geliştirilmiş modern deseni sayesinde yaklaşık yüzde 5.5 oranında yakıt tasarrufu gerçekleştiriyor. Greenways, 20 bin km’de yaklaşık 500 TL’ye yaklaşan bir yakıt tasarrufu sağlıyor.
Türkiye’nin farklı yol koşullarında test edilen çevreci ve uzun ömürlü Lassa Greenways, hem Türkiye’de hem de uluslararası pazarlarda 14 inç ve 15 inç jant kullanan orta sınıf, kompakt ve ekonomik binek otomobil sürücüleri için 17 farklı ebatla pazara sunuldu.  

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim