• BIST 9079.97
  • Altın 2299.857
  • Dolar 32.3206
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Kabotaj Bayramı, İstanbul'da coşkuyla kutlandı

Kabotaj Bayramı, İstanbul'da coşkuyla kutlandı
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 88. yıl dönümü kutlama etkinlikleri, Beşiktaş Barbaros Hayreddin Paşa Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin denizcilik alanında bağımsızlığını kazanmasının 88. yıl dönümü coşkulu bir biçimde kutlanırken, etkinliğe katılım oldukça yoğundu.

Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı’ne çelenk bırakılması ile başlayan tören,  günün anlam ve önemini ifade eden konuşmalarla devam etti.

Etkinliğe, aralarında İstanbul Vali Yardımcısı Emin Çolak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve İstanbul Liman Başkan Yardımcısı Mübin Salter Salt’ın da bulunduğu yetkililer katıldı.

Metin Kalkavan: “Denizcilik bir devlet politikası olmak zorunda”

Törende söz alan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan; “Bu ülke, denizin Allah tarafından verilen en büyük nimetlerden birisi olduğunu er ya da geç anlayacak. Ortasından deniz geçen muhteşem bir şehirde yaşıyoruz. Dış ticaretin yüzde 87’sinin tonaj olarak deniz üzerinden yapıldığı bir ülkede denizciliğe çok daha fazla önem verilmeli. Bu, devlet politikası olmak zorunda olan, siyaset üstü bir olay” ifadelerini kullandı.

Cemalettin Şevli: “Denizciliğimiz artık dünyanın dikkatini çekiyor”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli ise Türk denizciliğinin bağımsızlığı anlamına gelen Kabotaj Kanunu’nun bundan tam 88 yıl önce yürürlüğe girdiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

“Köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan denizciliğimiz, Kabotaj Kanunu ile ekonomik özgürlüğüne kavuşarak, uluslararası alanda saygınlık kazanmaya başlamıştır. Bu yüzden, denizlerimiz 88 yıldır daha mavi ve daha coşkuludur. Mavi vatanımız, denizlerimiz, iç sularımızın hepsi Türkiye’nin coşkulu rengi, temiz kokusudur. Bu hassasiyetin bilincinde olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız vatandaşımızla bu mavi suları buluşturacak nice çalışmalara imza atmakta ve denizciliğimizin önünü açacak yasal düzenlemelerle birlikte birçok projeyi hayata geçirmektedir. Denizciliğimiz artık dünyanın dikkatini çeken, ‘Ben de varım’ diyen’ bir aşamadadır.”

Konuşmaların ardından, Barbaros Hayreddin Paşa’nın türbesi ziyaret edilirken, İstanbul Vali Yardımcısı Emin Çolak tarafından Türbe Özel Defteri imzalandı. Beşiktaş Belediyesi Bando Ekibi’nin konserinin ardından ise Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı Deniz Araçları su gösterisi gerçekleştirdi. Gösteri, vatandaşlar tarafından da ilgiyle izlendi.

Deniz şehitleri için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları adına denize çelenk bırakılması ile devam eden etkinlik, Deniz Müzesi turu ile sona erdi.

Haber - Fatih Serdar Özgültekin 

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim